Paradisparken

Mellan kajen och Marstrands pampiga Grand hotell ligger Paradisparken. I parken hittar du klassiska romantiska inslag som blomsterplanteringar och en musikpaviljong. De klippta gräsmattorna används av både soldyrkare och skuggsökare under sommardagarna.

Parken har kunglig glans, då Kung Oscar II varje år tillbringade en sommarmånad just här. Byggnaden från 1892, innehåller i dag Grand hotell. På de årligen återkommande Sekelskiftesdagarna kan du, om du har tur, träffa på Oscar II - livs levande - vandra omkring på ön.

Historia

Även längre tillbaka i tiden, har platsen en intressant historia att berätta. Området där Paradisparken ligger var bebyggd fram till år 1824, då hela kvarteret blev ödelagt av en förödande brand. Platsen kom senare att fungera som exercisplats för Carlstens fästning under ett par decennier framöver. Ytan var vid denna tid helt öppen och saknade vegetation.

På 1800-talets mitt samlades pengar in till en trädplantering och området förvandlades då till ett grönt torg. Parken bestod av fyra trädrader med grus som underlag över hela ytan. Det var alltså denna typ av park som kung Oscar II vistades i när han besökte ön. På 1940-talet togs de två mittersta trädraderna bort och dagens struktur med gräsmattor och rabatter tog form.

Bilden är tagen i början på 1900-talet

  Sidan uppdaterades: