Robin fick jobb genom jobbmatcharna

Robin är ett fint exempel på att gemensamma krafter i vårt samhälle ger resultat.

Allt startade 2018 då Robin hade en traditionell placering på en daglig verksamhet men kände att det behövdes lite mer utmaningar för att han skulle trivas med sin sysselsättning.

- Jag kände att jag kunde och ville göra lite mer, berättar Robin. Därför bad jag om att få träffa en jobbmatchare för att se vilka möjligheter som fanns.

Det var då han fick kontakt med jobbmatcharen Malin. Genast började de tillsammans kartlägga förutsättningar och möjligheter och gjorde studiebesök på olika arbetsplatser som kunde bli aktuella. Allt resulterade i att Robin fick en så kallad yrkesträningsplats på en däckfirma i Kungälv.

- Det var roligt, berättar Robin, det kändes mer som ett riktigt jobb och jag trivdes bra. Men jag kände efter en tid att jag ville gå vidare med ännu fler utmaningar.

Då fick han en liknande plats på Tempo i Diseröd. Här fick han pröva på alla möjliga arbetsuppgifter och lärde sig massor inom området och Robins intresse för handel föddes. Dock var det var lite besvärligt att ta sig mellan hemmet och Diseröd så när möjligheten dök upp att få yrkesträna på stora Coop i Kongahälla kändes det som dem optimala möjligheten.

På Coop blev han väl omhändertagen. Butikschefen och all annan personal engagerade sig i Robin och uppmuntrade honom till fortsatt utveckling. Han fick flera egna ansvarsområden och växte med uppgifterna och blev uppskattad av personalen.

- Jag drömde lite om att det kanske skulle kunna bli en fast anställning, berättar Robin, men så fort det hoppet tändes kom pandemin och slog till. Ingen ville längre vistas i affärer och det blev stopp för nya anställningar.

Både Coop och Robin hankade sig fram under pandemin. Våren 2022 började det ljusna lite. Pandemin klingade av och det började bli som vanligt igen. Faktum är att det ljusnade även för Robin.

- Jag hade sån tur att när en av mina arbetskamrater slutade så fick jag chansen. Jag fick en fast anställning, jag fick ett jobb på riktigt! Nu får jag göra samma saker som andra i samhället. Dessutom har jag blivit självförsörjande eftersom jag får riktig lön. Jag har fått en egen lägenhet och jag betalar hyran med egna pengar. Jag rår själv över mitt liv, jag kan knappt fatta att det är på riktigt, skrattar Robin.

Är det slut på utmaningar nu då? Nejdå, Robin har en ny utmaning på gång.
- Nu ska jag bli suppleant i vår fackklubb, berättar Robin. Det känns lite läskigt men min arbetsgivare låter mig gå en utbildning och tror på att jag kan klara uppgiften. Det ska bli väldigt spännande.

Ja, Coop är en i raden av företag i Samhällskontraktet som stöttar och uppmuntrar personer till utveckling. Det är vi alla och särskilt Robin väldigt tacksamma för!

 

  Sidan uppdaterades: