Anmälan av solarium

Du som vill starta en verksamhet med kosmetiskt solarium som är tillgängliga för allmänheten behöver anmälan detta innan du startar. Om du köper en redan etablerad verksamhet gäller inte den förra ägarens anmälan, utan du behöver skicka in en egen.

Vad är ett kosmetiskt solarium?

Ett solarium är en anordning som är avsedd att bestråla människor med ultraviolett strålning från en eller flera strålkällor. Ett kosmetiskt solarium är ett solarium som används eller är avsett att användas för att bestråla människor i syfte att göra huden brun. Detta ska inte förväxlas med medicinskt solarium som används i syfte att behandla, förebygga eller motverka sjukdom.

 

Hur anmäler jag?

Fyll i och skicka in din anmälan senast 6 veckor innan du avser att starta din verksamhet.

Skicka med:

  • en skalenlig detaljerad ritning som visar lokalens utformning med användningssätt och inredning.
  • uppgifter om verksamheten är bemannad eller obemannad.
  • uppgifter om solariernas UV-typ samt tillverkarens intyg om att solarierna stämmer överens med kraven i svensk standard SS-EN 60335-2-27:2010.
  •  ventilationsprotokoll med angivna luftflöden.
  • Strålsäkerhetsmyndighetens tillståndsnummer och de villkor som gäller för tillståndet, detta behövs bara när anmälan gäller tillståndspliktig solarieverksamhet.

Blankett för anmälan om yrkesmässig hygienisk verksamhet - solarium (pdf, nytt fönster)

 

Vad händer med min anmälan?

Vi kontrollerar alla dokument och kontaktar dig om något måste kompletteras. Vi kommer sedan och kontrollerar din verksamhet, efter kontrollen skickar vi dig en rapport över inspektionen. Om allting är bra fattar vi ett beslut som vi skickar till dig och du kan sedan starta din verksamhet.

 

Hur mycket kostar det?

Du betalar en timavgift för vår behandling av din anmälan. Den totala kostnaden beror därför på hur lång tid det tar för oss att behandla din anmälan. Du kan själv påverka tidsåtgången genom att se till att din anmälan är fullständig. Du får inte pengarna tillbaka om du får avslag på din ansökan. Information om taxor och avgifter.

  Sidan uppdaterades: