Cykla i Kungälv

Upplev Kungälv på två hjul! Cykelpendlar du till jobbet, tar cykeln till skolan eller cyklar på semestern? Här hittar du hjälp till planering av resan, aktuella cykelprojekt och mycket mer. 

Planera cykelresan

Kartan på den här sidan visar cykelvägar och vägar som är lämpliga för cykeltrafik. De röda prickarna på kartan visar var det finns kommunala cykelpumpar. 

Cykelkartan och reseplanerare

Det finns flera sätt för dig att planera cykelturen och hitta den snabbaste eller lättaste vägen dit du vill cykla. Cykelkartan visar alla cykelvägar och alla cykelpumpar i kommunen.  

Ladda hem cykelkartan här eller hämta den i Stadshuset på Ytterbyvägen 2.

Cykla säkert - använd hjälm

Cykelhjälmen gör att risken för huvudskador vid en olycka minskar med hälften. Den absolut vanligaste olyckan med cykel är en singelolycka. Det betyder att inga andra fordon är inblandade. Här får du tips på hur du kan förbättra säkerheten för dig och andra trafikanter. Var rädd om huvudet och använd cykelhjälm. På Trafikverkets hemsida finns tips för när du köper hjälm och information om småbarnshjälmar.

Läs mer om hjälmar på Trafikverkets hemsida

Säkra cykelutrustningen

Lär dig mer om hur din cykel ska vara utrustad för att du ska kunna cykla tryggt och säkert. Titta över din cykel då och då så att allt sitter fast ordentligt och att bromsarna fungerar som de ska. 

På Trafikverkets hemsida finns en enkel vägledning till en säkrare cykel.

Låneverktyg på Kongahällagatan

Kanske behöver du justera något på din cykel, rullstoll eller barnvagn? Då finns det verktyg som alla kan använda vid cykelparkeringen bredvid resecentrum på Kongahällagatan.

Håll koll på trafikreglerna

Ibland kan det vara svårt att veta vilka regler som gäller när du är ute och cyklar. Hos Transportstyrelsen hittar du de vanligaste trafikreglerna för cyklister. Vi får ofta frågor om regler för hästar i trafiken. Klicka på länken längre ned för att se trafikregler för hästar. 

Transportstyrelsens sida med trafikregler för cyklister

Transportstyrelsens sida fikregler för hästar i trafiken - Transportstyrelsens hemsida 

Skötsel av cykelbanor

Cykelbanor i Kungälv plogas, saltas och städas enligt en prioriteringsordning under olika perioder av året. 

Läs mer om hur och när vi sköter cykelbanorna på sidan Skötsel av gator, grönytor och papperskorgar. 

Vägarbeten kan påverka framkomligheten på cykelbanor. I de i princip alltid en omväg förbi platsen. Om detta kan du läsa på vår sida om vägarbeten och trafikstörningar.

Cykel är en viktig del av vår omställning till hållbart resande. Läs mer om våra planer i mobilitetspolicyn för dig som är cykelburen.

Mobilitetspolicy.pdf

  Sidan uppdaterades: