Nyheter

Earth hour 2019

Earth hour. Konserten i kyrkan och fackeltåget den 30 mars har tyvärr ställts in i år. Men du kan ändå visa ditt engagemang i klimatfrågan genom att släcka lampor och stänga av elektriska apparater kl 20.30-21.30.

Del av väg utmed kajen på Marstrand stängs helt för biltrafik

En geoteknisk undersökning har visat att stabiliteten på en cirka 80 meter lång del av Hamngatan norr om färjeläget på Marstrand behöver utredas ytterligare. Som en försiktighetsåtgärd stängs därför vägen helt för personbilar och tyngre fordon. Samtidigt är vägen även i fortsättningen öppen för gång-, cykel- och mopedtrafik.

Gör det inte svårare än vad det är

 play. Nu satsar Kungälv tillsammans med 26 andra kommuner, avfallsbolag och fastighetsbolag i Västra Götalandsregionen och Region Skåne på en kampanj för att öka medvetenheten om vikten av att sortera ut matavfallet när man källsorterar. 

Kungälv näst bäst på extratjänster

Vid årsskiftet 2018/2019 var Kungälvs kommun näst bäst av kommunerna kring Göteborg på att ordna extratjänster. En samhällsinsats som dessutom skapar extrahänder till våra verksamheter.

Fler Samhällskontrakt med företag verksamma i kommunen

JM är först ut med att teckna Samhällskontrakt 2019. Nästa företag ut är Arvid Nilsson som tecknar i februari. Här berättar de om sitt engagemang och om vilka möjligheter de ser med samhällskontraktet.

Unikt konstprojekt kommer till Kungälv

Artscape är ett konstnärsprojekt där konstnärer från olika länder skapar unika konstverk i stadsmiljöer. 27 maj till 16 juni blir det gatukonstfestival i Kungälv då projektet kommer hit för att skapa tre muralmålningar.

Kommunfullmäktige har antagit budgeten för 2019

Kungälvstrion, dvs Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, har lämnat sitt första gemensamma budgetförslag. Förslaget antogs av kommunfullmäktige den 6 december

Nya tidtabeller för kollektivtrafik och färjan till Marstrand

Västtrafik har publicerat de nya tidtabellerna för kollektivtrafiken på sin hemsida. De nya tidtabellerna gäller från och den 9 december 2018.

Nu testar vi vårt nya vattenverk

Från och med måndagen den 3 december och tre veckor framöver testkör vi vårt nya vattenverk och en del av vattnet kommer att levereras ut till våra abonnenter. 

Budgeten klubbad i kommunstyrelsen

En budget i balans är det viktigaste för Kungälvs kommun just nu för att säkerställa den generella välfärden, klara ökade pensionskostnader och minskade skatteintäkter 2019.

Hämta gratis halkgrus

 play. Hämta halkgrus gratis på tre ställen i kommunen. Det är hink och spade som gäller och upp till hundra kilo per person har vi beräknat.

Kungälvstrion formerar sig

Politik. Kungälvstrion, dvs Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, kommer att styra kommunen den kommande mandatperioden. Här är förslaget till hur posterna fördelas.

Ny metod ska fånga mikroplast* från avloppsvatten

 play. Utanför en pumpstation för avloppsvatten i Tega i Ytterby genomförs under hösten ett fullskaligt test av ny metod för att fånga upp plastpartiklar från avloppsvatten. Så kallad mikroplast finns bland annat i hygienprodukter.

S, M och C bildar majoritet i kommunfullmäktige

Under måndagskvällen blev det klart med vem som ska styra kommunen den kommande mandatperioden - Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern bildar majoritet.

Alla återvinningscentraler har nu passersystemet

 play. Ett modernt passersystem på kommunens återvinningscentraler (ÅVC) betyder att trängsel och köer inne på området kan minska samtidigt som säkerheten både för besökare och personal kan öka. 12 november är det dags för Munkegärde, då använder alla återvinningscentraler det nya passersystemet. 

Hjälp oss hitta det unika med Kungälv

För att få en bättre bild av hur vår omvärld uppfattar Kungälv och hur vi uppfattar oss själva startar nu Kungälv upp ett arbete med att ta fram ett platsvarumärke. Bakom satsningen står KMN - Kungälv Marstrand Näringsliv, lokala fastighetsägare, de kommunala bolagen och Kungälvs kommun.

Tips för dig som har egen brunn och ont om vatten

Här får du som har egen brunn tips på hur du sparar på vattnet samt vad du kan göra om din brunn sinat.

Här får eleverna segla på skoltid

 play. Sedan 2012 får elever på Marstrands skola lära sig att segla på skoltid. I samarbete med Marstrands segelsällskap (MSS) får eleverna lära sig hur man beter sig på och i närheten av havet. Nu vill kommunen ta hjälp av Marstrands goda seglingsrykte för att öka tillväxten i området.

Kungälvs kommun köper inte tillbaka bostadsmoduler

De bostadsmoduler som kommunen i våras förlorade i en konkurs har legat ute till försäljning på exekutiv auktion. Kommunen har nu beslutat att inte lägga bud på dessa efter att ha övervägt alternativen och räknat på kostnaderna.

Kommunstyrelsens beslut – fortsatt kommunal förskola i Kareby

Karebys förskolor kommer fortsätta att bedriva sin verksamhet i kommunal regi. Det beslutade Kommunstyrelsen i Kungälv under onsdagen. Beslutet innebär att Kareby förskolor kommer att flytta in i nya lokaler i januari 2019 som planerat och att Kungälvs kommun kommer att vara huvudman för förskolan i Kareby.

Om krisen eller kriget kommer

Sista veckan i maj fick alla hushåll i Sverige broschyren Om krisen eller kriget kommer i brevlådan. Broschyren ska hjälpa oss att bli bättre förberedda på allt från allvarliga olyckor, extremt väder och IT-attacker till militära konflikter.

Fortsatt stora satsningar kräver planering och prioritering

Det byggs som aldrig förr i Kungälvs kommun. Men samtidigt som det satsas tvingas kommunen att skjuta vissa projekt på framtiden.
– Vi kan helt enkelt inte bygga överallt på samma gång, vi måste prioritera för att få en bra och hållbar tillväxt, säger Jenny Adler som är chef för sektor Samhälle och utveckling på Kungälvs kommun

Morronpasset – Landshövding Anders Danielsson listade utmaningar och spanade mot en megaregion

Vår landshövding Anders Danielsson gästade den 22 mars Morronpasset. Skåningen Anders har nu varit landshövding i sex månader. 

Årets UF-lärare vill göra Mimers gymnasium till Årets skola

Hej Bella Gillenäng, gymnasieläraren från Mimers gymnasium som blivit utsedd till Västsveriges bästa UF-lärare och som ska tävla i SM i Ung Företagsamhet i maj!

Höga betyg i Kommunkompassen

 play. Kommunkompassen som är ett utvärderingsverktyg från SKL, Sveriges kommuner och landsting, ger Kungälvs kommun höga betyg inom framförallt ledarskap och för hur man lyfter både medarbetare och den egna verksamheten.

Diseröds centrum – över tusen personer mötte upp

Så många har aldrig samtidigt varit i Diseröds centrum. Många vittnade om att detta måste vara alla tiders rekord. Även bygdens egen son Björn Gustafsson.
– Här måste vara några från Kungälv också. Så här många bor inte ens i Romelanda, säger Björn Gustafsson i sitt bejublade tal om sin uppväxt i Romelanda. 

Första spadtaget för Ikano Bostad på Komarken

 play. I november 2015 skrevs avtalet på och nu i januari 2018 togs första spadtaget i det som ska bli 195 nya lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter, cirka hälften av varje. – Vi har plockat upp fasadfärgerna från husen på Västra gatan. Det här kvarteret skall bli Kungälvskt, säger Ikano Bostads projektledare Sara Edmark.

Färre nyanlända 2018

Nästa år ska Kungälv ta emot 161 nyanlända i kommunen. Det är en minskning jämfört med de 169 personer som kom som nyanlända 2017.

Svenskt Vattens vd berömmer Kungälv

 play. Branschorganisationen Svenskt Vattens företrädare lovordar Kungälvs satsning på kommunalt vatten och avlopp under ett besök på bygget av Kungälvs vattenverk i slutet av oktober.

Gammalt och nytt går hand i hand när Liljedal utvecklas

Nyhet. Kungälvs stadskärna ska få en starkare identitet och bli en mer levande plats. För att ta ett helhetsgrepp och bestämma en inriktning för hur området ska utvecklas har Kungälvs kommun tagit fram ett planprogram för Liljedalsområdet. En första version kom för drygt ett år sedan och det program som nu antagits av kommunfullmäktige är omarbetat utifrån inkomna synpunkter.

Bilpool och sopsug snart verklighet på Kongahälla

Nyhet. Ända sedan stadsdelen Kongahälla började planeras har miljöfrågorna haft hög status. Ett gemensamt miljöprogram har tagits fram av kommun och byggherrar och två konkreta resultat av det är Kungälvs första bilpool och den sopsug som just nu byggs.

Kungälv förändrar mottagandet av ensamkommande

Sedan 2015 har antalet ensamkommande flyktingbarn som Kungälv tar emot minskat rejält. Då kom det 130 personer på ett år, i år enbart ett tiotal. Det minskade antalet i kombination med nya statliga ersättningsregler gör att Kungälv nu organiserar om mottagandet.

Bygg och hyr ut ett attefallshus

Nu finns möjligheten att bygga ett så kallat attefallshus på din tomt. Huset får vara 25 kvadratmeter och kan användas som extra bostadsyta.

Multikompetent team - Bryggan i förskolan

Nyhet. Nu breddas och förstärks kompetensen på fyra förskolor i Kungälvs kommun. Det har pratats om behovet av tidiga insatser under flera år, både här och i hela landet. Kungälvs kommun gör nu slag i saken och inför ett multikompetent team i förskolan.
– Vi har just döpt oss till "Bryggan i förskolan", säger Anki Isberg, som är en av de tre resurserna i projektet.

Kommunalt VA i privat regi

Kommunen ger nu möjlighet för privatpersoner att bygga ut sitt kommunala vatten och avlopp (VA) i egen regi och på så sätt skynda på processen. Möjligheten till det här gäller fastigheter som ligger i de områden där kommunen sedan tidigare har planer på att bygga ut kommunalt VA men där väntan kommer att bli lång. 

Första spadtaget för Kungälvs vattenverk

 play. I förra veckan togs det första symboliska spadtaget för Kungälvs vattenverk som ska ligga utmed Göta älv strax norr om Kungälv. 

Nu skriver vi samhällskontrakt – för ett socialt hållbart Kungälv

 play. Många pratar om samverkan, nu gör vi det tillsammans. Torsdag 23 juni undertecknades ett samhällskontrakt av Kungälvs kommun samt ett imponerande antal representanter från samhällets övriga aktörer. En unik symbolisk handling i syfte att skapa ett socialt hållbart samhälle för medborgarna i Kungälvs kommun. 

Trettio barn tog första spadtaget på Sparråsskolan i Ytterby

 play. play

Nu börjar bostäderna byggas på Kongahälla

Det var en glädjens dag för många i Kungälv, när det första spadtaget togs för det första husbygget på Kongahälla. – Vi har stått kvar sen starten, säger Lennart Kristensson, en mycket glad före detta ordförande för Kungälvsbostäder. Det är roligt att se att det efter alla turer äntligen är igång.

Ikano Bostad bygger 500 lägenheter i Kungälv

Fredag 20 november tecknade Kungälvs kommun ett samarbetsavtal med Ikano Bostad för att skapa 500 nya bostäder under perioden 2017-2022. Ikano Bostad och kommunen kommer att arbeta tillsammans med den sociala hållbarheten.

Nytt hus läker Strandgatan

Det fattas ett hus på Strandgatan mitt emot Liljedalskvarteret. Men nu är det dags. En ny detaljplan har varit ute på samråd och synpunkterna håller som bäst på att sammanställas.

Se motionscentralen Kotten ta form

 play. Webbtv