Nyheter

Träffa politiker inför EU-valet!

Demokratidagen 25 maj. Den 25 maj är det Demokratidagen – ett tillfälle för alla väljare att möta sina politiker och diskutera framtidens Europa inför det kommande EU-valet. 

XL Bygg har tecknat sig för samhällskontraktet

Står bakom "pratbänkarna" i centrala Kungälv.. Tillsammans med Joacim Hylander har nu även XL Bygg tecknat sig för samhällskontraktet. Tillsammans med byggprogrammet vid Mimer Hus gymnasium har företaget bland annat placerat ”pratbänkar” i centrala Kungälv.

Nu är det nya utegymmet invigt

Bandklippning tal och träning.. Ett nytt utegym för alla kungälvsbor invigdes 15 maj. Många passade på att testa maskinerna i det strålande vädret och bjöds på förfriskningar samt traditionell bandklippning.

Vårens nätverksmöte för samhällskontraktet

Välbesökt med intressanta föredrag.. Under våren hölls ett mycket välbesökt nätverksmöte med alla organisationer som tecknat sig för samhällskontraktet. Deltagarna bjöds på intressanta föredragshållare blandat med mingel och nätverkande.

Snart får vi ett nytt utomhusgym i Älvparken

Välkommen på invigning 15 maj.. Onsdag 15 maj klockan 15.00 invigs det nya utegymmet i Älvparken. Traditionellt bandklipp, tal, musik och fika utlovas. Välkommen att delta!

Kommunen hyllar talangerna Adam Hilmersson och Isak ”Iso” Muminhodzic

. Kungälvs kommunfullmäktige delar ut årets idrottsstipendie till Adam Hilmersson för sina framgångar inom luftgevärsskytte. Årets idrottspris gick till Isak ”Iso” Muminhodzic för hans outtröttliga engagemang inom boxningen.

Aktiva seniorer bidrar med guldkant

Förgyller dagarna på våra äldreboenden.. Aktiva seniorer är en i raden av organisationer som skrivit på samhällskontraktet. Deras insatser med att sprida glädje med meningsfulla aktiviteter skänker guldkant åt hyresgästerna på våra äldreboenden.

Så upplever kommunens unga sina liv

Resultatet från ungdomsenkäten LUPP. Ungdomar som går i årskurs 8 eller andra året på gymnasiet i svarade under 2023 i ungdomsenkäten LUPP. Resultatet visar att de flesta unga är nöjda med livet men antalet som känner sig missnöjda ökar.

Hur gick det för Kungälvs kommun 2023?

Årsredovisningen sammanfattar kommunens ekonomi och verksamhet under 2023. Årsredovisningen är kommunstyrelsens rapport till kommunfullmäktige för verksamhetsåret 2023. Årsredovisningen vänder sig också till dig som exempelvis är invånare eller företagare i kommunen.

Br. Carlsons Entreprenad AB tilldelas utmärkelsen Årets företagare

Näringslivsgalan 2024. Varje år utses Årets företagare i Kungälv. I år gick utmärkelsen till Br. Carlsons Entreprenad. Företaget grundades av Christer Carlson och drivs idag av bröderna Christer, Göran och Robert. Christers son Robin är delägare.

Resurssmart tänk på Förskolan Ugglan ska minska matsvinn och bidra till hållbar konsumtion

Barnen lär sig om hållbarhet och hur man tar hand om avfall på roliga sätt.. På förskolan Ugglan i Ytterby arbetar man just nu med projektet resurssmart förskola för att minska mängden avfall och öka medvetenhet om resursanvändning. Genom pedagogiskt arbete med karaktärer som sopsamlarmonstren får barnen lära sig om hållbarhet och hur man tar hand om avfall på roliga sätt.

Nominera till årets kulturpris och kulturstipendium

Senast den 1 juli. Vem eller vilka ska få årets kulturpris och kulturstipendiumi Kungälv? Fram till den 1 juli kan du nominera till kulturpriset och ansöka om kulturstipendiet.

Inspirerande besök av dansande Skugga på Sparråsskolan

Förskoleklasser gästades av Skuggan som en del av kommunens kulturgaranti. . Klass FA på Sparråsskolan fick en minnesvärd skoldag när de gästades av den uttrycksfulla och dansande karaktären Skuggan som en del av kommunens kulturgaranti.

Hundpark vid Utmarksvägen

Inhängad hundpark och sittplatser. På tomten mellan Utmarksvägen och Blåmesens förskola bygger vi nu en tillfällig hundpark.

Brev till vårdnadshavare ska höja trafiksäkerheten

. Kungälvs kommun och Polisen skickar informationsbrev till alla vårdnadshavare med 15-åringar som berättar vad som gäller för mopeder, A-traktorer och narkotikaanvändning. Syftet är att informera, stödja och vägleda för att bidra till ökad säkerhet.

Välkomna in i Samhällskontraktet – KappAhl

Kappahl verkar för ökad hållbarhet.. Tillsammans med Maria Kämäräinen butikschef och Camilla Holm ställföreträdande butikschef tecknade idag Kappahl vid Kongahälla center samhällskontraktet.

Ingen strejk i Kungälv

Uppdaterat 17 april. Det blir ingen strejk i Kungälv, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Kommunal har kommit överens om ett avtal. Därmed är varslet återtaget och all verksamhet fortsätter som vanligt imorgon den 18 april.

Projekt för en hållbar livsstil i Kungälvs kommun

Om några av de åtgärder och projekt som sker i kommunen för att främja hållbarhet . Kungälvs kommun verkar för en hållbar framtid och har tydliga mål som fastställts i bland annat kommunens avfallsplan och processer inom ramen för Agenda 2030. Dessa mål är en del av kommunens ansträngningar för att skapa hållbarhet och främja ekonomiskt smarta alternativ för alla.

närbild på glasögon, penna och miniräknare

Fel i vissa fakturor för barnomsorg

Mars faktura för barnomsorg kan innehålla fel.. Vi har blivit uppmärksammade på att fakturan för barnomsorg som skickades ut i mars och som avser barnomsorg för exempelvis förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshem under mars kan innehålla fel eller ha skickats till barnets andra vårdnadshavare.

Stadsloppisen 25 maj - information till säljare

Vill du vara med som säljare på Stadsloppisen den 25 maj? Vi ser fram emot en härlig försommardag på Västra gatan med folkfest och glädje. Här hittar du all information om hur du anmäler dig och förhållningsregler för att vara säljare.

Alla har rätt till en meningsfull vardag

Samhällskontraktet gör det möjligt.. Många är de företag som skrivit under samhällskontraktet. Men vad händer sedan? Blir det några effekter? Vi vill gärna berätta om några konkreta exempel.

Försvarsmakten övar på västkusten 13-20 mars

Under perioden 13-20 mars övar Försvarsmakten tillsammans med enheter från Finland och Frankrike på västkusten. I Kungälvs kommun kommer övningen innebära mycket båt- och fartygstrafik i och runt Hakefjorden och Marstrandsfjorden.

Fågelcentralen får årets stipendiet för hållbar uteckling

Fågelcentralen tilldelas stipendiet för sitt arbete med skadade fåglar.. Kungälvs kommuns stipendium för hållbar utveckling tilldelas Fågelcentralen för deras arbete med skadade fåglar.

Sverige medlem i Nato

Här hittar du information från myndigheter om inträdet i Nato.. Den 7 mars 2024 blev Sverige medlem i Nato när Ulf Kristersson överlämnade nödvändig dokumentation till USA:s regering i Washington DC.

Internationella kvinnodagen 8 mars

Årets tema är hedersrelaterat våld och förtryck samt barnäktenskap.. Internationella kvinnodagen uppmärksammas 8 mars varje år för att lyfta frågor om ojämställdhet och kvinnors sämre livsvillkor i jämförelse med mäns livsvillkor världen över.

Besök hos Ica Nära Skafferiet

Syftet med besöket är att lära känna kommunens näringsliv och förstå deras behov och utmaningar i vårt samhälle.. Presidiet och näringslivsfunktion genomförde ett besök hos ICA Nära Skafferiet i förra veckan. Syftet med besöket är att lära känna kommunens näringsliv och förstå deras behov och utmaningar i vårt samhälle.

Stort intresse för upprustningen av kajer

Arbetet kommer pågå i flera år. I veckan hölls ett första informationsmöte om arbetet med upprustningen av kajerna i och på Marstrand.

Informationsträff för företagare i livsmedelsbranschen

Många krav och regler att ha koll på.. Det är många regler och tillstånd som företagare som verkar i livsmedelsbranschen behöver ha koll på. Dessutom flera nya för i år. Därför bjöd Kungälvs kommuns näringslivsutvecklare in till ett informationsmöte 28/3 där expertisen kunde förklara och reda ut.

Västtrafik utvecklar Kungälvs busstrafik

Förändringarna börjar gälla till sommaren. I juni sker flera förändringar av kollektivtrafiken i Kungälvs kommun. Det innebär bland annat förändrade linjedragningar, nya linjenummer och elbussar på flera linjer.

Resultatet från SCB:s medborgarenkät: Kungälvsborna nöjda med livet i kommunen

. Trivs du bra i Kungälv? Då är du som de allra flesta Kungälvsbor – 95 procent av invånarna tycker att Kungälv är en bra plats att bo på. Det och mycket mer finns i resultatet från årets medborgarundersökning.

Få påminnelse om tömningsdagar med nya avfallsappen

Nu lanseras Kungälvs kommuns avfallsapp som förenklar och personanpassar information om ditt avfallsabonnemang. I appen kan du bland annat få påminnelser om tömningsdagar, granska din faktura och snabbt svar på hur du sorterar ditt avfall. 

Presidiet och näringslivsfunktionen på besök hos Ebbas blomsterhandel

En del av vårt samhälle sedan 50-talet!. I förra veckan hade vi nöjet att besöka Ebbas blomsterhandel - ett etablerat företag som varit en del av vårt samhälle sedan 50-talet, beläget på Västra gatan.

Kungälvs kommun söker kontrakterat, förstärkt familjehem

Kungälvs kommun söker kontrakterat, förstärkt familjehem. Kungälvs kommun har behov av ett förstärkt familjehem/behandlingsfamilj för åldersgruppen 13–21 år. Har ni erfarenhet av att ha varit familjehem för ungdomar tidigare och har kunskaper om psykisk ohälsa, trauma, missbruk, neuropsykiatriska diagnoser och skolproblem så är ni kanske den familjen vi söker?

Ytterby återvinningscentral avvecklas

Ytterby återvinningscentral kommer att avvecklas den 3 mars 2024.. Ytterby återvinningscentral kommer att avvecklas den 3 mars 2024.

Välkomna in i Samhällskontraktet - Dreampadel Kungälv!

Välkomna in i Samhällskontraktet. Tillsammans med Tobias Rydén delägare i Dreampadel Kungälv och Richard Hoffman hallchef, tecknade idag Dreampadel Kungälv sig på samhällskontraktet.  

Ny reningsteknik kräver fler tunga transporter till Marstrand

. Anledningen är att vi provar nya metoder för att ta bort PFAS* från dricksvattnet vid Marstrands vattenverk. Vi vill understryka att våra värden för PFAS i Marstrands dricksvatten är låga.

Råd och stöd till dig som förälder

Föräldragiude samt digitala föreläsningar. Föräldraskapet är det viktigaste uppdraget du kan ha och kommer utan instruktionsbok. Ibland kan det behövas lite extra stöd, det är inte alltid så lätt att veta vad som är rätt och fel. Nu finns det en föräldraguide med råd och tips som kan stötta dig i ditt föräldraskap.

Kungälvs strandstädning har gått i mål även 2023

Hela kusten har städats!. Kommunens strandstädningsteam har tillsammans med lokala idrottsföreningar och ferieungdomar plockat skräp på våra stränder. Hela kusten har städats!

Vinterväghållning och snöröjning

Här kan du läsa om hur och när vi plogar och sandar kommunens gator.

Hur vill du att Kungälvs kommun ska vara 2050?

Delta i vår medborgardialog! Här har du möjlighet att dela med dig av dina tankar i en enkät till dem som leder kommunens verksamheter. Dialogen handlar om översiktsplanen, som är visionen om hur kommunens mark och vatten ska användas och bevaras fram till 2050.

Vattenkran närbild strilande vatten

Fler vid kusten kan få kommunalt dricksvatten

Tidigare vattenbrist åtgärdad. Arbetet med att bygga ut kommunens VA-nät betyder nu att fler fastigheter väster om Ytterby och ut mot Marstrand kan få kommunalt dricksvatten. Under en period har kommunen tvingats säga nej till nya ansökningar. Anledningen var att vi tidigare inte haft tillräckligt med kapacitet i vårt nät.

Första spadtag för nytt vård- och omsorgsboende i Ängegärde

90 platser samt lokaler för hemtjänst.. Fredag 15 december togs ett första spadtag för ett nytt vård- och omsorgsboende strax utanför centrala Kungälv. Boendet ska inrymma 90 platser samt lokaler för hemtjänst.

Inflationen och ränteläget påverkar VA-taxan

10-11 procent upp för villor och föreningar. Småhusägare och VA-föreningar kan räkna med 10 till 11 procent ökning kostnaden för vatten och avlopp 2024. Anläggningsavgiften lämnas oförändrad. Beslutet togs i fullmäktige i november och höjningarna motiveras bland annat av gällande räntenivåer och inflation.  

Monica Carhult Karlsson blir ny chef för sektor bildning och lärande

Monica Carhult Karlsson tillträder som sektorchef den 1 januari 2024.. När nuvarande sektorchef Dennis Reinhold går i pension blir Monica Carhult Karlsson ny chef för sektor bildning och lärande.

Obligatorisk sortering av matavfall för företag och organisationer

Den 1 januari 2024 blir det obligatoriskt för alla företag och organisationer att sortera sitt matavfall.. EU:s medlemsstater har kommit överens om att det ska vara krav på utsortering och separat insamling av bioavfall som matavfall. Därför blir det från den 1 januari 2024 obligatoriskt för alla företag och organisationer i kommunen att sortera sitt matavfall.

Kungälv på sjunde plats som Sveriges mest robusta kommun

Mäter förmåga att hantera och anpassa sig till framtida samhällsutmaningar.. Under 2023 tog Kungälv en sjundeplats av Svergies 290 kommuner i den nationella utvärderingen Regionernas Kamp. I Västra Götaland tar Kungälv en andraplats.  Undersökningen mäter kommunernas robusthet, det vill säga deras förmåga att hantera och anpassa sig till framtida samhällsutmaningar.

Sporthyra Kungälv skriver på Samhällskontraktet

Har en långvarig samverkan med daglig verksamhet och Kompetenscentrum.. Kungälvs kommun har glädjen att presentera Sporthyra Kungälv i Samhällskontraktet.

Stabiliseringsåtgärder i blivande arenaområdet vid Yttern

Förhoppningar att detaljplanen kan vinna laga kraft runt årsskiftet.. Kungälvs kommun har i samråd med Länsstyrelsen och Statens Geotekniska Institut beslutat att genomföra stabilitetsåtgärder vid den dagvattendamm som hindrat att detaljplanen för det planerade arenaområdet vid Yttern ska vinna laga kraft. När dessa åtgärder är klara och godkända förväntas Länsstyrelsen godkänna detaljplanen.

Välkommen till informationsträff om offentliga upphandlingar

Kommunen och företagande. Vill du och ditt företag lära dig att lägga anbud i offentliga upphandlingar? Visste du att Kungälvs kommun upphandlar varor och tjänster för närmare 800 miljoner varje år! Nu har du som företagare möjlighet att få information om hur man gör en offentlig upphandling.

Starkt resultat för Kungälvs stadskärna

Undersökningen Cityindex 2023 visar att det går bra för Kungälvs stadskärna.. Undersökningen Cityindex 2023 visar att Kungälvs stadskärna presterar bättre än majoriteten av stadskärnor av jämförbar storlek.

Öppet hus i stadshuset

Medborgardialog. Årligen bjuder kommunen in allmänheten till ett öppet hus och fredags var det dags! Det blev en spännande dag med ett överväldigande antal på över 400 besökare som samlades för att få samtala med kommunens verksamheter och möta våra politiker.

Dagvattendamm utreds som en del av det planerade arenaområdet vid Yttern

Dagvattendamm i området utreds ytterligare. . Det planerade arenaområdet vid Yttern kommer vara ett centrum för olika sporter, idrotter och fritidsverksamheter. Men innan detaljplanen kan vinna laga kraft behöver en dagvattendamm i området utredas ytterligare.

Orange färg

Vi uppmärksammar Orange Day 2023

Stadshuset lyser i orange . Den 25 november är det Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Kungälvs kommun stödjer dagen som instiftades av FN, genom att lysa upp stadshuset i orange färg. Dagen infaller också under En vecka fri från våld.

Vykort till villaägare om nya kärl för källsortering

Innan årsskiftet får villaägare hemskickat ett vykort som berättar hur hen kan källsortera vid eller nära fastigheten.. Under 2024 kommer de flesta villor och småhus i kommunen kunna källsortera pappers-, metall- och plastförpackningar, färgat och ofärgat glas i kärl vid eller nära sin fastighet. Under året har vi inventerat vägarna fram till alla villor och småhus. Vilket typ av kärl du får och kärlets uppställningsplats beror på hur vägarna fram till den specifika adressen ser ut.

Bilden är AI genererad

Klass 6 på Kareby skola vann 5000 kronor till klasskassan

sparade 1,7 ton koldioxid. Eleverna i klass 6 på Kareby skola har utmärkt sig i den årliga tävlingen "På egna ben" i Kungälvs kommun. Tävlingen genomfördes vecka 37-41.

Framgångsrikt samarbete för att utbilda framtidens industriarbetare

Innovativt samarbete ska utbilda nya industriarbetare. Kungälvs kommun har många framgångsrika industriföretag som fortsätter att växa. Ett ökande problem är att det finns brist på utbildade industriarbetare. För att möta efterfrågan har kompetenscentrum och industriprogrammet på Mimers Hus gymnasium inlett ett innovativt samarbete. 

Dans, tal och glada barn när Fridhems nya förskola invigdes

Tisdagen den 17 oktober invigdes Kungälvs Fridhems förskola.. Fridhems förskola har funnits vid Ängegärde i Kungälv sedan 1975. Men behovet av nya lokaler växte och nu står förskolans helt nybyggda huvudbyggnad färdig. Med glada rop och skrattkittlande dans invigdes förskolan under tisdagen.

Projekt Lukas och Ringens varv nya in i Samhällskontraktet

Samarbete mellan näringsliv och kommun. Kungälvs kommun har glädjen att presentera två nya aktörer in det nätverk vi kallar Samhällskontraktet; Projekt Lukas och Ringens Varv. På olika sätt representerar de allt vad Samhällskontraktet står för; ansvar, tillsammans, samverkan, mod och inkludering.

Utdelning av kulturpris och kulturstipendiet 2023

Kulturpriset tilldelas Tina Mackic och kulturstipendiet tilldelas Frida Rundqvist. Varje år delar Kungälvs kommun ut ett kulturstipendium och ett kulturprs. Kulturstipendiet ska vara ett stöd och en uppmuntran till fortsatt utbildning och utveckling inom kulturområdet. Kulturpriset ska uppmärksamma lång och trogen insats inom kulturområdet i kommunen.

Tillsammans stoppar vi spridningen av afrikansk svinpest

Tillsammans kan vi stoppa den. Sedan afrikansk svinpest konstaterades i Fagersta och Norbergs kommuner i Västmanlands län pågår ett intensivt arbete med att bekämpa sjukdomen inom den smittade zonen. I dagsläget finns ingen oro att smittan ska sprida sig utanför den smittande zonen. Men för att detta inte ska ändras behöver vi alla hjälpas åt för att förhindra att afrikansk svinpest sprider sig i Sverige.

Utbyggnad av Diserödsskolan skapar nya moderna skolmiljöer med plats för 630 elever

Kungälvs kommun bygger ut och renoverar Diserödsskolan för att möta framtidens behov.

Kulturnatt blir i år kulturnätter

. Välkommen till Kulturnätterna i Kungälvs kommun - ett smörgåsbord av kultur som sträcker sig från slutet av oktober till början av december.

Dataintrång i GR:s IT system

GR har haft intrång i delar av den externa IT-miljön och det finns en risk för att personuppgifter har läckt. De system som har drabbats och som används i Kungälvs kommun är Praktikplatsen, Läromedelsbeställning, Indra och Elevinformation (Elin).

Nu startar Beredskapsveckan 2023

Så kan du förbereda dig om vardagen vänds upp och ner. Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den genomförs vecka 39 (25 september - 1 oktober). Syftet är att förbereda oss om vardagen vänds upp och ner.

Samhällskontraktet – arbetet för innanförskap i kommunen fortsätter

Social hållbar utveckling. 19 september hölls ett stormöte i Stadshuset om det positiva arbetet inom Samhällskontraktet. På mötet belystes de pågående insatserna och deltagarna diskuterade det fortsatta engagemanget för att uppmuntra inkludering inom kommunen.  

Så här vill vi förbättra företagsklimatet i kommunen

Näringsliv och Kungälvs kommun. Företagsklimatet i Kungälv har försämrats under det senaste året. Det visar Svenskt Näringslivs ranking som mäter företagsklimat i svenska kommuner. Kungälv sjunker till 191 av Sveriges 290 kommuner, vilket är sämre än i fjol men fortfarande bättre än 2021.

Europeiska mobilitetsveckan 2023

Europeiska mobilitetsveckan. Kungälv uppmärksammar Europeiska mobilitetsveckan. Det är en internationell kampanj med fokus på hållbart resande och transporter. Årets tema är att spara energi och kommunen ordnar flera aktiviteter under veckan.

blå text på blå botten, Gör din röst hörd! Just nu pågår medborgarundersökningen i din kommun

Medborgarundersökning 2023, tyck till om din kommun

1200 personer får enkäten i brevlådan. Under sensommaren och hösten får 1200 slumpmässigt utvalda invånare i Kungälv en enkät i brevlådan. Den skickas ut av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av oss på Kungälvs kommun.

Kungälvs hälsocenter växer – invigning av ny mottagning för unga män

Samverkan mellan kommun och region.

MUM (Mottagning för unga män) fokuserar på unga mäns fysiska och psykiska hälsa. Mottagningen har varit igång sedan april i år, men den 5 september var det dags för invigning. Västra Götalandsregionen och Kungälvs kommun har ett samverkansavtal kring ungdomsmottagningen i Kungälv.

Träffa oss på Kungälvsmässan

Den 7-9 september är det Kungälvsmässan i Mimershallen. . Den 7-9 september är det Kungälvsmässan i Mimershallen.

Kommunens nya kortidsenhet invigd

Samarbete mellan region och kommun. Första september invigdes kommunens nya korttidsenhet i lokaler på Kungälvs sjukhus. Några brukare har redan flyttat in och fler kommer inom kort. Sammanlagt 14 platser har kommunen utökat korttidsverksamheten med.

Svenska Hem Kungälv skriver på samhällskontraktet

Ger personer möjlighet att växa och utvecklas genom praktikplatser.. Ger personer möjlighet att växa och utvecklas genom praktikplatser samt stöttar föreningslivet och ungdomsidrotten.

""

Föräldragrupp för dig med tonåring

Här är höstens tider.. Nu finns chansen igen att delta i föräldragruppen ABC-tonår. Gruppen för dig som lever med en tonåring. Att vara tonårsförälder kan vara både spännande och utmanande.

Med sorteringsguiden sorterar du avfallet rätt

Testa vår nya sorteringsguide. Var slänger jag min gamla badrumsvåg? Eller barnens trasiga pulka? Eller den gamla skärbrädan som spruckit? Svaret får du i sorteringsguiden.

Landshövdingen besökte Kungälv

Sten Tolgfors är på turné i kommunerna i länet och under torsdagen var det Kungälvs tur.. Landshövdingen i Västra Götaland, Sten Tolgfors, är på turné i kommunerna i länet och under torsdagen var det Kungälvs tur. Här mötte han delar av kommunledningen för att diskutera gemensamma frågor. Landshövdingen skickade också med en uppmaning om att bygga vidare på den gemensamma länskänslan.

Grundskoleelever som åker skolskjuts kommer få sina skolkort under sin första skoldag

Grundskolelever får sitt färdbevis i skolan. De elever som ansökt och fått beviljad skolskjuts kommer få sitt skolkort under första skoldagen, i stället för att skolkortet skickas hem i brevlådan. Orsaken till förändringen är leveransproblem hos Västtrafik.

Den 14 augusti blir det billigare att åka kollektivtrafik mellan Kungälv och Göteborg

Från den 14 augusti kommer det bli billigare att resa till och från Göteborg från Kungälvs tätort.. Från den 14 augusti kommer det bli billigare att resa till och från Göteborg och Kungälvs tätort när cirka 100 hållplatser i Kungälv, Mölnlycke och södra Ale börjar tillhöra både biljettzon A och B.

Kalkning i Svartedalen

Sker under vecka 32-33 (7/8-20/8) . Under vecka 32-33 (7/8-20/8) kalkas sjöar och våtmarker i Svartedalen och i naturreservatet Ranebo naturskog.

Feriearbetare väcker Västra gatan till liv

Feriearbetare ska väcka gatan till liv.. Har du sett de vackra fjärilarna som pryder lyktstolpar på Västra gatan? Det är starten på det arbete som fyra feriearbetare fått i uppdrag - att väcka Västra gatan till liv.

Utsläpp påverkar inte vår vattenproduktion

Utsläppet från pappersindustrin i Lilla edet påverkar inte vår vattenproduktion i Kungälv.

Skolinspektionen avslutar ärende på Thorildskolan

Skolinspektionen avslutar ärende efter Thorildskolans åtgärder. Under läsåret 2022/23 gjorde Skolinspektionen en tillsyn av Thorildskolan i Kungälv och riktade kritik om studiero och elevers rätt till särskilt stöd. Efter att Thorildskolan under vår och sommar åtgärdat bristerna avslutar Skolinspektionen ärendet med Thorildskolan. 

En illustrerad trappa om att återvinna

Förslag till nya avfallsföreskrifter

Fram till den 13 augusti. Förändringar i avfallsföreskrifterna görs för att följa nya och ändrade lagar på området.

Vitvalen simmar utmed kusten

Håll avstånd och låt den vara. Länsstyrelsen ber alla kustkommuner att hjälpa till att nå ut med information om den lite väl vänskapliga vitvalen Hvaldimir. Håll ordentligt avstånd och låt den vara i fred.

Utdelning av idrottpris och idrottstipendium 2023

Idrottspriset tilldelas Jörgen Stjernström och Idrottsstipendiet tilldelas Engla Nilsson. Varje år delar Kungälvs kommun ut ett idrottsstipendium och ett idrottspris. Idrottsstipendiet ska uppmärksamma och uppmuntra unga idrottsutövare eller ungdomsledare. Idrottspriset ska uppmärksamma unika framgångsrika idrottsprestationer eller idrottsinsatser.

Nu kan flyktingar från Ukraina läsa SFI i Kungälvs kommun

Under juni blev det möjligt för ukrainska flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet att läsa svenska för invandrare .. Under juni blev det möjligt för ukrainska flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet att läsa svenska för invandrare (SFI) i Kungälvs kommun. 

Så agerar kommunen för att minska otrygghet

För att skapa trygghet har Kungälvs kommun en nära dialog med Polisen och tillsammans en etablerad samverkan med lokala aktörer. . När det inträffar händelser som våldsbrott, bränder, skadegörelse och andra brott är det vanligt att man känner en känsla av otrygghet, inte minst för de personer som bor i direkt anslutning till det som inträffat.  

Vilka trygghetsfrågor tycker du är särskilt viktiga?

Genom att delta i vår enkät och dela med dig av dina viktigaste frågor kan du göra din röst hörd. .

Polisen i Kungälv och Kungälvs kommun vill höra din åsikt. Vilka trygghetsfrågor är särskilt viktiga för dig?

Kungälv växer och utvecklas: Tidningsbilaga skickas till kommunens alla hushåll

I tidningsbilagan kan du läsa mer om några av planerna för Kungälv.. Kungälv är en stad med rik historia, men även en blomstrande framtid. Kungälv växer och utvecklas och det finns många spännande utvecklingsprojekt att se fram emot.

Det handlar om yrkesstolthet och kompetens

Från och med första juli blir undersköterska en skyddad titel. . Riksdagen har beslutat att "undersköterska" ska bli en skyddad yrkestitel i Sverige. Lisa Munk Holmlund och Christina Andersson är båda undersköterskor och välkomnar beslutet. Nu uppmanar de sina kollegor att ansöka om sitt bevis.

Fontinskolan i Kungälv firar 75 år med festligt firande

Fontinskolan i Kungälv firade sitt 75-årsjubileum med en glädjefylld fest tillsammans med personal, elever och vårdnadshavare..

Fontinskolan i Kungälv firade sitt 75-årsjubileum med en glädjefylld fest där personal, elever och vårdnadshavare samlades. Rektor Helga Ahlstedt invigde firandet på skolgården med ett fyrfaldigt leve.

Unik volontärsutbildning stöttar frivilliga

Stöttar frivilligorganisationerna.. Som en del av Samhällskontraktet har studieförbund, kyrkorna, föreningslivet och kommun byggt upp ett nätverk med syfte att tillsammans stötta nyanlända i Kungälvs kommun.

Gryaab kommer ansöka om två nya miljötillstånd

Ska bygga nytt och utöka verksamheten. Göteborgsregionens avloppsreningsverk Ryaverket kommer att byggas om och till för att klara av att ta emot vatten från fler och samtidigt klara framtidens strängare reningskrav.

Snart öppnar Mini-Maria närmottagning i Kungälv

Vänder sig till ungdomar i Kungälv och Stenungsund som riskerar att hamna i missbruk.. Till Mini-Maria kan ungdomar som riskerar att hamna i missbruk vända sig. Nu öppnar en närmottagning i Kungälv som riktar sig till ungdomar i Kungälv och Stenungsund. Tidigare fick man vända sig till Mölndal.

Som viktig vuxen kan du bidra till att skydda unga från droger

Den vanligaste orsaken att unga avstår tobak, alkohol och narkotika är att de inte vill göra sina föräldrar besvikna.. Varje sommar är det många ungdomar som provar alkohol och droger för första gången. Men den vanligaste orsaken att unga avstår tobak, alkohol och narkotika är att de inte vill göra sina föräldrar besvikna.

Nu är den här - Tantparkouren!

Tack vare eldsjälar och sponsring.. Nu kör tantparkouren igång! Tack vara eldsjälar och sponsring från kommunen och näringslivet startar aktiviteten 17 maj och kommer att hållas vid 4 tillfällen vid motionscentralen Kotten i Fontin.

Hur gick det för Kungälvs kommun 2022?

Årsredovisningen 2022 ger svar.. Det går att läsa om i årsredovisningen 2022. Det är kommunstyrelsens rapport till kommunfullmäktige för verksamhetsåret 2022. Den vänder sig också till dig som är invånare eller företagare i kommunen, och till kreditgivare, leverantörer och samarbetspartners.

Club Evergreen har skrivit under samhällskontraktet

Gör det möjligt för personer att träda in på arbetsmarknaden.. Därmed har även Club Evergreen anslutit sig till de företag, organisationer och föreningar som tillsammans vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälvs kommun.

""

Störningar i systemet för feriejobb är lösta

Besked om jobb kan inte lämnas.. Nu fungerar det igen och besked kommer att skickas till alla som sökt så fort vi bara kan.

Framgång i Teknikåttan för klass 21F och 21E på Ytterbyskolan

Klasserna från Ytterbyskolan utmärkte sig i den rikstäckande tävlingen Teknikåttan.. Bland alla deltagande åttondeklasser lyckades både klass 21E och 21F på Ytterbyskolan kvala till Teknikåttans regionssemifinal. Klass 21E tog sig hela vägen till en tredjeplats i regionsfinalen.

Ny teknik för elbilar invigd

Batteribyte istället för laddning. Kungälvs kommun fortsätter att ligga i framkant när det gäller möjligheten att fylla på energi på sin elbil.

Åtgärder för parkeringssituationen i Nordtag

Tillfällig parkeringsplats byggs. En parkeringsplats för cirka 35 bilar byggs i området och parkeringsplatser för en eventuell bilpool skapas. En gångstig i området planeras också för att binda samman fler gator med förskolan.

Majblomman i Kungälv har skrivit på Samhällskontraktet

Stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker till.. Därmed har föreningen anslutit sig till alla de föreningar, organisationer och företag som tillsammans vill arbeta för att öka innanförskapet i vår kommun.

""

Brev till vårdnadshavare ska höja trafiksäkerheten

Brevet ska bidra till ökad trafiksäkerhet och informera om narkotika bland unga..

Kungälvs kommun och Polisen skickar informationsbrev till alla vårdnadshavare till 15-åringar. I brevet berättas vad som gäller för mopeder, A-traktorer och narkotikaanvändning. Syftet är att informera, stödja och vägleda för att bidra till ökad säkerhet.   

Nu kan du ta en promenad i en svensk djungel

Testa den nybyggda spången i Alkärret i Fontin.. Testa den nybyggda spången i Alkärret i Fontin. Här kan du lyssna på Hackspetten eller Stjärtmesen och på våren kan du lyssna på grodorna som spelar. Ta med dig fikakorgen.

Försvarsmaktsövning Aurora 23

Övningen genomförs 17 april till 11 maj.. Aurora 23 är en övning där alla försvarsgrenar och stridskrafter deltar och som ökar den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Övningen genomförs 17 april till 11 maj 2023.

Föreningskväll med temat "Fritid och nyanlända"

Presenterade det rika föreningsliv som finns i Kungälv.. Den 15 mars 2023 genomfördes en föreningskväll med temat "Fritid och nyanlända" i Stadshuset. Kvällen genomfördes för att det kommit fram ett behov hos nyanlända av stöd med att hitta rätt till föreningslivet. Dessutom passade man på att informera om hur svenskt föreningsliv fungerar.

Strandstädning och Städa Kust - premiär 1-2 april

38 föreningar från Kungälv deltar.. Den 1 april kommer idrottsungdomar återigen befria Västkusten från skräp inom städprojektet Städa Kust 2023. Under premiärhelgen kommer tusentals ungdomar ge sig ut med sina gula Städa Sverige-säckar. Från Kungälvs kommun är det 38 st föreningar som ska städa var sin sträcka.

Ny konstgräsplan blir starten för nya arenaområdet vid Yttern

Det planerade arenaområdet kommer vara ett centrum för olika sporter, idrotter och fritidsverksamheter.. Det planerade arenaområdet vid Yttern kommer vara ett centrum för olika sporter, idrotter och fritidsverksamheter. Men redan nu byggs en ny konstgräsplan i området. 

Tonsjö AB har skrivit på Samhällskontraktet

Blir en viktig möjliggörare för arbete och sysselsättning.. Därmed har företaget anslutit sig till alla de föreningar, organisationer och företag som tillsammans vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälvs kommun.

Ny kastplan för friidrotten i Munkegärde

En ny plan för kastgrenar inom friidrott kommer under 2023 att byggas i Munkegärde. . En ny plan för kastgrenar inom friidrott kommer under 2023 att byggas i Munkegärde.

Festlig stämning när Tjuvkils förskola invigdes

Under onsdagen invigdes Tjuvkils förskola. I vackra och naturnära Tjuvkil invigdes under onsdagen kommunens nya förskola i Tjuvkil. När Miguel Odhner (S) och Anna Vedin (M) klippt bandet firade barn och personal med glädjerop.

Representanter för Rutgerson och Kungälvs kommun.

Rutgersson skriver på samhällskontraktet

Samverkar med gymnasiet kring praktikplatser.. Rutgerson har skrivit på Samhällskontraktet. Därmed har företaget anslutit sig till alla de föreningar, organisationer och företag som tillsammans vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälvs kommun.

Nytt snabbspår till arbete för ukrainska flyktingar med utbildning inom vård och omsorg

Det ska bli lättare för ukrainska flyktingar med arbetserfarenhet inom vård och omsorg att snabbt komma i arbete. . Kungälvs kommun deltar i ett samverkansprojekt som ska underlätta för ukrainska flyktingar med arbetserfarenhet inom vård och omsorg att snabbt komma in på arbetsmarknaden i Sverige. 

Representanter för McDonalds och kommunen skriver på samhällskontraktet.

McDonalds skriver på samhällskontraktet

Här får ungdomar ta ansvar och känna sig behövda.. Nu har McDonald's Kungälv skrivit på samhällskontraktet. Därmed har företaget anslutit sig till de 100-talet föreningar, organisationer och företag som vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälvs kommun.

En av Kungälvs muralmålningar

Ny möjlighet att se gatukonst i Västsverige

Ta del av en unik kulturskatt.. Nu kan du ta del av hundratals muralmålningar och annan gatukonst. Du kan också få hjälp med att planera din egen konstvandring med den interaktiva kartan.

Representanter för Pretec och Kungälvs kommun skriver på samhällskontraktet.

Pretec har skrivit på samhällskontraktet

Vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälvs kommun.. Därmed har de anslutit sig till de 100 tal föreningar, organisationer och företag som vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälv tillsammans med Kungälvs kommun.

""

Återvinning och förbränning av plastprodukter

Så fungerar det i Kungälvs kommun.. Kungälvs kommun har sedan sommaren 2022 börjat sortera ut plast. För att kunna återvinna så mycket plast som möjligt och inte behöva förbränna den, tar vi endast emot plastprodukter som går att återvinna

Stadshuset i Kungälv

Felaktigheter i enkät till vårdnadshavare i förskolan

Enkät till vårdnadshavare med barn i förskolan från GR. Felaktiga e-postmeddelande har skickats från Göteborgsregionen till vårdnadshavare till barn i förskolan. Uppdaterad 17 januari 2023, klockan 13.25. 

Ny begränsning i när fyrverkerier får användas

Nyårsafton närmar sig och många vill fira in det nya året med fyrverkerier. För att begränsa ovarsam användning av fyrverkerier är den lokala ordningsregeln uppdaterad med en begränsning i när fyrverkerier får användas.

Föreningar som fyller jämnt uppvaktades av kommunfullmäktige

Kungälvs brukshundklubb, Ytterby IS och Kungälv tennisklubb. Föreningarna är Kungälvs brukshundklubb som bildades 1972 och fyllde 50 år. Ytterby IS som bildades 1947 och fyllde 75 år samt Kungälvs tennisklubb som bildades 1922 och fyllde därmed 100 år. Grattis till er!

Hästar i manege

Lunna ridklubb med i Samhällskontraktet

Öka innanförskapet i Kungälv. Lunna ridklubb har skrivit på Samhällskontraktet. Därmed har de anslutit sig till de 90-tal föreningar, organisationer och företag som vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälv tillsammans med Kungälvs kommun

""

Närtrafik – för dig som har lite glest mellan bussarna

För dig som har lite glest mellan bussarna. Närtrafik är kollektivtrafik för dig som vill åka mellan landsbygd och tätort. Till exempel om det inte går bussar där du bor. Ring för att beställa resa!

Över 20 ton skräp vid årets strandstädning

Över 20 ton skräp har plockats upp.. Kungälvs strandstädning har under 2022 uppfyllt målet igen. Hela kusten har städats!

Storkök på Nordtags förskola

Lokalt jobbspår inom måltidsservice

Lösning för att möta kompetensutmaning. Kommunen har en stor utmaning i att bemanna många verksamheter. Samtidigt finns det personer med erfarenheter, men som ännu inte kan svenska. En av lösningarna är lokala jobbspår. Nyligen startade ett sådant inom måltidsservice.

Ny taxa för vatten och avlopp för 2023

Räkna ut din avgift med ny e-tjänst. Kommunfullmäktige har beslutat om nya avgifter för vatten och avlopp från 1 januari 2023. Avgiften höjs med 10 % för alla som är anslutna till det kommunala nätet. Engångsavgiften för en villaägare som ska ansluta till det kommunala nätet förändras genom att tomtens storlek inte längre påverkar kostnaden. Samtidigt bidrar Kungälv till att säkra tillgången till rent vatten för invånare i regionen.

Stadshuset i mörker med tänd vinterbelysning i rondellen

Minskad vinterbelysning i Kungälv

Beslut i kommunstyrelsen. Energisituationen i Sverige och Europa är kraftigt ansträngd och Kungälvs kommun ser över sin elförbrukning på flera områden. Därför kommer kommunen att minska årets vinterbelysning jämfört med tidigare.

Fällt träd i Paradisparken

Träd i Pardisparken ska bytas

Arbetet inleds under vecka 47. Träden längs ena långsidan i Paradisparken på Marstrand ska bytas ut. Anledningen är att flera av dom gått av vid roten. Arbetet inleds med att träden sågas ner under vecka 47. 

Almen i Västra parken ska tas ner

Svampsjukdom dödar trädet. Den stora almen i Västra parken måste tas ner då den drabbats av almsjukan. Den 8 november kommer trädvårdare och tar bort trädet. 

 

Kärnaklass vinnare av utmaningen På egna ben

Klass 16B kammade hem 5000 till klasskassan.. Årets vinnare På Egna Ben gick till Kärna skola, klass 16 B. De kammade därmed hem 5000 kronor till klasskassan med sina 1922 poäng. Med några poängs skillnad gick andrapriset till klass 6B Kareby skola, och på tredje plats kom klass 5 grön Kullen skola.

Sex ungdomar på scen som grattas av personer.

Fruktremmar vinnande affärsidé i årets Draknäste

Elever visade upp sina UF-företag. Ung företagsamhet tog plats på Kongahälla center i fredags då finalen i Draknästet ägde rum för eleverna på Mimers hus gymnasium. Fruktremmar, sugrör av vass och marmelad på återvunnen frukt blev de vinnande affärsidéerna.

Kulturpristagare

De två får årets kulturpris och kulturstipendium

Jan Eliasson och Rebecka Härnborg. Igår delades Kungälvs kommuns kulturpris och kulturstipendium ut på kommunfullmäktiges sammanträde. 2022 års kulturpris går till Jan Eliasson och kulturstipendiat är Rebecka Härnborg.

Föredragshållare

Kommunen hoppas på fler anbud från lokala företag

Upphandlingsträff med företagare. Det är många lokala Kungälvsföretag som är nyfikna på hur de kan bli leverantörer till Kungälvs kommun. Närmare 30 företagare deltog i en anbudsskola som Kungälvs upphandlingsenhet bjudit in till.

""

Militärövning i vår skärgård

Sker under perioden 3-12 oktober. Under perioden 3-12 oktober 2022 genomför Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) förbandsövningar i skärgårdsområdet mellan Halmstad och Strömstad. 

Byggarbetare

Kungälv klättrar i mätning av företagsklimat

Näringsliv. Företagsklimatet i Kungälv har förbättrats under det senaste året. Det visar Svenskt Näringslivs ranking som mäter företagsklimat i svenska kommuner. Kungälv stiger till plats 179 och det samlade omdömet har ökat för fjärde året i rad.

Personer stitter runt ett bord utomhus och fikar

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Se över din hemberedskap. Vid en kris kommer samhällets hjälp först gå till dem som behöver den bäst. Planera därför för att kunna klara dig själv i en vecka, gärna längre om du kan. Ha dina egna och dina näras förutsättningar och behov som utgångspunkt. Det kan ta lång tid innan vardagen fungerar normalt igen. Att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka kallas för att ha en hemberedskap.

Skafferi fyllt med konserver och torrvaror

Beredskapsmeny testas i skolor och förskolor

Krisberedskapsvecka 26 september-2 oktober. Den 26 september till 2 oktober är det krisberedskapsvecka med tema mat i Sverige. I Kungälvs förskolor och skolor kommer alla barn och unga att serveras lunch från beredskapsmenyn under veckan. Korv med potatismos och lasagne är två av rätterna, som är lagade med enbart skafferivaror.

Ytterbyskolan

Ytterbyskolan ska renoveras och byggas om

Start i slutet av 2022. Kungälv och Ytterby växer, så för att möta kommande behov av nya och fler elever behöver Ytterbyskolan byggas om och byggas ut under de kommande fyra åren.

Exteriör bild på mottagningen

Mini-Maria ska ge unga tidigt stöd

Mottagning i Mölndal. Mini-Maria finns till för dig i Kungälv som är i ålder 13-21 och som har bekymmer med alkohol eller andra droger, eller med spel om pengar. Mottagningen finns i Mölndal, längre fram kommer en närmottagning att öppna i Kungälv.

""

Arkeologisk utredning Dammbergen i Ullstorp

flera provgropar ska grävas. Under september och oktober görs en arkeologisk utredning i Dammbergen. Det är en del av planprogrammet för Dammbergen där kommunen vill bygga bostäder, skola och LSS-boende.

Tre personer sitter vid ett bord och skriver på avtal.

Här skrivs avtal för vattenleverans

Säkrar vattentillgången för invånarna. Idag skrevs avtal för vattenleverenser från Kungälv till Stenungsund och Tjörn från 2024, när de tre kommunernas kommunstyrelseordförande träffades i Kungälv. Avtalet innebär att tillgången til vatten blir säkrare för boende i Kungälv, Stenungsund och Tjörn.

Tre personer som klipper ett band.

Förskolan i Nordtag invigd

Plats för 180 barn. I början av augusti välkomnades de första förskolebarnen till kommunens nya förskola i Nordtag. En förskola för 180 barn i det nybyggda, natursköna Nordtag i Ytterby. I veckan invigdes förskolan av rektorn, politiker, fastighetsbolag med flera.

""

Odelius skriver på Samhällskontraktet!

Vill öka innanförskapet. Fler och fler företag skriver på samhällskontraktet. Senast i raden är Odelius Bil som på egna initiativ vill öka innanförskapet.

Personer som cyklar

Provcyklade del av Västkustleden

8 av 25 mil godkända av Trafikverket. Företrädare för Västkuststiftelsen, Turistrådet i Västsverige och berörda kommuner provcyklade i veckan en del av Västkustleden. Den mellan Göteborg och Ljungskile.

Motionscentralen Kotten i Fontin

Caféet på Kotten öppnar igen

Öppnar den 3 augusti. Den 3 augusti öppnar caféet på motionscentralen Kotten i Fontin igen, efter att ha varit stängt en tid. Välkommen att ta en fika i Fontins natursköna miljö!

Havssula som flyger

Fågelinfluensa bland vilda fåglar

Rapportera döda eller sjuka fåglar. Det pågår ett utbrott av fågelinfluensa längs västkusten. Risken att människor smittas är låg, men ansamlingar av sjuka och döda fåglar kan bli en sanitärt besvär. Om du hittar en död eller sjuk fågel får du gärna rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Nya regler från 1 juli som gäller flyktingar från Ukraina

. Det är Migrationsverket som har ansvaret för mottagandet av människor som söker asyl och för människor som kommer som massflyktingar från Ukraina. Från 1 juli gäller nya regler som ska jämna ut fördelningen av boendeplatser för flyktingar över landet.

Hela lekplatsen

Nu inviger vi nya lekplatsen i Nordtag

30 juni klockan 14. Äntligen är den nya naturlekplatsen i Nordtag klar och den 30 juni klockan 14 blir det officiell invigning. Alla barn och vuxna är välkomna!

""

Ny reningsteknik för dricksvatten testas

. I sommar inleds testerna av ny teknik för att rena dricksvatten vid vårt vattenverk på Marstrand.

""

Fler ansluter sig till samhällskontraktet

Kungälv Kode Golfklubb, Solberga Golf & Konferens och Pro-vent. Kungälv Kode Golfklubb, Solberga Golf & Konferens och Pro Vent är tre företag som den senaste månaden har skrivit under samhällskontraktet och bidrar till att öka innanförskapet i Kungälv. 

""

Några tips från Trygga ungdomsmiljöer inför sommaren

Inför skolavslutningen. Så här i skolavslutningstider vill Trygga ungdomsmiljöer passa på att påminna alla föräldrar om hur vi tillsammans kan bidra till en trygg och bra sommar för alla ungdomar.  

""

Kungälv spurtar för att få ihop 66 vikarier

Extra sommarersättning till vikarier. Efter två somrar med pandemirestriktioner är konkurrensen om sommarjobbare extra hård. Vård- och omsorgsverksamheterna i Kungälvs kommun jobbar nu hårt för att få ihop alla vikarier som behövs för att täcka behovet under semesterperioden.

Välkommen till informationsmöte om Nytorgstaden

15 juni klockan 17.30. Nytorgstaden i centrala Kungälv ska bidra till en sammanhängande stadskärna som binder samman de centrala delarna i Kungälv. Nu är detaljplanen för Nytorgstaden ute på samråd och alla är välkomna till ett öppet samrådsmöte den 15 juni.

Hela vår viktigaste vattentäkt skyddas

Vårt viktigaste livsmedel. Hela Götaälvdalen och Vänersborgsviken blir ett enda stort vattenskyddsområde från och med den 1 juli i år. I mitten av maj tog länsstyrelsen i Västra Götaland beslutet.

""

Bättre företagsklimat i Kungälv

Enkät bland Kungälvs företagare. Kungälvsföretagens sammanfattande omdöme om det lokala företagsklimatet har ökat för fjärde året i rad. Det visar Svenskt Näringslivs årliga undersökning av företagsklimatet i alla svenska kommuner, där Kungälv får betyg 3,2.

Team Serenity

2022 års idrottspris och idrottsstipendium

Mattias Carlsson och Team Serenity. Mattias Carlsson från Kungälvs Roddklubb har fått Kungälvs kommuns idrottspris 2022 och idrottsstipendiet har gått till Ytterby Kungälv konståkare: Team Serenity.

""

IFK Kungälv skriver på samhällskontraktet

Projekt för att aktivera barn och unga. Idrottsföreningen IFK Kungälv har skrivit under samhällskontraktet och är en av drygt 80 aktörer som gemensamt bestämt sig för att öka innanförskapet i Kungälv.

Sjögräs

Skolelever hjälper forskare

Ytterbyskolans elever kartlägger främmande arter i havsmiljön.. De främmande och invasiva arterna längs vår kust blir allt fler. Nu ska elever och lärare från Ytterbyskolan hjälpa forskare att kartlägga hur de breder ut sig och hur de påverkar havsmiljön.

Konfetti förbjuds utomhus

Ska minska spridningen av mikroplast. Så här i studenttider vill vi påminna om att konfetti gjort av plast numera är förbjudet att använda utomhus. 

Bilar som kör på E6, bostadshus i bakgrunden.

Högt betyg för Kungälvs företagsservice

Mätning av kommunal service. Företagen som hade kontakt med Kungälvs kommun under förra året ger kommunens företagsservice ett högt betyg. Allt enligt senaste mätningen från Insikt. Den visar hur företagen ser på den kommunala servicen. Kungälv hamnar på en tredjeplats och är den kommun i regionen som har förbättrat sitt resultat mest sedan mätningen startade 2012.

Rekryteringsträffar för jobb i sommar

26 april, 3 maj och 10 maj. Vid tre tillfällen anordnar Kungälvs kommun rekryteringsträffar för jobb inom äldreomsorg och funktionshinderverksamhet. Välkommen!

Årsredovisning 2021

Sammanfattar året. Nu finns kommunens årsredovisning för 2021, som sammanfattar årets ekonomi och verksamhet. Årets resultat för kommunen är 450 Mkr.

Havet vid Nordöns badplats

Hjälp till att hitta olja längs kusten

Olja hittad i Kungälv. Även i Kungälv har man hittat olja som kan komma från det utsläpp som skedde i onsdags när ett fartyg tankades väster om Vrångö i Göteborgs södra skärgård. Du som privatperson kan använda strandstädarkartan för att rapportera om du hittar olja längs kusten. 

Kartbild över plats för etablering av detaljshandelsföretag

Kommunen positiv till etablering av Biltema

Stärker Kungälv som handelsplats. Detaljhandelsföretaget Biltema har visat intresse för att etablera ett nytt flaggskeppsvaruhus i Kungälv. Kungälvs kommun är positiv till etableringen, vilket innebär att kommunen ska ta fram en detaljplan för området när kommunstyrelsen har tagit ställning.

""

Öppet hus om detaljplan för arenaområdet vid Yttern

25 april i stadshuset. Välkommen till öppet hus den 25 april om detaljplanen för arenaområdet vid Yttern. Kom och ställ dina frågor och prata med de som arbetar med detaljplanen och projektet. 

""

Djuphamnskajen i Marstrand stängs tillfälligt 30 mars

Inspektion av funktion och underhållsbehov.. Kajen stängs mellan klockan 8-17 på grund av inspektering av funktion och underhållsbehov.

""

Nationella vaccinationsveckan

14-20 mars. Vaccinet är det allra viktigaste verktyget i kampen mot covid-19 och i Sverige har vi med gemensamma krafter nått en hög vaccinationstäckning. Men det är fortfarande mer än en miljon människor över 12 år som inte tagit sin första dos. Därför genomförs nu en nationell vaccinationsvecka i Sverige under vecka 11 (14-20 mars).

Flaggor

Kungälvs kommuns information med anledning av läget i Ukraina

Kommunen följer utvecklingen. Kungälvs kommun följer det säkerhetspolitiska läget och utvecklingen i Ukraina. Här finns länkar till myndigheters information. 

Flaggor

Kungälvs kommun flaggar för att visa solidaritet

Med anledning av situationen i Ukraina. Kungälvs kommun flaggar med den ukrainska flaggan utanför stadshuset för att visa solidaritet med Ukraina. 

Två personer med en läsplatta och ritningar framför sig

Nu kan du söka bygglov digitalt

Ny e-tjänst. Nu kan du som vill bygga i Kungälv söka bygglov och andra åtgärder digitalt. Kommunen inför en ny e-tjänst som gör att du kan söka ditt bygglov när du vill på dygnet, från en mobiltelefon, läsplatta eller dator. 

Gata med hus i Kongahälla

Vi blir fler i Kungälv

SCBs befolkningsstatistik. Det är många som vill bo i Kungälv. Kungälv är en av de kommuner i landet som växer snabbast just nu, mycket tack vare att många väljer att flytta hit. Förra året ökade Kungälvs befolkning med 1 221 invånare. Vid årsskiftet var vi 48 271 kungälvsbor.

""

Skrota din uttjänta fritidsbåt miljövänligt

Nu kan du få hjälp. Uttjänta plast- och glasfiberbåtar som blir liggande i naturen är ett miljöproblem. De kan läcka farliga vätskor som skadar djur och natur. Du som kommuninvånare kan nu få hjälp att skrota dina gamla uttjänta fritidsbåt på ett miljövänligt sätt. 

""

Svar på kampanj mot Sveriges socialtjänster

.

En stor nationell kampanj med flera felaktiga påståenden om hur socialtjänsten i Sverige fungerar har de senaste veckorna fått stor spridning i arabisktalande kanaler på sociala medier med miljontals följare.

""

Hjälp oss att ta fram en ny friluftsplan

Besvara några frågor i vår enkät.. Under våren kartlägger Kungälvs kommun områden som används och kan användas för friluftsliv. Detta är ett led i att ta fram en ny naturvård- och friluftsplan. Med hjälp av dig som bor eller vistas i kommunen kan vi få ett bättre underlag.

Solljus som lyser ner genom vattenytan.

Nominera till årets idrottspris och idrottsstipendium

Senast den 15 februari. Vem eller vilka ska få årets idrottspris och idrottsstipendium i Kungälv? Fram till den 15 februari kan du nominera till idrottspriset och ansöka om idrottsstipendiet.

Unga företagare tävlar i Kindereggsgalan

Var med och rösta fram publikens pris. Förra årets livesända reklamfilmsgala blev en succé. Nu är det åter dags för de unga företagarna från Mimers hus gymnaisum att tävla med sina reklamfilmer i Kindereggsgalan. Rösta fram din favorit bland reklamfilmerna!

tom återvinningscental, staket runt om

Munkegärde återvinningscentral byggs om

Fler containrar ska minska köer. Nu inleds arbetet med att bygga om kommunens största återvinningscentral för att öka servicen till dig. Munkegärde återvinningscentral kommer att få ytterligare 7 platser för containrar bland annat. 

Fyra personer vid ett bord där en skriver på samhällskontraktet

Carryline och Tempo Diseröd skriver samhällskontrakt

Arbetar för att öka innanförskapet. Två nya företag har skrivit på samhällskontraktet i Kungälv. Det är Carryline och Tempo Diseröd som ansluter sig till de 80-tal organisationer som nu gemensamt arbetar för att öka innanförskapet i Kungälv.

Café Zanzibar och Lunna Golf & Country skriver samhällskontrakt

Öka innanförskapet i Kungälv. Kungälvs kommun hälsar två nya företag välkomna till samhällskontraktet. Café Zanzibar Bed & breakfast Naturresor och Lunna Golf & Country Club ansluter sig därmed till de 80-talet aktörer som arbetar för att öka innanförskapet i Kungälv.

""

Tre nya företag till samhällskontraktet

Compass group, Hansson & Söner och Ica Nära Skafferiet. Under våren har tre nya företag anslutit sig till samhällskontraktet och är med på olika sätt för att bidra till ett ökat innanförskap i Kungälv. Det är Compass Group, Hansson & Söner Entreprenad AB och Ica Nära Skafferiet.

Två nya företag undertecknar samhällskontraktet

Nu har även Sysport AB och City Gross undertecknat samhällskontraktet.. Sysport och City Gross, undertecknade samhällskontraktet 26 augusti. Det är nu över 80 företag, föreningar och myndigheter som tillsammans jobbar för ett bättre Kungälv och för att öka innanförskapet.

Webbinarium om Kungälvs näringsliv

Effekterna av corona på Kungälvs näringsliv. I veckan ordnade Kungälvs kommun ett webbsänt seminarium om coronapandemins effekter på Kungälvs näringsliv för alla företagare i Kungälv. Ett 80-tal företagare deltog och fick ta del av information från kommunen, Arbetsförmedlingen och Business Region Göteborg.