Nyheter

Ny kastplan för friidrotten i Munkegärde

En ny plan för kastgrenar inom friidrott kommer under 2023 att byggas i Munkegärde. . En ny plan för kastgrenar inom friidrott kommer under 2023 att byggas i Munkegärde.

Festlig stämning när Tjuvkils förskola invigdes

Under onsdagen invigdes Tjuvkils förskola. I vackra och naturnära Tjuvkil invigdes under onsdagen kommunens nya förskola i Tjuvkil. När Miguel Odhner (S) och Anna Vedin (M) klippt bandet firade barn och personal med glädjerop.

Representanter för Rutgerson och Kungälvs kommun.

Rutgersson skriver på samhällskontraktet

Samverkar med gymnasiet kring praktikplatser.. Rutgerson har skrivit på Samhällskontraktet. Därmed har företaget anslutit sig till alla de föreningar, organisationer och företag som tillsammans vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälvs kommun.

Nytt snabbspår till arbete för ukrainska flyktingar med utbildning inom vård och omsorg

Det ska bli lättare för ukrainska flyktingar med arbetserfarenhet inom vård och omsorg att snabbt komma i arbete. . Kungälvs kommun deltar i ett samverkansprojekt som ska underlätta för ukrainska flyktingar med arbetserfarenhet inom vård och omsorg att snabbt komma in på arbetsmarknaden i Sverige. 

Representanter för McDonalds och kommunen skriver på samhällskontraktet.

McDonalds skriver på samhällskontraktet

Här får ungdomar ta ansvar och känna sig behövda.. Nu har McDonald's Kungälv skrivit på samhällskontraktet. Därmed har företaget anslutit sig till de 100-talet föreningar, organisationer och företag som vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälvs kommun.

En av Kungälvs muralmålningar

Ny möjlighet att se gatukonst i Västsverige

Ta del av en unik kulturskatt.. Nu kan du ta del av hundratals muralmålningar och annan gatukonst. Du kan också få hjälp med att planera din egen konstvandring med den interaktiva kartan.

Representanter för Pretec och Kungälvs kommun skriver på samhällskontraktet.

Pretec har skrivit på samhällskontraktet

Vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälvs kommun.. Därmed har de anslutit sig till de 100 tal föreningar, organisationer och företag som vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälv tillsammans med Kungälvs kommun.

Västtrafiks buss

Västtrafiks nya zoner gäller från 14 augusti – billigare resor för Kungälvsborna

Billigare resor för Kungälvsborna. Från den 14 augusti blir det tre nya områden med dubbel zontillhörighet. De områden som kommer tillhöra både zon A och B är Kungälv tätort, Mölnlycke tätort, Bohus och Surte.

""

Återvinning och förbränning av plastprodukter

Så fungerar det i Kungälvs kommun.. Kungälvs kommun har sedan sommaren 2022 börjat sortera ut plast. För att kunna återvinna så mycket plast som möjligt och inte behöva förbränna den, tar vi endast emot plastprodukter som går att återvinna

Stadshuset i Kungälv

Felaktigheter i enkät till vårdnadshavare i förskolan

Enkät till vårdnadshavare med barn i förskolan från GR. Felaktiga e-postmeddelande har skickats från Göteborgsregionen till vårdnadshavare till barn i förskolan. Uppdaterad 17 januari 2023, klockan 13.25. 

Ny begränsning i när fyrverkerier får användas

Nyårsafton närmar sig och många vill fira in det nya året med fyrverkerier. För att begränsa ovarsam användning av fyrverkerier är den lokala ordningsregeln uppdaterad med en begränsning i när fyrverkerier får användas.

Föreningar som fyller jämnt uppvaktades av kommunfullmäktige

Kungälvs brukshundklubb, Ytterby IS och Kungälv tennisklubb. Föreningarna är Kungälvs brukshundklubb som bildades 1972 och fyllde 50 år. Ytterby IS som bildades 1947 och fyllde 75 år samt Kungälvs tennisklubb som bildades 1922 och fyllde därmed 100 år. Grattis till er!

Hästar i manege

Lunna ridklubb med i Samhällskontraktet

Öka innanförskapet i Kungälv. Lunna ridklubb har skrivit på Samhällskontraktet. Därmed har de anslutit sig till de 90-tal föreningar, organisationer och företag som vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälv tillsammans med Kungälvs kommun

""

Närtrafik – för dig som har lite glest mellan bussarna

För dig som har lite glest mellan bussarna. Närtrafik är kollektivtrafik för dig som vill åka mellan landsbygd och tätort. Till exempel om det inte går bussar där du bor. Ring för att beställa resa!

Över 20 ton skräp vid årets strandstädning

Över 20 ton skräp har plockats upp.. Kungälvs strandstädning har under 2022 uppfyllt målet igen. Hela kusten har städats!

Storkök på Nordtags förskola

Lokalt jobbspår inom måltidsservice

Lösning för att möta kompetensutmaning. Kommunen har en stor utmaning i att bemanna många verksamheter. Samtidigt finns det personer med erfarenheter, men som ännu inte kan svenska. En av lösningarna är lokala jobbspår. Nyligen startade ett sådant inom måltidsservice.

Ny taxa för vatten och avlopp för 2023

Räkna ut din avgift med ny e-tjänst. Kommunfullmäktige har beslutat om nya avgifter för vatten och avlopp från 1 januari 2023. Avgiften höjs med 10 % för alla som är anslutna till det kommunala nätet. Engångsavgiften för en villaägare som ska ansluta till det kommunala nätet förändras genom att tomtens storlek inte längre påverkar kostnaden. Samtidigt bidrar Kungälv till att säkra tillgången till rent vatten för invånare i regionen.

Ny lekplats i Marstrands stadspark

Klar till sommaren 2023. Lekplatsen i Marstrands stadspark rivs nu och en ny lekplats ska stå klar till sommaren 2023. Under vecka 47 inleds rivningsarbetet. 

Stadshuset i mörker med tänd vinterbelysning i rondellen

Minskad vinterbelysning i Kungälv

Beslut i kommunstyrelsen. Energisituationen i Sverige och Europa är kraftigt ansträngd och Kungälvs kommun ser över sin elförbrukning på flera områden. Därför kommer kommunen att minska årets vinterbelysning jämfört med tidigare.

Orange färg

Vi uppmärksammar Orange day 2022 - Stadshuset lyser i orange

Stadshuset lyser i orange. Den 25 november är det Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Kungälvs kommun stödjer dagen som instiftades av FN, genom att lysa upp stadshuset i orange färg. Samma dag är det också vernissage för utställningen En vecka fri från våld.

Fällt träd i Paradisparken

Träd i Pardisparken ska bytas

Arbetet inleds under vecka 47. Träden längs ena långsidan i Paradisparken på Marstrand ska bytas ut. Anledningen är att flera av dom gått av vid roten. Arbetet inleds med att träden sågas ner under vecka 47. 

Almen i Västra parken ska tas ner

Svampsjukdom dödar trädet. Den stora almen i Västra parken måste tas ner då den drabbats av almsjukan. Den 8 november kommer trädvårdare och tar bort trädet. 

 

Kärnaklass vinnare av utmaningen På egna ben

Klass 16B kammade hem 5000 till klasskassan.. Årets vinnare På Egna Ben gick till Kärna skola, klass 16 B. De kammade därmed hem 5000 kronor till klasskassan med sina 1922 poäng. Med några poängs skillnad gick andrapriset till klass 6B Kareby skola, och på tredje plats kom klass 5 grön Kullen skola.

Sex ungdomar på scen som grattas av personer.

Fruktremmar vinnande affärsidé i årets Draknäste

Elever visade upp sina UF-företag. Ung företagsamhet tog plats på Kongahälla center i fredags då finalen i Draknästet ägde rum för eleverna på Mimers hus gymnasium. Fruktremmar, sugrör av vass och marmelad på återvunnen frukt blev de vinnande affärsidéerna.

Kulturpristagare

De två får årets kulturpris och kulturstipendium

Jan Eliasson och Rebecka Härnborg. Igår delades Kungälvs kommuns kulturpris och kulturstipendium ut på kommunfullmäktiges sammanträde. 2022 års kulturpris går till Jan Eliasson och kulturstipendiat är Rebecka Härnborg.

Föredragshållare

Kommunen hoppas på fler anbud från lokala företag

Upphandlingsträff med företagare. Det är många lokala Kungälvsföretag som är nyfikna på hur de kan bli leverantörer till Kungälvs kommun. Närmare 30 företagare deltog i en anbudsskola som Kungälvs upphandlingsenhet bjudit in till.

""

Militärövning i vår skärgård

Sker under perioden 3-12 oktober. Under perioden 3-12 oktober 2022 genomför Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) förbandsövningar i skärgårdsområdet mellan Halmstad och Strömstad. 

Byggarbetare

Kungälv klättrar i mätning av företagsklimat

Näringsliv. Företagsklimatet i Kungälv har förbättrats under det senaste året. Det visar Svenskt Näringslivs ranking som mäter företagsklimat i svenska kommuner. Kungälv stiger till plats 179 och det samlade omdömet har ökat för fjärde året i rad.

Personer stitter runt ett bord utomhus och fikar

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Se över din hemberedskap. Vid en kris kommer samhällets hjälp först gå till dem som behöver den bäst. Planera därför för att kunna klara dig själv i en vecka, gärna längre om du kan. Ha dina egna och dina näras förutsättningar och behov som utgångspunkt. Det kan ta lång tid innan vardagen fungerar normalt igen. Att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka kallas för att ha en hemberedskap.

Skafferi fyllt med konserver och torrvaror

Beredskapsmeny testas i skolor och förskolor

Krisberedskapsvecka 26 september-2 oktober. Den 26 september till 2 oktober är det krisberedskapsvecka med tema mat i Sverige. I Kungälvs förskolor och skolor kommer alla barn och unga att serveras lunch från beredskapsmenyn under veckan. Korv med potatismos och lasagne är två av rätterna, som är lagade med enbart skafferivaror.

""

Föräldragrupp för dig med tonåring

Anmäl dig till ABC-tonår. Nu finns chansen igen att delta i föräldragruppen ABC-tonår. Gruppen för dig som lever med en tonåring. Att vara tonårsförälder kan vara både spännande och utmanande.

Ytterbyskolan

Ytterbyskolan ska renoveras och byggas om

Start i slutet av 2022. Kungälv och Ytterby växer, så för att möta kommande behov av nya och fler elever behöver Ytterbyskolan byggas om och byggas ut under de kommande fyra åren.

Exteriör bild på mottagningen

Mini-Maria ska ge unga tidigt stöd

Mottagning i Mölndal. Mini-Maria finns till för dig i Kungälv som är i ålder 13-21 och som har bekymmer med alkohol eller andra droger, eller med spel om pengar. Mottagningen finns i Mölndal, längre fram kommer en närmottagning att öppna i Kungälv.

""

Arkeologisk utredning Dammbergen i Ullstorp

flera provgropar ska grävas. Under september och oktober görs en arkeologisk utredning i Dammbergen. Det är en del av planprogrammet för Dammbergen där kommunen vill bygga bostäder, skola och LSS-boende.

""

Cykelservice i Västra parken 7 september

Fixa cykeln inför hösten. Fixa din cykel inför hösten. Vi bjuder på gratis cykelservice den 7 september klockan 15–19 i Västra parken.

Tre personer sitter vid ett bord och skriver på avtal.

Här skrivs avtal för vattenleverans

Säkrar vattentillgången för invånarna. Idag skrevs avtal för vattenleverenser från Kungälv till Stenungsund och Tjörn från 2024, när de tre kommunernas kommunstyrelseordförande träffades i Kungälv. Avtalet innebär att tillgången til vatten blir säkrare för boende i Kungälv, Stenungsund och Tjörn.

Tre personer som klipper ett band.

Förskolan i Nordtag invigd

Plats för 180 barn. I början av augusti välkomnades de första förskolebarnen till kommunens nya förskola i Nordtag. En förskola för 180 barn i det nybyggda, natursköna Nordtag i Ytterby. I veckan invigdes förskolan av rektorn, politiker, fastighetsbolag med flera.

Energirådgivning i samarbete med Göteborgs stad

"ökar tillgänglighet och kvalitet". Kommunens energirådgivning kommer från och med den första september att skötas i samarbete med Göteborgs stad. Flera andra kommuner har valt att göra likadant och på det viset får kommuninvånarna tillgång till fler rådgivare än idag.   

""

Odelius skriver på Samhällskontraktet!

Vill öka innanförskapet. Fler och fler företag skriver på samhällskontraktet. Senast i raden är Odelius Bil som på egna initiativ vill öka innanförskapet.

Personer som cyklar

Provcyklade del av Västkustleden

8 av 25 mil godkända av Trafikverket. Företrädare för Västkuststiftelsen, Turistrådet i Västsverige och berörda kommuner provcyklade i veckan en del av Västkustleden. Den mellan Göteborg och Ljungskile.

Motionscentralen Kotten i Fontin

Caféet på Kotten öppnar igen

Öppnar den 3 augusti. Den 3 augusti öppnar caféet på motionscentralen Kotten i Fontin igen, efter att ha varit stängt en tid. Välkommen att ta en fika i Fontins natursköna miljö!

Havssula som flyger

Fågelinfluensa bland vilda fåglar

Rapportera döda eller sjuka fåglar. Det pågår ett utbrott av fågelinfluensa längs västkusten. Risken att människor smittas är låg, men ansamlingar av sjuka och döda fåglar kan bli en sanitärt besvär. Om du hittar en död eller sjuk fågel får du gärna rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Flytbrygga vid Romesjöns badplats

Nytt prov visar tjänligt vatten i Romesjön

Åter tjänligt vatten på alla badplatser. Uppdatering 3 augusti: nytt vattenprov visar på tjänligt badvatten i Romesjön och kommunen avråder inte längre från bad i sjön. Alla kommunala badplatser i Kungälv har tjänligt vatten. 

Nya regler från 1 juli som gäller flyktingar från Ukraina

. Det är Migrationsverket som har ansvaret för mottagandet av människor som söker asyl och för människor som kommer som massflyktingar från Ukraina. Från 1 juli gäller nya regler som ska jämna ut fördelningen av boendeplatser för flyktingar över landet.

Hela lekplatsen

Nu inviger vi nya lekplatsen i Nordtag

30 juni klockan 14. Äntligen är den nya naturlekplatsen i Nordtag klar och den 30 juni klockan 14 blir det officiell invigning. Alla barn och vuxna är välkomna!

""

Ny reningsteknik för dricksvatten testas

. I sommar inleds testerna av ny teknik för att rena dricksvatten vid vårt vattenverk på Marstrand.

""

Fler ansluter sig till samhällskontraktet

Kungälv Kode Golfklubb, Solberga Golf & Konferens och Pro-vent. Kungälv Kode Golfklubb, Solberga Golf & Konferens och Pro Vent är tre företag som den senaste månaden har skrivit under samhällskontraktet och bidrar till att öka innanförskapet i Kungälv. 

""

Några tips från Trygga ungdomsmiljöer inför sommaren

Inför skolavslutningen. Så här i skolavslutningstider vill Trygga ungdomsmiljöer passa på att påminna alla föräldrar om hur vi tillsammans kan bidra till en trygg och bra sommar för alla ungdomar.  

""

Kungälv spurtar för att få ihop 66 vikarier

Extra sommarersättning till vikarier. Efter två somrar med pandemirestriktioner är konkurrensen om sommarjobbare extra hård. Vård- och omsorgsverksamheterna i Kungälvs kommun jobbar nu hårt för att få ihop alla vikarier som behövs för att täcka behovet under semesterperioden.

Välkommen till informationsmöte om Nytorgstaden

15 juni klockan 17.30. Nytorgstaden i centrala Kungälv ska bidra till en sammanhängande stadskärna som binder samman de centrala delarna i Kungälv. Nu är detaljplanen för Nytorgstaden ute på samråd och alla är välkomna till ett öppet samrådsmöte den 15 juni.

Hela vår viktigaste vattentäkt skyddas

Vårt viktigaste livsmedel. Hela Götaälvdalen och Vänersborgsviken blir ett enda stort vattenskyddsområde från och med den 1 juli i år. I mitten av maj tog länsstyrelsen i Västra Götaland beslutet.

""

Bättre företagsklimat i Kungälv

Enkät bland Kungälvs företagare. Kungälvsföretagens sammanfattande omdöme om det lokala företagsklimatet har ökat för fjärde året i rad. Det visar Svenskt Näringslivs årliga undersökning av företagsklimatet i alla svenska kommuner, där Kungälv får betyg 3,2.

Team Serenity

2022 års idrottspris och idrottsstipendium

Mattias Carlsson och Team Serenity. Mattias Carlsson från Kungälvs Roddklubb har fått Kungälvs kommuns idrottspris 2022 och idrottsstipendiet har gått till Ytterby Kungälv konståkare: Team Serenity.

""

IFK Kungälv skriver på samhällskontraktet

Projekt för att aktivera barn och unga. Idrottsföreningen IFK Kungälv har skrivit under samhällskontraktet och är en av drygt 80 aktörer som gemensamt bestämt sig för att öka innanförskapet i Kungälv.

Sjögräs

Skolelever hjälper forskare

Ytterbyskolans elever kartlägger främmande arter i havsmiljön.. De främmande och invasiva arterna längs vår kust blir allt fler. Nu ska elever och lärare från Ytterbyskolan hjälpa forskare att kartlägga hur de breder ut sig och hur de påverkar havsmiljön.

Konfetti förbjuds utomhus

Ska minska spridningen av mikroplast. Så här i studenttider vill vi påminna om att konfetti gjort av plast numera är förbjudet att använda utomhus. 

""

Brev till vårdnadshavare ska höja trafiksäkerheten

Information om moped och A-traktor. Kungälvs kommun och polisen har i dagarna skickat ut brev till alla vårdnadshavare till 15-åringar med information om vad som gäller för moped och A-traktor. Syftet är att informera om regler och om vilket ansvar de har, med förhoppningen att det ska höja trafiksäkerheten.  

Bilar som kör på E6, bostadshus i bakgrunden.

Högt betyg för Kungälvs företagsservice

Mätning av kommunal service. Företagen som hade kontakt med Kungälvs kommun under förra året ger kommunens företagsservice ett högt betyg. Allt enligt senaste mätningen från Insikt. Den visar hur företagen ser på den kommunala servicen. Kungälv hamnar på en tredjeplats och är den kommun i regionen som har förbättrat sitt resultat mest sedan mätningen startade 2012.

Rekryteringsträffar för jobb i sommar

26 april, 3 maj och 10 maj. Vid tre tillfällen anordnar Kungälvs kommun rekryteringsträffar för jobb inom äldreomsorg och funktionshinderverksamhet. Välkommen!

Årsredovisning 2021

Sammanfattar året. Nu finns kommunens årsredovisning för 2021, som sammanfattar årets ekonomi och verksamhet. Årets resultat för kommunen är 450 Mkr.

Havet vid Nordöns badplats

Hjälp till att hitta olja längs kusten

Olja hittad i Kungälv. Även i Kungälv har man hittat olja som kan komma från det utsläpp som skedde i onsdags när ett fartyg tankades väster om Vrångö i Göteborgs södra skärgård. Du som privatperson kan använda strandstädarkartan för att rapportera om du hittar olja längs kusten. 

Kartbild över plats för etablering av detaljshandelsföretag

Kommunen positiv till etablering av Biltema

Stärker Kungälv som handelsplats. Detaljhandelsföretaget Biltema har visat intresse för att etablera ett nytt flaggskeppsvaruhus i Kungälv. Kungälvs kommun är positiv till etableringen, vilket innebär att kommunen ska ta fram en detaljplan för området när kommunstyrelsen har tagit ställning.

""

Öppet hus om detaljplan för arenaområdet vid Yttern

25 april i stadshuset. Välkommen till öppet hus den 25 april om detaljplanen för arenaområdet vid Yttern. Kom och ställ dina frågor och prata med de som arbetar med detaljplanen och projektet. 

""

Djuphamnskajen i Marstrand stängs tillfälligt 30 mars

Inspektion av funktion och underhållsbehov.. Kajen stängs mellan klockan 8-17 på grund av inspektering av funktion och underhållsbehov.

""

Nationella vaccinationsveckan

14-20 mars. Vaccinet är det allra viktigaste verktyget i kampen mot covid-19 och i Sverige har vi med gemensamma krafter nått en hög vaccinationstäckning. Men det är fortfarande mer än en miljon människor över 12 år som inte tagit sin första dos. Därför genomförs nu en nationell vaccinationsvecka i Sverige under vecka 11 (14-20 mars).

Flaggor

Kungälvs kommuns information med anledning av läget i Ukraina

Kommunen följer utvecklingen. Kungälvs kommun följer det säkerhetspolitiska läget och utvecklingen i Ukraina. Här finns länkar till myndigheters information. 

""

På måndag testas Hesa Fredrik

Test 7 mars. Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen Viktigt meddelande, även kallat Hesa Fredrik, fungerar. På måndag 7 mars är det åter dags för test av utomhusvarningen.

Flaggor

Kungälvs kommun flaggar för att visa solidaritet

Med anledning av situationen i Ukraina. Kungälvs kommun flaggar med den ukrainska flaggan utanför stadshuset för att visa solidaritet med Ukraina. 

Två personer med en läsplatta och ritningar framför sig

Nu kan du söka bygglov digitalt

Ny e-tjänst. Nu kan du som vill bygga i Kungälv söka bygglov och andra åtgärder digitalt. Kommunen inför en ny e-tjänst som gör att du kan söka ditt bygglov när du vill på dygnet, från en mobiltelefon, läsplatta eller dator. 

Gata med hus i Kongahälla

Vi blir fler i Kungälv

SCBs befolkningsstatistik. Det är många som vill bo i Kungälv. Kungälv är en av de kommuner i landet som växer snabbast just nu, mycket tack vare att många väljer att flytta hit. Förra året ökade Kungälvs befolkning med 1 221 invånare. Vid årsskiftet var vi 48 271 kungälvsbor.

""

Skrota din uttjänta fritidsbåt miljövänligt

Nu kan du få hjälp. Uttjänta plast- och glasfiberbåtar som blir liggande i naturen är ett miljöproblem. De kan läcka farliga vätskor som skadar djur och natur. Du som kommuninvånare kan nu få hjälp att skrota dina gamla uttjänta fritidsbåt på ett miljövänligt sätt. 

""

Svar på kampanj mot Sveriges socialtjänster

.

En stor nationell kampanj med flera felaktiga påståenden om hur socialtjänsten i Sverige fungerar har de senaste veckorna fått stor spridning i arabisktalande kanaler på sociala medier med miljontals följare.

""

Hjälp oss att ta fram en ny friluftsplan

Besvara några frågor i vår enkät.. Under våren kartlägger Kungälvs kommun områden som används och kan användas för friluftsliv. Detta är ett led i att ta fram en ny naturvård- och friluftsplan. Med hjälp av dig som bor eller vistas i kommunen kan vi få ett bättre underlag.

Coronaviruset sett i mikroskop

Detta gäller från 9 februari

Restriktioner hävs. Den 9 februari 2022 tas de flesta åtgärderna mot covid-19 bort, och pandemin har gått in i en ny fas i Sverige.

Coronaviruset sett i mikroskop

Restriktioner tas bort 9 februari

Information från myndigheter. De flesta pandemirestriktioner och allmänna råd tas bort från och med 9 februari. Det gäller bland annat deltagarbegränsningar, vaccinationsbevis och krav på avstånd mellan sällskap. Vissa råd och rekommendationer kommer dock fortfarande finnas kvar.

Solljus som lyser ner genom vattenytan.

Nominera till årets idrottspris och idrottsstipendium

Senast den 15 februari. Vem eller vilka ska få årets idrottspris och idrottsstipendium i Kungälv? Fram till den 15 februari kan du nominera till idrottspriset och ansöka om idrottsstipendiet.

Unga företagare tävlar i Kindereggsgalan

Var med och rösta fram publikens pris. Förra årets livesända reklamfilmsgala blev en succé. Nu är det åter dags för de unga företagarna från Mimers hus gymnaisum att tävla med sina reklamfilmer i Kindereggsgalan. Rösta fram din favorit bland reklamfilmerna!

Marstrands skola

Marstrands skola stängd från 24 januari

Skolan stängd 24 januari på grund av personalbrist. Måndag den 24 januari kommer Marstrands skola och fritidshem vara stängd på grund av att det saknas personal.

Coronaviruset sett i mikroskop

Folkhälsomyndighetens justerade förhållningsregler 20 januari

För att minska frånvaron av personal i många verksamheter. Nu ändras nu förhållningsreglerna om att stanna hemma från arbete eller skola när man själv eller någon i hushållet är sjuk. Allt för att minska frånvaron av personal i många verksamheter när spridningen av covid-19 är mycket hög

Exteriörbild Båtmansgärdet

Vädjan om att avstå från besök på våra äldreboenden

Allt för att minska smittspridning.. Smittspridningen av covid-19 ökar stort i samhället. Kungälvs kommun har anpassat verksamheten efter de råd och riktlinjer som gäller. För att ytterligare minska risken för smittspridning vädjar vi till närstående att vara sparsam med besök på våra äldreboenden.

Elev framför dator

Fjärr-och distansundervisning för årskurs 7 och 8 vid Ytterbyskolan

Gäller från och med den 18 januari 2022. . Ytterbyskolans årskurs 7 och 8 övergår till fjärr- och distansundervisning från och med den 18 januari 2022.

tom återvinningscental, staket runt om

Munkegärde återvinningscentral byggs om

Fler containrar ska minska köer. Nu inleds arbetet med att bygga om kommunens största återvinningscentral för att öka servicen till dig. Munkegärde återvinningscentral kommer att få ytterligare 7 platser för containrar bland annat. 

Coronaviruset sett i mikroskop

Flera nya åtgärder mot covid-19 införs 12 januari

Covid-19-pandemin. För att minska smittspridningen av covid-19 och belastningen på sjukvården införs flera nya åtgärder från och med 12 januari.

""

Ansträngt läge i vård- och omsorgsverksamheterna

Coronapandemin. Den pågående coronapandemin påverkar den kommunala vården och omsorgen. Hemtjänsten är särskilt hårt drabbad men alla verksamheter har det ansträngt. 

Coronaviruset sett i mikroskop

Nya åtgärder för att minska smittspridning från 23 december

Nya allmänna råd och föreskrifter. Smittspridningen av covid-19 ökar i samhället och belastningen på vården är stor. Vid en pressträff den 21 december presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya åtgärder för att minska smittspridningen. 

Bilar som kör på E6, bostadshus i bakgrunden.

Kungälvsborna trivs bra i sin stad

Medborgarundersökning 2021. Trivs du bra i Kungälv? Då är du som de allra flesta Kungälvsbor – 96 procent av invånarna tycker att Kungälv är en bra plats att bo på. 7 av 10 kan också rekommendera andra att flytta hit. Det och mycket mer finns i resultatet från årets medborgarundersökning.

Groende solrosfrö

Årets hållbarhetsstipendium går till Hållsunga Gård och skafferi

För sjuttonde året i rad. Såhär låter motiveringen: "De har ett stort engagemang i ekologisk odling och djurhållning och bidrar genom deras arbetssätt till biologisk mångfald och ett varierat och artrikt landskap. Verksamheterna arbetar med hela kedjan från produktion till försäljning av deras produkter och bidrar till folkbildning genom kommunikation och kunskapsspridning till konsumenter i Kungälvs kommun."

Coronaviruset sett i mikroskop

Nya åtgärder för minskad smittspridning

Från 8 december. Folkhälsomyndigheten inför nya råd och rekommendationer för att begränsa spridningen av covid-19 i samhället och för att minska risken för att hälso- och sjukvården blir för hårt belastad. Från och med den 8 december 2021 rekommenderas alla att hålla avstånd i offentliga miljöer.

Gemensamt inriktningsbeslut för ny arena

Beslut i kommunfullmäktige.

Igår tog kommunfullmäktige ett inriktningsbeslut för en ny mötesplats för idrott, evenemang och kultur i Arena Yttern.

Coronaviruset sett i mikroskop

Smittskyddsåtgärder återinförs

För sammankomster och tillställningar. Från den 1 december ska den som ordnar en allmän sammankomst eller offentlig tillställning vidta lämpliga åtgärder för att undvika spridning av covid-19.

""

Skydda dig mot bedrägerier

Var kritisk mot okända besökare. Polisen i Kungälv informerar om fler anmälningar än vanligt just nu där äldre blivit utsatta för bedrägerier. Polisens tips är att vara kritisk mot okända besökare och att aldrig lämna ut kort- eller kontouppgifter över telefon.

Exteriörbild Stadshuset

Kungälvs kommun bildar bolagskoncern

Beslut i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige beslutade i torsdags att bilda en helägd bolagskoncern för de kommunala bolagen i Kungälv. Så från 1 december 2021 ingår Bokab, Kungälv Energi och Bagahus i en koncern med AB Kongahälla som moderbolag.

Exteriörbild Stadshuset

Kommunen övar krisledning idag

10 november. Idag den 10 november övar kommunen krisledning tillsammans med räddningstjänst, polisen och andra aktörer. 

En skogsglänta

Nu rustar vi upp motionsspåren i Fontin

Ökad tillgänglighet. Fontins naturreservat med motionsspår är ett viktigt närströvområde och används av många. Därför rustar vi nu upp 2,5-kilometersspåret och märker om alla slingor. Dessutom skapar vi ett helt nytt uterum som kan användas för träning och undervisning.

En mer rättvis vatten- och avloppstaxa

. Den nya vatten och avloppstaxan förenklas och görs tydligare. Det betyder att fakturan kommer att bli lättare att förstå och taxan blir mer förutsägbar under 2022.

Varningsskylt med text Töm bilen innan tjuven gör det

Varningsskyltar ska påminna oss att tömma bilen

Förebygga bilinbrott. Den närmaste tiden kommer över 100 nya skyltar med budskapet ”Töm bilen innan tjuven gör det” att sättas upp på parkeringar runt om i Kungälv. Syftet är att påminna om att inte lämna saker synliga i bilen, för att minska antalet bilinbrott.

Mimers hus exteriör

Drogförebyggande arbete i skolan

Sök med narkotikahund . I förra årets medborgardialog kom det fram att narkotika och missbruk var det som skapade mest otrygghet för medborgarna. Kommunen arbetar tillsammans med polisen och andra organisationer på olika sätt. En insats i det drogförebyggande arbetet är att söka igenom skollokaler med narkotikahund.

Laddplatser på parkeringen på Hedvigsholmen

36 laddplatser planeras. Kommunen planerar för 36 parkeringsplatser med elbilsladdning på Hedvigsholmen i Marstrand i samband med upprustningen av parkeringen.

Coronaviruset sett i mikroskop

Nya rekommendationer från 1 november om att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion

Så länge ska du stanna hemma. Folkhälsomynighetens information om hur länge du ska stanna hemma när du är sjuk och när du kan återgå till förskola, skola eller arbete. 

Kund i butik

Årets julklapp ska stötta det lokala näringslivet

Kungälvsföretag kan ansluta sig. För att stötta Kungälvs näringsliv har Kungälvs kommun beslutat att årets julgåva till de cirka 3700 anställda ska användas hos presentkortsanslutna handlare som är verksamma i Kungälvs kommun. Butiker, caféer, restauranger och andra företag som säljer till privatpersoner i Kungälv bjuds in till att koppla upp sig till ett elektroniskt system för presentkort.

Vaccination mot covid-19 av 12- till 15-åringar i Kungälv

Börjar under vecka 42. Från och med vecka 42 kommer barn och ungdomar i åldern 12 till 15 att erbjudas vaccin mot covid-19 i kommunens skolor. I dagarna får vårdnadshavare hem ett brev med samtyckesblankett och hälsodeklaration, som ska skickas tillbaka till skolan. 

Cykelväg från Fridhem till Trankärr

Trygg väg till den framtida ridskolan. Nu är arbetet igång med att bygga en gång- och cykelväg från Fridhem i Tveten fram till Trankärr.

Nya affärsidéer prövades i Draknästet

Final på Kongahälla center. Idag avgjordes finalen i Draknästet, platsen där gymnasieungdomar med UF-företag möter lokala affärsdrakar för att testa sina affärsidéer. Re-Bake UF stod som vinnare och SHBAG UF och Korken UF kom två och trea. Grattis till alla unga entreprenörer som deltog!

Mimershallen

Träffa oss på Kungälvsmässan

14-16 oktober i Mimershallen. Den 14 till 16 oktober är det Kungälvsmässan i Mimershallen. Kungälvs kommun finns på plats i en monter och under dagarna kan du träffa en rad olika verksamheter från kommunen. 

Mimers hus exteriör

Idrott hela livet är temat på årets idrottskonferens

16 oktober. Den 16 oktober är Kungälvs idrottsföreningar inbjudna till årets stora idrottskonferens. I år med temat Idrott hela livet och huvudtalare är riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Regnvatten i Sparrås idrottshall

Verksamheten är igång igen. Stora regnmängder under flera dagar gjorde att vatten trängde in i Sparrås idrottshall i helgen.

Exteriörbild Stadshuset

Bokab och kommunen eniga om vägreservatet i Östra Tunge

Byter färdriktning för området. Bokab och Kungälvs kommun har enats om att helt avbryta fortsatt arbete i det så kallade vägreservatet som ligger i Östra Tunge i Ytterby.

Coronaviruset sett i mikroskop

Det här gäller från och med den 29 september

Sammanfattning av råd och rekommendationer. Folkhälsomyndigheten har sammanställt vilka råd, föreskrifter och rekommendationer kring covid-19 som gäller från och med den 29 september. 

Demokratistuga

Demokratistugan rullar in i Västra Götaland

Demokratin 100 år. För att fira att demokratin fyller 100 år turnerar en demokratistuga genom Sverige hela 2021. Den 29 september till den 3 oktober besöker demokratistugan Västra Götaland och bjuder in till ett fullspäckat evenemang med aktiviteter som höjer kunskapen.

Fyra personer vid ett bord där en skriver på samhällskontraktet

Carryline och Tempo Diseröd skriver samhällskontrakt

Arbetar för att öka innanförskapet. Två nya företag har skrivit på samhällskontraktet i Kungälv. Det är Carryline och Tempo Diseröd som ansluter sig till de 80-tal organisationer som nu gemensamt arbetar för att öka innanförskapet i Kungälv.

Anna Wadman, samordnare på Brottsofferjouren, foto

Utökat samarbete med Brottsofferjouren i Storgöteborg

Mer resurser ger kungälvsborna bättre stöd.. Sedan våren 2021 ingår Kungälv i Storgöteborgs Brottsofferjour. Det innebär att vi satsar mer resurser i ett mer långsiktigt arbete för att ge kungälvsborna bättre stöd och information.

Café Zanzibar och Lunna Golf & Country skriver samhällskontrakt

Öka innanförskapet i Kungälv. Kungälvs kommun hälsar två nya företag välkomna till samhällskontraktet. Café Zanzibar Bed & breakfast Naturresor och Lunna Golf & Country Club ansluter sig därmed till de 80-talet aktörer som arbetar för att öka innanförskapet i Kungälv.

Undersökning om hur det är att leva och bo i Kungälv

Medborgarundersökning. Vad tycker invånarna om Kungälvs kommun? Om skolan, äldreomsorgen, gator, parker och kommunikationer? Hur fungerar kontakten med kommunen? Kungälvsbornas åsikter är värdefulla, därför deltar Kungälvs kommun i SCB:s medborgarundersökning.

Var med och påverka Bohusläns framtid

Leader Södra Bohuslän. Leader Södra Bohuslän som arbetar med lokal utveckling har tagit fram ett förslag till utvecklingsstrategi för de kommande fem åren. 

Coronaviruset sett i mikroskop

Fler lättnader i restriktionerna från och med den 15 juli

Omklädningsrummen öppnar igen. Idag tog regeringen beslut om ytterligare lättnader i de nationella restriktionerna. Samtidigt gäller fortfarande att hålla avstånd och vid symptom hålla sig hemma och testa sig.

Två marstrandsfärjor

Ny taxa för Marstrandsfärjan

Beslut i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige har beslutat om en justerad taxa för Marstrandsfärjan. Taxan gäller från den 15 juli 2021.

Exteriörbild Mimers Hus

Många nya elever till Mimers hus gymnasium

Fjärde mest populära i Göteborgsregionen. Nu är antagningen till gymnasiet klar och till hösten har Mimers hus gymnasium 471 antagna elever. Det gör skolan till den fjärde mest populära bland alla gymnasier i Göteborgsregionen.

Coronaviruset sett i mikroskop

Flera restriktioner lättas 1 juli

Gäller från 1 juli. Smittspridningen fortsätter att minska liksom antalet vårdade för covid-19. Den 1 juli förändras restriktioner och smittskyddsåtgärder, det presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten idag den 28 juni. 

Joakim Svensson, Niklas Wallman, Jeesica Waller och Miguel Odhner.

Niklas Wallman på Wallmek är årets företagare i Kungälv

Uppskattad global samarbetspartner. Årets företagare i Kungälv är Niklas Wallman på Wallmek. Priset delades ut av Företagarna på plats i Rollsbo under onsdagen. Stort grattis!

Havet vid Nordöns badplats

Hjälp till att ta pulsen på havet i sommar

Anmäl ovanliga händelser. Länsstyrelsen i Västra Götaland ber alla besökare utmed kusten om hjälp med att rapportera in ovanliga händelser i och runt vattnet.

Bra att leva i Kungälv – plats 13 i Sverige

Undersökning Bäst att leva. Kungälv hamnar i topp bland de kommuner som det är bäst att leva i. Nyhetsmagasinet Fokus sammanställer årligen statistik och jämför Sveriges alla kommuner – i år hamnar Kungälv på plats 13.

Buss vid resecentrum

Förändringar i kollektivtrafiken den 14 juni

Grön express byter namn och körväg. Den 14 juni byter Västtrafik tidtabell inför sommaren och då sker flera förändringar i kollektivtrafiken för Kungälv. Grön express byter namn till X4 och får Resecentrum som ändstation. Linje 242 kommer att trafikera Ytterby och Ullstorp.

Pristagarna från Åsas bageri

Åsas bageri är årets turismföretag

Det lilla bageriet med stort hjärta. Årets turismföretag i Kungälv är Åsas bageri i Kareby. Priset delades ut av Södra Bohuslän Turism och Kungälvs kommun.

Gula plastsäckar med insamlat skräp

Hjälp till att städa stränder i sommar

En guide för strandstädning. Vill du hjälpa till att hålla stränderna och kusten rena från plast och skräp? Här finns en guide för hur du kan gå tillväga. Med hjälp av strandstädarkartan kan du rapportera att du har städat en plats.

Ove Wiktorsson, centerpartiet, samhällsbyggnadsråd klipper ett blågult band med en guldfärgad sax

Marknadsplatsen på Kongahälla invigd

Delmål Kongahällaområdet.

Fredagen den 4 juni invigdes Marknadsplatsen på Kongahälla av samhällsbyggnadsrådet Ove Wiktorsson (C). Här ska man kunna anordna marknader där lokala affärer flyttar ut på gatan och möter sina kunder. Det finns också gott om plats för exempelvis matvagnar (foodtrucks) med mera. 

Nya arbetstillfällen i Kungälv när Leröy bygger nytt

Första spadtaget. Idag togs det första spadtaget för fisk- och skaldjursföretaget Leröys nya grossistanläggning i Kungälv. Det är en nyetablering som kommer att ge Kungälv 100 nya arbetstillfällen när den står klar i april nästa år.

""

Lättnader i restriktioner för serveringsställen

Gäller från 1 juni. Från den 1 juni sker vissa lättnader i restriktioner för serveringsställen och restauranger. Serveringar får ha öppet till 22.30 och man får sitta fyra personer vid samma bord på serveringar som är en del av en handelsplats.

Exteriörbild Mimers Hus

Mimers kulturhus teater, konsthall och mötesplats öppnar 1 juni

Gäller från 1 juni. Från den 1 juni öppnar Mimers teater, hörsalar och konsthall. Det är fortfarande viktigt att alla aktiviteter ska bedrivas på ett smittsäkert sätt utifrån myndigheternas råd och rekommendationer.

""

Idrottshallar och -anläggningar öppnar för alla den 1 juni

Gäller från 1 juni. Från den 1 juni öppnar kommunens idrottshallar och idrottsanläggningar för bokningar för alla åldrar. Det är fortfarande viktigt att alla aktiviteter ska bedrivas på ett smittsäkert sätt utifrån myndigheternas råd och rekommendationer.

Mitt Kungälv

#hållbarhemester. I tidningen Mitt Kungälv kan du läsa om tips och förslag för en hållbar hemester. 

Kund i butik

Gott omdöme för det lokala företagsklimatet

Undersökning från Svenskt Näringsliv. För tredje året i rad har det samlade omdömet om det lokala företagsklimatet i Kungälv förbättrats, enligt företagarna. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning för 2021.

Så upplever Kungälvs ungdomar pandemin, trygghet, hälsa, skola, fritid, arbete och framtid

Undersökningen LUPP. Mer än var femte elev i åttan upplever att livet har blivit lite eller mycket sämre under pandemin. Det visar ungdomsundersökningen Lupp, vars resultat visar hur Kungälvs åttondeklassare upplever pandemin, trygghet och hälsa, skola, arbete och fritid.

""

Nytt nätverk gör det drogförebyggande arbetet effektivt

Arbetar med insatser på bred front.. Fler behöver bli medvetna om de drogrelaterade problem som finns i kommunen, vilka effekter droger har, hur tillgängliga de är och vilken hjälp det finns att få. Därför har ett nätverk bildats som arbetar med drogförebyggande insatser på bred front.

Parkeringsförbud införs nattetid vid Vita Fläcken

Mellan 00.00 och 04.00. Från den 21 maj kommer man inte kunna parkera mellan klockan 00.00 och 04.00 på parkeringen Vita Fläcken. Syftet är att minska de störningar som har varit på platsen.

Tillfälligt förbud att vistas på två parkeringar den 22 och 23 maj

Vistelseförbud på två platser. Det kommer att vara förbjudet att vistas på delar av parkeringarna vid McDonalds och vid Jula/Rusta från eftermiddagen den 22 maj och natten till den 23 maj. Årets cruising är inställd men kommunen vill med beslutet undvika att det trots det samlas många människor på dessa platser.

Byggarbetare

Kungälv förbättrar stadigt sitt företagsklimat

Företagsklimatet i Kungälv har förbättrats – trots coronapandemin. Det framgår av den senaste Insiktsmätningen som visar hur företagen upplever den kommunala servicen. Kungälv är den kommun i Göteborgsregionen som har förbättrat sitt resultat mest sedan mätningen startade 2012.

Krögare bakom tapp-kran

Avgiftsfri tillsyn av alkoholservering och ansökan av serveringstillstånd

Beslut i kommunfullmäktige. Det blir inga avgifter i år för tillsyn av alkoholservering eller ansökan av serveringstillstånd. Det beslutade kommunfullmäktige på sitt aprilmöte, vilket är samma beslut som i Göteborgs stad.

""

Tre nya företag till samhällskontraktet

Compass group, Hansson & Söner och Ica Nära Skafferiet. Under våren har tre nya företag anslutit sig till samhällskontraktet och är med på olika sätt för att bidra till ett ökat innanförskap i Kungälv. Det är Compass Group, Hansson & Söner Entreprenad AB och Ica Nära Skafferiet.

Exteriör Sparråsskolan

Förskolan flyttar från Sparråsskolan till Nordtag

Inför hösten 2022. Under hösten 2022 kommer förskolan på Sparråsskolan att flytta till den nya förskolan i Nordtag som då ska stå klar. Sparråsskolan ska på sikt bli en F-6-skola med plats för fler elever ifrån närområdet.

""

Varning för falsk hemtjänst

Anmäl misstänkta brott. Vi har fått information om att personer som falskt utger sig vara från kommunens hemtjänst har besökt invånare med eller utan hemtjänst i Kungälv.

""

Här tecknas nya medborgarlöften

Fokus på att motverka otrygga platser, förebygga narkotikamissbruk samt insatser för att öka trafiksäkerheten.. Den 31 mars undertecknades nya medborgarlöften. Löftet till medborgarna är ett åtagande som polisen och Kungälvs kommun gör till invånarna i kommunen under en bestämd tid. Löftet är utformat som aktiviteter som genomförs i syfte att minska problem som medborgarna berättat om. 

Två marstrandsfärjor

Biljetter till Marstrandsfärjan köper du nu såhär

. Nu lanseras det nya biljettsystemet för Marstrandsfärjan. En hemsida som också kan fungera som en app direkt i din smarta mobiltelefon.

Äldre dam talar i telefon

Seniorlinjen – ett initiativ för att bryta äldres isolering

Stöd till äldre. Äldre är kanske den grupp som har drabbats hårdast av coronapandemins restriktioner och riskerar ofrivillig ensamhet. Med nystartade Seniorlinjen erbjuds äldre ett enkelt sätt att bryta isoleringen, få hjälp med digital teknik och ha en trevlig pratstund med en medmänniska.

Två nya företag undertecknar samhällskontraktet

Nu har även Sysport AB och City Gross undertecknat samhällskontraktet.. Sysport och City Gross, undertecknade samhällskontraktet 26 augusti. Det är nu över 80 företag, föreningar och myndigheter som tillsammans jobbar för ett bättre Kungälv och för att öka innanförskapet.

Webbinarium om Kungälvs näringsliv

Effekterna av corona på Kungälvs näringsliv. I veckan ordnade Kungälvs kommun ett webbsänt seminarium om coronapandemins effekter på Kungälvs näringsliv för alla företagare i Kungälv. Ett 80-tal företagare deltog och fick ta del av information från kommunen, Arbetsförmedlingen och Business Region Göteborg.