Västra parken

Mitt emot Stadshuset i centrala Kungälv hittar du Västra parken. Med uppvuxna, lummiga träd och frodiga blomsterplanteringar är den ett viktigt rekreativt inslag i stadsrummet. Tillsammans med Västra kyrkogården alldeles intill, fungerar den som ett grönt andningshål för centrumbesökaren.

Västra parken har formats i det intressanta mötet mellan den gamla och den nya staden. Parken ligger vid den viktiga knutpunkten Västra Tull, som utgör ett avslut på Västra gatan och bildar ett kommersiellt centrum i Kungälvs hjärta. 

I paken hittar du även ett konstverk som gjordes av en gammal stubbe. Konstverket visar historiska kvinnor i Kungälv. Konstnären Björn Edsholm ville inte berätta exakt vilka kvinnor som porträtterats, men nog kan man ana bland annat drottning Blanca och prinsens frilla i tornet.

Detta finns i parken

  • Bänkar
  • Lekyta
  • Sopkärl
  • Solstolar

Du kan hyra solstolar på liknande sätt som du hyr en kundvagn. Du kan använda en äldre 5-krona, en 10-krona eller kundvagnspollett som du kan hämta i Kundcenter i Stadshuset på Ytterbyvägen. Du får tillbaka myntet/poletten när du lämnar tillbaka stolen.

Parkens historia

Västra Tullen har varit knutpunkt för vägnätet i Bohuslän sedan lång tid tillbaka. Här möttes vägarna till Marstrand, Uddevalla och Trollhättan. Det historiskt viktiga vägskälet Västra Tullen fungerade länge som stadens port i väst. Här upphörde stadens bebyggelse, som ännu på 1800-talets slut var begränsad till Västra gatan och Östra gatan. Här var en naturlig placering av Västra Kyrkogården, som vanligtvis byggdes i stadens utkant. Först på 1900-talet skulle staden börja expandera västerut.

Parken har renoverats i omgångar sedan 2013 och fått nya planteringar och träd. Bland annat har det planterats ett flertal magnolior för att ge en härlig vårprakt. Under 2015 skapades också ett så kallat "woodland" i den nordöstra delen av parken, med skuggälskande växter som japanska lönnar, rododendron och perenner.

  Sidan uppdaterades: