Nyheter

Kommunfullmäktige har antagit budgeten för 2019

Kungälvstrion, dvs Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, har lämnat sitt första gemensamma budgetförslag. Förslaget antogs av kommunfullmäktige den 6 december

Nya tidtabeller för kollektivtrafik och färjan till Marstrand

Västtrafik har publicerat de nya tidtabellerna för kollektivtrafiken på sin hemsida. De nya tidtabellerna gäller från och den 9 december 2018.

Nu testar vi vårt nya vattenverk

Från och med måndagen den 3 december och tre veckor framöver testkör vi vårt nya vattenverk och en del av vattnet kommer att levereras ut till våra abonnenter. 

Budgeten klubbad i kommunstyrelsen

En budget i balans är det viktigaste för Kungälvs kommun just nu för att säkerställa den generella välfärden, klara ökade pensionskostnader och minskade skatteintäkter 2019.

Hämta gratis halkgrus

 play. Hämta halkgrus gratis på tre ställen i kommunen. Det är hink och spade som gäller och upp till hundra kilo per person har vi beräknat.

Kungälvstrion formerar sig

Politik. Kungälvstrion, dvs Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, kommer att styra kommunen den kommande mandatperioden. Här är förslaget till hur posterna fördelas.

Ny metod ska fånga mikroplast* från avloppsvatten

 play. Utanför en pumpstation för avloppsvatten i Tega i Ytterby genomförs under hösten ett fullskaligt test av ny metod för att fånga upp plastpartiklar från avloppsvatten. Så kallad mikroplast finns bland annat i hygienprodukter.

S, M och C bildar majoritet i kommunfullmäktige

Under måndagskvällen blev det klart med vem som ska styra kommunen den kommande mandatperioden - Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern bildar majoritet.

Alla återvinningscentraler har nu passersystemet

 play. Ett modernt passersystem på kommunens återvinningscentraler (ÅVC) betyder att trängsel och köer inne på området kan minska samtidigt som säkerheten både för besökare och personal kan öka. 12 november är det dags för Munkegärde, då använder alla återvinningscentraler det nya passersystemet. 

Hjälp oss hitta det unika med Kungälv

För att få en bättre bild av hur vår omvärld uppfattar Kungälv och hur vi uppfattar oss själva startar nu Kungälv upp ett arbete med att ta fram ett platsvarumärke. Bakom satsningen står KMN - Kungälv Marstrand Näringsliv, lokala fastighetsägare, de kommunala bolagen och Kungälvs kommun.

Inbjudan till medborgarundersökning

1200 slumpvis utvalda Kungälvsbor fick under början av oktober en inbjudan till Statistiska centralbyråns medborgarenkät att svara på frågor om Kungälvs kommun. Är du en av dom? Då är det dags att leta upp inbjudan och följa anvisningarna.

Tips för dig som har egen brunn och ont om vatten

Här får du som har egen brunn tips på hur du sparar på vattnet samt vad du kan göra om din brunn sinat.

Här får eleverna segla på skoltid

 play. Sedan 2012 får elever på Marstrands skola lära sig att segla på skoltid. I samarbete med Marstrands segelsällskap (MSS) får eleverna lära sig hur man beter sig på och i närheten av havet. Nu vill kommunen ta hjälp av Marstrands goda seglingsrykte för att öka tillväxten i området.

Kungälvs kommun köper inte tillbaka bostadsmoduler

De bostadsmoduler som kommunen i våras förlorade i en konkurs har legat ute till försäljning på exekutiv auktion. Kommunen har nu beslutat att inte lägga bud på dessa efter att ha övervägt alternativen och räknat på kostnaderna.

Kommunstyrelsens beslut – fortsatt kommunal förskola i Kareby

Karebys förskolor kommer fortsätta att bedriva sin verksamhet i kommunal regi. Det beslutade Kommunstyrelsen i Kungälv under onsdagen. Beslutet innebär att Kareby förskolor kommer att flytta in i nya lokaler i januari 2019 som planerat och att Kungälvs kommun kommer att vara huvudman för förskolan i Kareby.

Om krisen eller kriget kommer

Sista veckan i maj fick alla hushåll i Sverige broschyren Om krisen eller kriget kommer i brevlådan. Broschyren ska hjälpa oss att bli bättre förberedda på allt från allvarliga olyckor, extremt väder och IT-attacker till militära konflikter.

Undertak rasade in på Ytterbyskolan

Undertaksplattor i en korridor vid scenen på Ytterbyskolan rasade ner och aktiverade ett inbrottslarm under torsdagskvällen. En första inspektion visar att takets konstruktion av någon anledning gett vika för plattornas tyngd.

Fortsatt stora satsningar kräver planering och prioritering

Det byggs som aldrig förr i Kungälvs kommun. Men samtidigt som det satsas tvingas kommunen att skjuta vissa projekt på framtiden.
– Vi kan helt enkelt inte bygga överallt på samma gång, vi måste prioritera för att få en bra och hållbar tillväxt, säger Jenny Adler som är chef för sektor Samhälle och utveckling på Kungälvs kommun

Morronpasset – Landshövding Anders Danielsson listade utmaningar och spanade mot en megaregion

Vår landshövding Anders Danielsson gästade den 22 mars Morronpasset. Skåningen Anders har nu varit landshövding i sex månader. 

Nya spännande utställningar på Strandverket, Marstrand

 play. Innan jul hann det svänga rejält om konsthallen Strandverkets framtid på Marstrand. Först kom beskedet att konsthallen läggs ner, men snart därefter blev det klart att verksamheten skall fortsätta. Detta innebar att förberedelserna inför säsongen 2018 kunde fortsätta med full styrka och snart väntar årets första vernissage. Ett nytt spännande utställningsår i de unika lokalerna på Marstrandsön har börjat! 

Årets UF-lärare vill göra Mimers gymnasium till Årets skola

Hej Bella Gillenäng, gymnasieläraren från Mimers gymnasium som blivit utsedd till Västsveriges bästa UF-lärare och som ska tävla i SM i Ung Företagsamhet i maj!

Var med och påverka lekplatsen i Västra parken

Västra parken i centrala Kungälv ska få sig ett rejält lyft. Det ska bli en modern stadspark full av liv där det finns något för både barn och vuxna. Nu behöver vi din hjälp för att bestämma hur lekplatsen i parken ska se ut. Här kan du rösta på ditt favoritförslag fram till den 19 mars.

Finansminister Magdalena Andersson (S) besökte Kungälv

 play. Måndag 5 februari besökte finansminister Magdalena Andersson (S) Kungälvs kommun. Temat för dagen var ”Sverige, utanförskapet och framtiden". Syftet med besöket var att lyssna på hur vi i Kungälv arbetar med frågor om social hållbarhet.

Höga betyg i Kommunkompassen

 play. Kommunkompassen som är ett utvärderingsverktyg från SKL, Sveriges kommuner och landsting, ger Kungälvs kommun höga betyg inom framförallt ledarskap och för hur man lyfter både medarbetare och den egna verksamheten.

Diseröds centrum – över tusen personer mötte upp

Så många har aldrig samtidigt varit i Diseröds centrum. Många vittnade om att detta måste vara alla tiders rekord. Även bygdens egen son Björn Gustafsson.
– Här måste vara några från Kungälv också. Så här många bor inte ens i Romelanda, säger Björn Gustafsson i sitt bejublade tal om sin uppväxt i Romelanda. 

Kexfabriken i Kungälv kan flytta sin produktion till Riga

 play. Enligt dagens besked från livsmedelskoncernen Orkla startas nu en process som kan leda till att Kexfabriken flyttar. Kungälvs kommun har idag i ett pressmeddelande kommenterat beskedet.

Första spadtaget för Ikano Bostad på Komarken

 play. I november 2015 skrevs avtalet på och nu i januari 2018 togs första spadtaget i det som ska bli 195 nya lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter, cirka hälften av varje. – Vi har plockat upp fasadfärgerna från husen på Västra gatan. Det här kvarteret skall bli Kungälvskt, säger Ikano Bostads projektledare Sara Edmark.

Nu blir Kungälvs kommuns anslagstavla digital

. Vid årskiftet trädde en ny kommunallag i kraft. Den innebär bland annat att alla kommuner måste ha en officiell anslagstavla på sin webbplats. Den fysiska anslagstavla som tidigare funnits i Stadshuset kommer nu istället flytta in på kungalv.se

Städa Sverige får hållbarhetsstipendium 2017

Städa Sverige – Idrottens Miljöorganisation utses till 2017 års hållbarhetsstipendiat med motiveringen: Med årets stipendium uppmärksammas ett av våra allvarligaste miljöproblem: Nedskräpningen av havet.

Månadsparkering blir dyrare

 play. Den första december höjs priset för månadsparkering i Kungälv till 400 kronor och boendeparkeringsbiljetten tas bort. De ökade intäkterna ska betala för nya parkeringsanläggningar.

Kungälv klättrar i webbranking

Kungälvs kommuns hemsida, kungalv.se, klättrar i ranking i den årliga undersökningen Information till alla, som utförs på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Det är innehållet på kommuners hemsidor som ligger till grund för undersökningen och Kungalv.se klättrar från plats 88 till plats 71.

Färre nyanlända 2018

Nästa år ska Kungälv ta emot 161 nyanlända i kommunen. Det är en minskning jämfört med de 169 personer som kom som nyanlända 2017.

Upptäck Överön

 play. Överön ligger i naturreservatet Nordre älvs estuarium, som förvaltas av Västkuststiftelsen. Med sin unika natur bjuder Överön på många upplevelser som gör det väl värt ett besök.

Svenskt Vattens vd berömmer Kungälv

 play. Branschorganisationen Svenskt Vattens företrädare lovordar Kungälvs satsning på kommunalt vatten och avlopp under ett besök på bygget av Kungälvs vattenverk i slutet av oktober.

Lärmässa på Mimers hus – Kungälvs Kommuns pedagoger lär tillsammans

Kommunens 1200 pedagoger samlades den 30/10 på Mimers Hus på lärmässan Kungälv delar, för att lära tillsammans och av varandra genom samtal, reflektioner, ett 60-tal seminarier och en mässutställning.

Bohuslän ska bli världens mest attraktiva skärgårdsdestination

Kommunerna Tjörn, Stenungsund, Orust och Kungälv har i samverkan handlat upp turismtjänster.
– Tillsammans ska vi nu öka attraktiviteten i våra kommuner ännu mer, i synnerhet öka exportmognaden för att underlätta för och locka utländska besökare, säger Kungälvs näringslivschef Robert Hallman.

Föreningsbidrag till verksamhet för ensamkommande

Staten har beslutat om ett tillfälligt bidrag till kommuner där det bor ungdomar som kommit som ensamkommande barn och väntat länge i asylprocessen. 

Kongahälla redo för lek

De nya husen runt Kongahälla börjar fyllas med liv och rörelse. På måndagen togs ytterligare ett steg när förskolan Kongahälla invigdes. 

Strandparken i Kungälv nominerad till Årets Park 2017

 play. Nu har de nominerade till utmärkelsen Årets Park 2017 presenterats. Strandparken i Kungälv är en av finalisterna som nu har chansen att ta hem den ärofyllda titeln.

Fortsatt stora satsningar men på färre platser

Nyhet.

Det byggs som aldrig förr runt om i Kungälvs kommun och intresset för att flytta hit är stort.  Men samtidigt som det satsas tvingas kommunen att skjuta vissa projekt på framtiden.
– Vi kan helt enkelt inte bygga överallt på samma gång, vi måste prioritera för att få en bra och hållbar tillväxt, säger Jenny Adler som är chef för sektor samhälle och utveckling på Kungälvs kommun.  

Upptäck Guddehjälm

 play. Bara sex kilometer från centrala Kungälv ligger Guddehjälms naturreservat. De senaste åren har lederna gjorts mer tillgängliga och grill- och fikaplatser har byggts.  Se gärna filmen för inspiration och passa på att göra ett besök i sommar!

Gammalt och nytt går hand i hand när Liljedal utvecklas

Nyhet. Kungälvs stadskärna ska få en starkare identitet och bli en mer levande plats. För att ta ett helhetsgrepp och bestämma en inriktning för hur området ska utvecklas har Kungälvs kommun tagit fram ett planprogram för Liljedalsområdet. En första version kom för drygt ett år sedan och det program som nu antagits av kommunfullmäktige är omarbetat utifrån inkomna synpunkter.

Thorildskolan öppen som vanligt trots branden

Branden på Thorildskolan under natten till lördag släcktes under morgonen. Det var alltså den gamla delen av skolan som brann, den del som skulle rivas inom kort.

Frågor och svar om planerna för Krukmakaregatan i Kungälv

Här svarar kommunens planhandläggare och programansvarig för Kungälv stad på frågor kring detaljplan Krukmakaregatan. Planen är ute på samråd till 2 juni och ett informationsmöte ska hållas 15 maj

Oförglömligt möte på Solhaga

 play. Ett helt vanligt studiebesök från SFI blev till ett minnesvärt möte mellan nyanlända och de gamla på Solhaga.

Bilpool och sopsug snart verklighet på Kongahälla

Nyhet. Ända sedan stadsdelen Kongahälla började planeras har miljöfrågorna haft hög status. Ett gemensamt miljöprogram har tagits fram av kommun och byggherrar och två konkreta resultat av det är Kungälvs första bilpool och den sopsug som just nu byggs.

Framtidsverkstad vill ta Marstrand ett steg till

 play. I början av mars hölls en framtidsverkstad i Strandverket på Marstrand. Syftet var att skapa en samsyn kring vad Marstrand behöver utveckla för att komma upp i ”världsklass”.

Var med och hylla Kareby IS!

Välkommen!. Vi hyllar Kareby IS damlag, svenska mästare! Välkommen att vara med och gratta laget i stadshusets foajé fredag kl. 16:00. Det blir mingel, tal och förhoppningsvis en segerintervju med några av spelarna. 

Kungälv förändrar mottagandet av ensamkommande

Sedan 2015 har antalet ensamkommande flyktingbarn som Kungälv tar emot minskat rejält. Då kom det 130 personer på ett år, i år enbart ett tiotal. Det minskade antalet i kombination med nya statliga ersättningsregler gör att Kungälv nu organiserar om mottagandet.

Politiken reagerar på händelserna i Komarken

 play. Under den senaste tiden har det bland annat förekommit stenkastning mot polisen i Komarken. Hör våra politiker berätta om sin inställning till händelserna i Komarken.

Bygg och hyr ut ett attefallshus

Nu finns möjligheten att bygga ett så kallat attefallshus på din tomt. Huset får vara 25 kvadratmeter och kan användas som extra bostadsyta.

Gråväderssensualism – Så ska turismen öka under lågsäsong

Under förra mandatperioden träffades en överenskommelse mellan alla kommunerna i Bohuslän. 
– Detta arbete resulterade bland annat i en varumärkesplattform för Bohuslän och en första gemensam handlingsplan. Vi har sedan dess fortsatt arbetet, säger Miguel Odhner kommunalråd (S). 

Färre flyktingar till Kungälv

Nyhet. Antalet nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd som kommer till Kungälvs kommun i år blir färre än planerat. Orsaken är minskad invandring och en ny modell för hur flyktingarna fördelas i länet

Nu byggs bostadsmoduler i Ängegärde

Nu händer det saker i Ängegärde. Fem bostadsmoduler med 30 lägenheter håller i rask takt på att monteras för nyanlända eller ungdomar.

Stort engagemang för förskolan i Kungälv

Det finns ett stort engagemang bland föräldrar och skolpersonal för förskoleverksamheten i Kungälv. I slutet av förra året skickades en enkät om förskoleverksamheten ut till föräldrar. Nu har enkäten sammanställts och svarsfrekvensen blev hög, hela 79 procent av föräldrarna svarade.

Nu satsar Kungälv mot Årets stadskärna

 play. Tillsammans med näringslivet och fastighetsägarna i staden vill Kungälvs kommun fortsätta att utveckla Kungälvs stadskärna. Vi siktar högt och planerar att kandidera till Årets stadskärna 2020. Men det är det som ska hända på resan dit som är det viktiga!

Positiva reaktioner på H&Ms satsning i Kungälv

Nyhet. När köpcentret Kongahälla shopping öppnar sina dörrar 2019 kommer H&M att vara en av de största aktörerna. Företaget öppnar butik med både kläder, smink och heminredning. En nyhet som många i Kungälv väntat på, inte minst stadens ledande politiker.

Gör rätt med använt matfett

 play. Nu är det slut med stopp i köksvasken på grund av matfett som stelnar i avloppsrören. Hämta din miljötratt gratis från kommunens återvinningscentraler eller i stadshuset. 

Multikompetent team - Bryggan i förskolan

Nyhet. Nu breddas och förstärks kompetensen på fyra förskolor i Kungälvs kommun. Det har pratats om behovet av tidiga insatser under flera år, både här och i hela landet. Kungälvs kommun gör nu slag i saken och inför ett multikompetent team i förskolan.
– Vi har just döpt oss till "Bryggan i förskolan", säger Anki Isberg, som är en av de tre resurserna i projektet.

Frågor och svar kring revisionsrapporten om volontärsresor

 play. Den revisionsrapport om feriejobb och volontärsresor som nyligen presenterades har fått stor uppmärksamhet i media. Det har dykt upp frågor bland annat på sociala medier som bland annat handlar om handkassan och inköpta hygienprodukter. 

Kommunalt VA i privat regi

Kommunen ger nu möjlighet för privatpersoner att bygga ut sitt kommunala vatten och avlopp (VA) i egen regi och på så sätt skynda på processen. Möjligheten till det här gäller fastigheter som ligger i de områden där kommunen sedan tidigare har planer på att bygga ut kommunalt VA men där väntan kommer att bli lång. 

Första spadtaget för Kungälvs vattenverk

 play. I förra veckan togs det första symboliska spadtaget för Kungälvs vattenverk som ska ligga utmed Göta älv strax norr om Kungälv. 

Nu skriver vi samhällskontrakt – för ett socialt hållbart Kungälv

 play. Många pratar om samverkan, nu gör vi det tillsammans. Torsdag 23 juni undertecknades ett samhällskontrakt av Kungälvs kommun samt ett imponerande antal representanter från samhällets övriga aktörer. En unik symbolisk handling i syfte att skapa ett socialt hållbart samhälle för medborgarna i Kungälvs kommun. 

Hur ska kulturen i Kungälv se ut?

 play. Hur ska kulturen i Kungälv egentligen se ut? Vi ställde frågan till två av Kungälvs politiker.

Sjupunktsprogram ska få Kongahällaprojektet i balans

Kommunstyrelsen antog under sitt möte tisdagen 24 maj, enhälligt, ett sjupunktsprogram med åtgärder för att komma till rätta med det prognostiserade underskottet på 170 miljoner.

Avtalet klart: NCC bygger Kungälvs vattenverk

Inom kort inleds bygget av Kungälvs vattenverk utmed Göta älv norr om Kungälv. Kontraktet mellan Kungälvs kommun och NCC Sverige AB är påskrivet och samarbetet som pågått sen sommaren 2015 går nu in i ett nytt skede.

Ekonomin för projekt Kongahälla, så här ser läget ut just nu

Kongahällaprojektet i Kungälv och framförallt ekonomin kring bygget har de senaste dagarna debatterats och ifrågasatts. Det framstår som att Kongahällaprojektet ligger på omkring 170 miljoner kronor minus, vilket inte stämmer.

Trettio barn tog första spadtaget på Sparråsskolan i Ytterby

 play. play

Park anläggs vid Tvetendammen

 play. play

Ekebo motivationsboende flyttar till Munkegärde

Ekebo låg från början på ängen mellan sjukhuset och motorvägen men när den nya påfarten till Kongahälla nu ska byggas måste hela fastigheten flyttas. På Ekebo finns 14 platser för Kungälvsbor som av olika anledningar behöver stöd. Kvinnor och män, unga och gamla.

Mer ekologiskt i Kungälv

Kommunfullmäktige antog under 2015 ett mål om minst 25 % ekologiska livsmedel i kommunens Måltidsorganisation senast 2016. En sammanställning av inköpen för 2015 visar att målet nåddes redan under 2015, då andelen hamnade på 25,0 %

Efter viten - flera nya boenden på gång framöver

 play. play

Nytt resecentrum ett lyft för hela Kungälvs kommun

 play. play

Sociala investeringar blir nu konkreta insatser och resurser

Nu startar flera projekt som ska leda till ökad social trygghet och utveckling. - De kommer noga att följas upp så vi kan se vilka effekterna är, och hur de kan föras in i kommunens ordinarie verksamhet, säger Lars Berfenhag som är utvecklingsledare inom skolan.

Kungälv en av de första att erbjuda feriejobb under alla skollov

Maria Pehrson är ny projektledare för sommarjobben i Kungälv. Och hon rivstartar med att lansera en nyhet som få andra kommuner kan matcha. Och fler nyheter planeras.

500 meter VA-ledning i ett drag

 play.

Bred politisk enighet i flyktingarbetet

 play. play

Kommunen tar avstånd från aktion på badhus

 play. webbtv

Hon blir ny hamnchef i Marstrand

Eva-Lena Hessel Rydqvist tar över rodret efter Lars Remler som går i pension. Hon är ny på posten men har 10 år i verksamheten. Nu vill hon öka förståelsen för hamnverksamheten och behålla de goda relationerna med Marstandsborna.

Allt fler ungdomar har jobb i Kungälv

 play. webbtv

Stort intresse för att veta mer om handelsplats på Kongahälla

Hösten 2018 öppnar Adapta Fastigheter sin handelsplats på Kongahälla. Just nu pågår ett intensivt arbete med både byggnadens utseende, innehåll och koncept. – Vi tror på Kungälv och möjligheterna här, därför vill vi skapa en anläggning som är attraktiv för både Kungälvsborna och för fler människor i regionen, säger Håkan Olsson på Adapta Fastigheter.

Skyddsvärda träd kartlagda

Gamla stora träd är viktiga att bevara. De är livsmiljö för en mängd arter av insekter, lavar med mera. Med stöd av länsstyrelsens LONA-bidrag har Kungälv genomfört en inventering av skyddsvärda träd i och runt våra tätorter.

Därför togs beslutet om ett konstverk framför Stadshuset

 play. webbtv

Nu börjar bostäderna byggas på Kongahälla

Det var en glädjens dag för många i Kungälv, när det första spadtaget togs för det första husbygget på Kongahälla. – Vi har stått kvar sen starten, säger Lennart Kristensson, en mycket glad före detta ordförande för Kungälvsbostäder. Det är roligt att se att det efter alla turer äntligen är igång.

Skulpturen Bulb invigd

 play. webbtv

Ikano Bostad bygger 500 lägenheter i Kungälv

Fredag 20 november tecknade Kungälvs kommun ett samarbetsavtal med Ikano Bostad för att skapa 500 nya bostäder under perioden 2017-2022. Ikano Bostad och kommunen kommer att arbeta tillsammans med den sociala hållbarheten.

Nytt hus läker Strandgatan

Det fattas ett hus på Strandgatan mitt emot Liljedalskvarteret. Men nu är det dags. En ny detaljplan har varit ute på samråd och synpunkterna håller som bäst på att sammanställas.

Se hur Kongahälla växer fram

 play. webbtv

Efter dådet i Trollhättan - hör några reaktioner från Kungälv

 play. webbtv

Ny stadsdel planeras vid Mimers Hus

 play. webbtv

Stort intresse för att ta emot fler flyktingar i Kungälv

Resultatet av kommunens vädjan på Facebook till privatpersoner och företag om att hyra ut boende till flyktingfamiljer blev långt över förväntan. Nu har kommunen en lång rad nya kontakter som man utreder så fort det bara går.

Flyktingar behöver boende

Har du en lägenhet eller fastighet att hyra ut till en flyktingfamilj, inte bara över vintern utan på längre sikt? Då är vi intresserade av att komma i kontakt med dig.

Ökat flyktingmottagande i Kungälv

 play. Webbtv

Många Kungälvsbor vill hjälpa flyktingarna

I fredags skrev vi om behovet av gode män till ensamkommande flyktingbarn. Texten som ingick i en artikel om vad kommunen gör och vad du själv kan hjälpa till med när det gäller flyktingkatastrofen.

Se motionscentralen Kotten ta form

 play. Webbtv

20 år med Toleransprojektet

 play. Webbtv

Kungälv viktig del i ny satsning mot rasism

 play. Webbtv

Västsvensk världskonstnär smyckar Kungälvs nya stadshus

 play. Webbtv

Barnens holkar blir utställning i Bäckparken

 play. Webbtv