Nyheter

Cykla säkert mellan Kungälv och Göteborg

Invigning av ny cykelbana. Snart är gång- och cykelvägen mellan Kärra och Rödbo klar. Onsdagen den 4 september var det invigning av den nya cykelbanan som ska ge säker cykling hela vägen mellan Kungälv och Göteborg. Än dröjer det någon månad tills arbetet är helt klart.

Företagarfrukostarna är igång

Kommunledningen träffade företagare i kommunen.. Som ett led Kungälvs kommuns näringslivsarbete bjöd kommunen för första gången in en mindre grupp företagare till företagarfrukost i veckan.

Gång och cykel i fokus under Trafikantveckan

Den 16-22 september 2019. Kungälvs kommun är med i årets europeiska Trafikantvecka som går av stapeln den 16-22 september 2019. Evenemanget är ett europeiskt initiativ som ska uppmuntra till hållbara resor och transporter. Varje år har evenemanget ett nytt tema, och temat för 2019 är: gå och cykla säkert.

Kan bli ett av Västra Götalands sju underverk

Kan bli ett av sju underverk i Västra Götaland.. Det kan du vara med och avgöra genom att rösta fram den bland Västarvets 49 nominerade kulturmiljöer i Västra Götaland. Omröstningen startar 2 september och avslutas på morgonen torsdagen den 5 september. 

Vattenskador i Ulvegärde förskola – stängd tillsvidare

Lokalerna ska återställas och barnen är på närliggande förskolor.. I helgen gick en vattenledning sönder på Ulvegärde förskola och förskolan är stängd idag och fram tills lokalerna är återställda.

Läs årsredovisningen för 2018

Här kan du läsa Kungälvs kommuns årsredovisning för året 2018.. Här kan du läsa Kungälvs kommuns årsredovisning för 2018. Den här årsredovisningen vänder sig framförallt till kommunfullmäktige. Genom ett strukturerat innehåll är avsikten att den också ska tillgodose informationsbehovet hos övriga förtroendevalda, e􀁛terna intressenter, medborgare och anställda.

Fel busskort utskickade till gymnasieelever

Nya busskort utskickade. Alla som går på gymnasiet och är folkbokförda i Kungälvs kommun får ett skolkort som tar dem från sin folkbokföringsadress till skolan. Skolkorten som Västtrafik har skickat ut till dessa gymnasielever inför skolstarten har blivit fel och är spärrade. 

Kalkning med helikopter

Vecka 31-32 kalkas sjöar och våtmarker i kommunen med helikopter.. Vecka 31-32 kalkas sjöar och våtmarker med helikopter i kommunen. Vi ber om överseende med buller och tunga fordon inom området.

Var mycket försiktig vid eldning och grillning

Det råder inget eldningsförbud. Vi har haft ett härligt sommarväder ett tag och det är mycket torrt i markerna. Värmen ser ut att hålla i sig några dagar och brandrisken är mycket stor. Vi avråder därför starkt från att göra upp eld i skog och mark. Om du ändå eldar eller grillar ber vi dig att vara mycket försiktig. Det råder inget eldningsförbud. 

Dags att förnya målen i samhällskontraktet

Stort engagemang bland företag och föreningar.

Över 70 föreningar, organisationer och företag har skrivit på samhällskontraktet med Kungälvs kommun. Tillsammans vill alla arbeta för att minska utanförskapet i Kungälv. Nu tas nya tag för att förnya målen för år 2027.

Jordbruksverket informerar om afrikansk svinpest

Ta inte med afrikansk svinpest till Sverige!. Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin.

Strandskyddskontroll i Kungälv

Tillsyn på delar av Instön i höst.

Mellan den 1 juni och 31 oktober deltar Kungälvs kommuns miljöenhet i miljösamverkans tillsynskampanj planerad strandskyddstillsyn. De kommer då att besöka delar av Instön för att kontrollera anläggningar i strandnära miljöerna.

Utökat rökförbud från 1 juli 2019

Fler utomhusmiljöer ska vara rökfria. Den 1 juli 2019 får Sverige en ny tobakslag. "Lagen om tobak och liknande produkter" innebär bland annat att fler utomhusmiljöer ska vara rökfria. Syftet är att avnormalisera och minska tobaksanvändning samt att göra offentliga platser mer tillgängliga.

Tre nya skrev på samhällskontraktet

Kareby Bil, Pingstkyrkan Second hand och ICA Maxi. Den 11 och 14 juni tillkom tre nya aktörer i samhällskontraktet. Kareby Bil, Pingstkyrkans Second hand och ICA Maxi Kungälv. Tillsammans med alla andra som skrivit på arbetar de med Kungälvs kommun för att minska utanförskapet i Kungälv.

Kungälvs kommun skriver samverkansavtal med Hemsö

Samarbete för nya verksamhetslokaler.

Kommunfullmäktige i Kungälv beslutade i torsdags att skriva samverkansavtal med Hemsö Fastighets AB. Det innebär att Hemsö kommer att bygga ett äldreboende, tre förskolor, en skola i Kungälv. De blir också en samarbetspartner som kan bidra till kommunens utveckling genom att bygga och långsiktigt äga och förvalta verksamhetslokaler.

Nationaldagsflygning med Jas 39 Gripen

Passerar Bohus fästning klockan 14.01. Klockan 14.01 passerar nationaldagsflygningen med två Jas 39 Gripen Bohus fästning i Kungälv. 

Vattentillgången i sommar

God tillgång men var rädd om vårt vatten. Kungälvs kommun har en god tillgång på kommunalt dricksvatten efter att vårt nya vattenverk togs i drift i vintras. Vi ser just nu inga tecken på att vi skulle behöva införa ett generellt bevattningsförbud i år.

Civilministern besökte Kungälv

Fick se ungdomshuset Framsteget.

På onsdagen den 22 maj besökte civilministern Ardalan Shekarabi Kungälv. Han gästade kommunstyrelsen som fick en frågestund med honom innan nästa stopp som var ungdomshuset Framsteget.

Nominera till bästa samverkan mellan skola och arbetsliv

För skola, yrkeslärare eller företag. Vill du hylla en skola, en yrkeslärare eller ett företag som är extra bra på samverkan mellan skola och arbetsliv? 

Sexåringarnas avslutningspromenad i Fontin

En rolig 22 år lång tradition.

Nästan 500 barn från Kungälvs förskolor och familjedaghem samlades i Fontin i onsdags för att promenera 2,5-kilometersslingan och besöka roliga stationer längs med vägen. För 22 andra året anordnades denna avslutningsaktivitet för barnen som ska börja förskoleklass till hösten.

Nationaldagsfirande i Fästningsparken

Samling i Västra parken 12.00. Välkommen till sedvanligt firande av vår nationaldag i Fästningsparken. Det bjuds på sång och musik, högtidstal och mycket annat. 

Nya aktörer undertecknar samhällskontraktet

SEB skrev på den 13 maj.

Under våren 2019 skriver fem nya aktörer på samhällskontraktet som handlar om att tillsammans arbeta för ett socialt hållbart Kungälv. Den 13 maj undertecknade SEB samhällskontraktet och under de kommande veckorna kommer även Friskis och Svettis, Kareby Bil, Pingstkyrkans Second Hand och ICA Maxi att skriva på.

Vill ta bort fördomarna som finns om yrket

Undersköterskan som aldrig har måndagsångest. Madeleine Wenthe är undersköterskan som aldrig har måndagsångest. Nu är hon nominerad till årets handledare 2019 för sina goda insatser som ambassadör för sitt yrke. – Jag vill förändra attityden som finns kring arbete i hemtjänsten, säger hon.

Företagare ger kommunen godkänt

Rapporten Insikt 2018.

Företagare som har varit i kontakt med Kungälvs kommun är nöjda med kommunens service. Det visar en mätning från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Krisberedskapsveckan 2019

Din beredskap vid kriser. Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? Idag startar den nationella krisberedskapsveckan som pågår 6-12 maj. Syftet är att fler ska bli medvetna om hur man kan förbereda sig inför olika samhällskriser.

Ungdomar och alkohol - tips till föräldrar

Tips och råd till föräldrar. Sommaren närmar sig, en härlig period med många fester och aktiviteter. Det är samtidigt en period med ökade risker för konsumtion av alkohol- och droger bland våra tonåringar. Här kommer tips till dig som har ungdomar som kan bli frestade av att pröva.

Matavfallspåse som fruktpåse

Minska antal plastpåsar. Nu tar vi återvinningstänket till nästa nivå och testar att erbjuda våra matavfallspåsar i fruktdisken att plocka frukt i. I en mataffär i centrala Kungälv pågår ett försök som syftar till att minska användandet av plastpåsar.

Risken för gräsbrand är stor

Fjolårsgräset är torrt och en liten gnista kan snabbt sprida sig till en större brand. Håll koll på brandrisken där du är via SMHI:s webbplats eller genom att ladda ner appen Brandrisk Ute. Du kan också se om det råder eldningsförbud i Kungälv på Bohus Räddningstjänstförbunds webbplats.

Har du fått en påminnelse om att ge kritik på oss?

I så fall är det hög tid att göra det då enkätundersökningen avslutas den här veckan. Flera hundra slumpvis utvalda kommuninnevånare har fått chansen att säga vad de tycker om kommunens service.

Stort intresse för Kungälvs nya handels- och mötesplats

Under invigningshelgen hittade 130 000 besökare till det nya Kongahälla Center. Mycket har hänt sedan det gamla Kongahällagymnasiet revs och som nu gett plats för en ny handels- och mötesplats i kommunen. – Grattis Kungälv, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner.

Nu är biblioteket i Mimers hus öppet igen

Reparationerna av skadorna som uppstod när ett innertak rasade är klara. Torsdag 4 april kunde biblioteket åter öppna för allmänheten.

Earth hour 2019

Earth hour. Konserten i kyrkan och fackeltåget den 30 mars har tyvärr ställts in i år. Men du kan ändå visa ditt engagemang i klimatfrågan genom att släcka lampor och stänga av elektriska apparater kl 20.30-21.30.

Del av väg utmed kajen på Marstrand stängs helt för biltrafik

En geoteknisk undersökning har visat att stabiliteten på en cirka 80 meter lång del av Hamngatan norr om färjeläget på Marstrand behöver utredas ytterligare. Som en försiktighetsåtgärd stängs därför vägen helt för personbilar och tyngre fordon. Samtidigt är vägen även i fortsättningen öppen för gång-, cykel- och mopedtrafik.

Gör det inte svårare än vad det är

 play. Nu satsar Kungälv tillsammans med 26 andra kommuner, avfallsbolag och fastighetsbolag i Västra Götalandsregionen och Region Skåne på en kampanj. Syftet är att öka medvetenheten om vikten av att sortera ut matavfallet när man källsorterar. 

Kungälv näst bäst på extratjänster

Vid årsskiftet 2018/2019 var Kungälvs kommun näst bäst av kommunerna kring Göteborg på att ordna extratjänster. En samhällsinsats som dessutom skapar extrahänder till våra verksamheter.

Fler Samhällskontrakt med företag verksamma i kommunen

JM är först ut med att teckna Samhällskontrakt 2019. Nästa företag ut är Arvid Nilsson som tecknar i februari. Här berättar de om sitt engagemang och om vilka möjligheter de ser med samhällskontraktet.

Unikt konstprojekt kommer till Kungälv

Artscape är ett konstnärsprojekt där konstnärer från olika länder skapar unika konstverk i stadsmiljöer. 27 maj till 16 juni blir det gatukonstfestival i Kungälv då projektet kommer hit för att skapa tre muralmålningar.

Kommunfullmäktige har antagit budgeten för 2019

Kungälvstrion, det vill säga Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, har lämnat sitt första gemensamma budgetförslag. Förslaget antogs av kommunfullmäktige den 6 december

Nu testar vi vårt nya vattenverk

Från och med måndagen den 3 december och tre veckor framöver testkör vi vårt nya vattenverk och en del av vattnet kommer att levereras ut till våra abonnenter. 

Budgeten klubbad i kommunstyrelsen

En budget i balans är det viktigaste för Kungälvs kommun just nu för att säkerställa den generella välfärden, klara ökade pensionskostnader och minskade skatteintäkter 2019.

Hämta gratis halkgrus

 play. Hämta halkgrus gratis på tre ställen i kommunen. Det är hink och spade som gäller och upp till hundra kilo per person har vi beräknat.

Kungälvstrion formerar sig

Politik. Kungälvstrion, det vill säga Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, kommer att styra kommunen den kommande mandatperioden. Här är förslaget till hur posterna fördelas.

Ny metod ska fånga mikroplast* från avloppsvatten

 play. Utanför en pumpstation för avloppsvatten i Tega i Ytterby genomförs under hösten ett fullskaligt test av ny metod för att fånga upp plastpartiklar från avloppsvatten. Så kallad mikroplast finns bland annat i hygienprodukter.

S, M och C bildar majoritet i kommunfullmäktige

Under måndagskvällen blev det klart med vem som ska styra kommunen den kommande mandatperioden - Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern bildar majoritet.

Alla återvinningscentraler har nu passersystemet

 play. Ett modernt passersystem på kommunens återvinningscentraler (ÅVC) betyder att trängsel och köer inne på området kan minska samtidigt som säkerheten både för besökare och personal kan öka. 12 november är det dags för Munkegärde, då använder alla återvinningscentraler det nya passersystemet. 

Här får eleverna segla på skoltid

 play. Sedan 2012 får elever på Marstrands skola lära sig att segla på skoltid. I samarbete med Marstrands segelsällskap (MSS) får eleverna lära sig hur man beter sig på och i närheten av havet. Nu vill kommunen ta hjälp av Marstrands goda seglingsrykte för att öka tillväxten i området.

Kungälvs kommun köper inte tillbaka bostadsmoduler

De bostadsmoduler som kommunen i våras förlorade i en konkurs har legat ute till försäljning på exekutiv auktion. Kommunen har nu beslutat att inte lägga bud på dessa efter att ha övervägt alternativen och räknat på kostnaderna.

Kommunstyrelsens beslut – fortsatt kommunal förskola i Kareby

Karebys förskolor kommer fortsätta att bedriva sin verksamhet i kommunal regi. Det beslutade Kommunstyrelsen i Kungälv under onsdagen. Beslutet innebär att Kareby förskolor kommer att flytta in i nya lokaler i januari 2019 som planerat och att Kungälvs kommun kommer att vara huvudman för förskolan i Kareby.

Om krisen eller kriget kommer

Sista veckan i maj fick alla hushåll i Sverige broschyren Om krisen eller kriget kommer i brevlådan. Broschyren ska hjälpa oss att bli bättre förberedda på allt från allvarliga olyckor, extremt väder och IT-attacker till militära konflikter.

Fortsatt stora satsningar kräver planering och prioritering

Det byggs som aldrig förr i Kungälvs kommun. Men samtidigt som det satsas tvingas kommunen att skjuta vissa projekt på framtiden.
– Vi kan helt enkelt inte bygga överallt på samma gång, vi måste prioritera för att få en bra och hållbar tillväxt, säger Jenny Adler som är chef för sektor Samhälle och utveckling på Kungälvs kommun

Morronpasset – Landshövding Anders Danielsson listade utmaningar och spanade mot en megaregion

Vår landshövding Anders Danielsson gästade den 22 mars Morronpasset. Skåningen Anders har nu varit landshövding i sex månader. 

Årets UF-lärare vill göra Mimers gymnasium till Årets skola

Hej Bella Gillenäng, gymnasieläraren från Mimers gymnasium som blivit utsedd till Västsveriges bästa UF-lärare och som ska tävla i SM i Ung Företagsamhet i maj!

Höga betyg i Kommunkompassen

 play. Kommunkompassen som är ett utvärderingsverktyg från SKL, Sveriges kommuner och landsting, ger Kungälvs kommun höga betyg inom framförallt ledarskap och för hur man lyfter både medarbetare och den egna verksamheten.

Diseröds centrum – över tusen personer mötte upp

Så många har aldrig samtidigt varit i Diseröds centrum. Många vittnade om att detta måste vara alla tiders rekord. Även bygdens egen son Björn Gustafsson.
– Här måste vara några från Kungälv också. Så här många bor inte ens i Romelanda, säger Björn Gustafsson i sitt bejublade tal om sin uppväxt i Romelanda. 

Första spadtaget för Ikano Bostad på Komarken

 play. I november 2015 skrevs avtalet på och nu i januari 2018 togs första spadtaget i det som ska bli 195 nya lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter, cirka hälften av varje. – Vi har plockat upp fasadfärgerna från husen på Västra gatan. Det här kvarteret skall bli Kungälvskt, säger Ikano Bostads projektledare Sara Edmark.

Färre nyanlända 2018

Nästa år ska Kungälv ta emot 161 nyanlända i kommunen. Det är en minskning jämfört med de 169 personer som kom som nyanlända 2017.

Svenskt Vattens vd berömmer Kungälv

 play. Branschorganisationen Svenskt Vattens företrädare lovordar Kungälvs satsning på kommunalt vatten och avlopp under ett besök på bygget av Kungälvs vattenverk i slutet av oktober.

Gammalt och nytt går hand i hand när Liljedal utvecklas

Nyhet. Kungälvs stadskärna ska få en starkare identitet och bli en mer levande plats. För att ta ett helhetsgrepp och bestämma en inriktning för hur området ska utvecklas har Kungälvs kommun tagit fram ett planprogram för Liljedalsområdet. En första version kom för drygt ett år sedan och det program som nu antagits av kommunfullmäktige är omarbetat utifrån inkomna synpunkter.

Bilpool och sopsug snart verklighet på Kongahälla

Nyhet. Ända sedan stadsdelen Kongahälla började planeras har miljöfrågorna haft hög status. Ett gemensamt miljöprogram har tagits fram av kommun och byggherrar och två konkreta resultat av det är Kungälvs första bilpool och den sopsug som just nu byggs.

Kungälv förändrar mottagandet av ensamkommande

Sedan 2015 har antalet ensamkommande flyktingbarn som Kungälv tar emot minskat rejält. Då kom det 130 personer på ett år, i år enbart ett tiotal. Det minskade antalet i kombination med nya statliga ersättningsregler gör att Kungälv nu organiserar om mottagandet.

Bygg och hyr ut ett attefallshus

Nu finns möjligheten att bygga ett så kallat attefallshus på din tomt. Huset får vara 25 kvadratmeter och kan användas som extra bostadsyta.

Kommunalt VA i privat regi

Kommunen ger nu möjlighet för privatpersoner att bygga ut sitt kommunala vatten och avlopp (VA) i egen regi och på så sätt skynda på processen. Möjligheten till det här gäller fastigheter som ligger i de områden där kommunen sedan tidigare har planer på att bygga ut kommunalt VA men där väntan kommer att bli lång. 

Första spadtaget för Kungälvs vattenverk

 play. I förra veckan togs det första symboliska spadtaget för Kungälvs vattenverk som ska ligga utmed Göta älv strax norr om Kungälv. 

Nu skriver vi samhällskontrakt – för ett socialt hållbart Kungälv

 play. Många pratar om samverkan, nu gör vi det tillsammans. Torsdag 23 juni undertecknades ett samhällskontrakt av Kungälvs kommun samt ett imponerande antal representanter från samhällets övriga aktörer. En unik symbolisk handling i syfte att skapa ett socialt hållbart samhälle för medborgarna i Kungälvs kommun. 

Trettio barn tog första spadtaget på Sparråsskolan i Ytterby

 play. play

Nu börjar bostäderna byggas på Kongahälla

Det var en glädjens dag för många i Kungälv, när det första spadtaget togs för det första husbygget på Kongahälla. – Vi har stått kvar sen starten, säger Lennart Kristensson, en mycket glad före detta ordförande för Kungälvsbostäder. Det är roligt att se att det efter alla turer äntligen är igång.

Ikano Bostad bygger 500 lägenheter i Kungälv

Fredag 20 november tecknade Kungälvs kommun ett samarbetsavtal med Ikano Bostad för att skapa 500 nya bostäder under perioden 2017-2022. Ikano Bostad och kommunen kommer att arbeta tillsammans med den sociala hållbarheten.

Nytt hus läker Strandgatan

Det fattas ett hus på Strandgatan mitt emot Liljedalskvarteret. Men nu är det dags. En ny detaljplan har varit ute på samråd och synpunkterna håller som bäst på att sammanställas.

Se motionscentralen Kotten ta form

 play. Webbtv