Cykla i Kungälv

Upplev Kungälv på två hjul! Cykelpendlar du till jobbet, tar cykeln till skolan eller cyklar på semestern? Här hittar du reseplanerare, aktuella cykelprojekt och mycket mer. 

Planera cykelresan

Kartan på denna sida visar cykelvägar och vägar som är lämpliga för cykeltrafik. Du hittar också var kommunens cykelpumpar finns placerade (röda prickar).

Cykelkartan och reseplanerare

Det finns flera sätt för dig att planera cykelturen och hitta den snabbaste eller lättaste vägen dit du vill cykla.

  • Cykelkartan visar alla cykelvägar och cykelpumpar i Kungälvs kommun.  Ladda hem cykelkartan här eller hämta den i Stadshuset på Ytterbyvägen 2.

Cykelkarta — Kungälvs kommun (PDF) 

  • Använd cykelreseplaneraren när du vill planera resan 

Cykelreseplaneraren

 

Cykla säkert

Cykelhjälmen halverar risken för huvudskador. Den absolut vanligaste cykelolyckan är en singelolycka, vilket innebär att inga andra fordon är inblandade i olyckan. Här får du tips på hur du kan förbättra säkerheten för dig och andra trafikanter.

Använd hjälm!

Var rädd om huvudet och använd cykelhjälm. På Trafikverkets hemsida finns bland annat information om vilka hjälmar du kan använda när du cyklar, tips när du köper hjälm och information om småbarnshjälmar.

Information om hjälmar - Trafikverkets hemsida

Säkra cykelutrustningen

Lär dig mer om hur din cykel ska vara utrustad för att du ska kunna cykla tryggt och säkert. Kontrollera att allt sitter fast ordentlig och att bromsarna fungerar som de ska. 

Läs Trafikverkets cykelguide om utrustning och skötsel av cykel. På Trafikverkets hemsida finns en enkel guide till en säkrare cykel.

Guide till säker cykel - Trafikverkets hemsida

Låneverktyg på Kongahällagatan

Om du skulle behöva justera något på din cykel/rullstoll eller barnvagn finns det verktyg som alla kan använda vid cykelparkeringen vis resecentrum på Kongahällagatan.

Håll koll på trafikreglerna

 Ibland kan det vara svårt att veta vilka regler som gäller när du är ute och cyklar. På Transportstyrelsens hemsida hittar du de vanligaste trafikreglerna för cyklister. Vi får ofta frågor om regler för hästar i trafiken. Klicka på länken längre ned för att se trafikregler för hästar. 

Trafikregler för cyklister - Transportstyrelsens hemsida

Trafikregler för hästar i trafiken - Transportstyrelsens hemsida 

 

Framkomlighet och skötsel av cykelbanor

Cykelbanor i Kungälv plogas, saltas och städas enligt en prioriteringsordning under olika perioder av året. 

Läs mer om hur och när vi sköter cykelbanorna på sidan Skötsel av gator, grönytor och papperskorgar. 

Kom ihåg att vägarbeten kan påverka framkomligheten på cykelbanor. 

Läs mer om din resa påverkas på sidan Vägarbeten och trafikstörningar.

  Sidan uppdaterades: