Paradisparken

Mellan kajen och Marstrands pampiga Grand hotell ligger Paradisparken. I parken hittar du klassiska romantiska inslag som blomsterplanteringar och en musikpaviljong. De klippta gräsmattorna används av både soldyrkare och skuggsökare under sommardagarna.

Parken har kunglig glans, då Kung Oscar II varje år tillbringade en sommarmånad just här. Byggnaden från 1892 innehåller i dag Grand hotell. På de årligen återkommande Sekelskiftesdagarna kan du, om du har tur, träffa på Oscar II som vandrar omkring på ön.

Här kan du se växtlista för planteringarna i Paradisparken

Detta finns i parken

  • Bänkar
  • Sopkärl

Parkens historia

Området där Paradisparken ligger idag var bebyggd fram till år 1824, då hela kvarteret blev ödelagt av en förödande brand. Platsen kom under ett par årtionen senare att fungera som militär träningsområde för Carlstens fästning. Ytan var vid denna tid helt öppen och saknade växtlighet.

Under 1800-talets mitt samlades pengar in till en trädplantering och området förvandlades till ett grönt torg. Parken bestod av fyra trädrader med grus som underlag över hela ytan. Det var denna typ av park som kung Oscar II vistades i när han besökte ön. På 1940-talet togs de två mittersta trädraderna bort och dagens plantering med gräsmattor och rabatter tog form.

  Sidan uppdaterades: