Daglig verksamhet

Om du har en funktionsnedsättning och behöver sysselsättning kan du ha rätt till Daglig verksamhet enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

 Teckenspråk:


Du som har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp så du kan leva självständigt och aktivt. Du kan få hjälp att bygga om din bostad, och du kan ha rätt till att få färdtjänst om du inte kan resa med buss eller tåg.

Har du mycket svårt att få ett arbete kan få delta i så kallad daglig verksamhet. Där kan du till exempel hjälpa till i café eller syssla med hantverk.

Behöver du mycket hjälp i din bostad kan du ha rätt till en personlig assistent. Det är en person som kommer hem och hjälper dig. En del personer med funktionsnedsättning behöver assistent både dagar och nätter.

Om du vill ha mer information om vilken hjälp du kan få, vänd dig till Kundcenter. Ring oss på telefon 0303 - 23 80 00 eller skicka ett mejl till kommun@kungalv.se.


 Lättläst:

Här kommer lite lättläst text


Vanliga frågor om daglig verksamhet

Hur är det att jobba på daglig verksamhet? Var ansöker jag om daglig verksamhet? Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna.

Vad är daglig verksamhet?

Daglig verksamhet ska vara en stimulerande, utvecklande och personligt anpassad sysselsättning. Här finns information om daglig verksamhet beskriven med bildstöd (inprint)

Vem kan få daglig verksamhet?

Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd och personer som har fått en hjärnskada kan ansöka om daglig verksamhet.

Kostar daglig verksamhet något?

Daglig verksamhet är gratis.

När är daglig verksamhet öppen?

Daglig verksamhet har öppet under dagtid på vardagar.

Får man mat när man är på daglig verksamhet?

Alla är med på daglig verksamhet får möjlighet att köpa lunch. Man får en faktura på matkostnaden varje månad.

Får man pengar för att man är på daglig verksamhet?

Den som är på daglig verksamhet tre timmar eller mera får 40 kronor per dag. Det kallas habiliteringsersättning. Ersättningen betalas ut i mitten av varje månad.

Vad gör man på daglig verksamhet?

Daglig verksamhet är till för att deltagarna ska få meningsfull sysselsättning efter egen förmåga och egna behov. Här är några exempel på vad vi anordnar:
studiecirklar, caféverksamhet, trädgårdsarbete, skapande verksamhet, förpackningsarbete, musik och rörelse, film, dator, praktik på företag, social gemenskap på egna villkor, sinnesträning.

Ansök om daglig verksamhet enligt LSS

Det gör du enklast genom vår digitala tjänst. Vill du använda en pappersblankett finns den att skriva ut från tjänsten.

Har du frågor om att ansöka om daglig verksamhet kan du ringa och prata med en handläggare på Funktionshinderenheten.

Vad händer när man fått beslut om daglig verksamhet?

Vårt mottagningsteam kallar till ett möte. På mötet går man igenom intressen, styrkor och önskemål för att kunna planera för den dagliga verksamheten. Därefter gör man en plan tillsammans med en stödperson.

  Sidan uppdaterades: