Nyheter

S, M och C bildar majoritet i kommunfullmäktige

Under måndagskvällen blev det klart med vem som ska styra kommunen den kommande mandatperioden - Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern bildar majoritet.

Fler återvinningscentraler får passersystem

 play. Ett modernt passersystem på kommunens återvinningscentraler (ÅVC) betyder att trängsel och köer inne på området kan minska samtidigt som säkerheten både för besökare och personal kan öka. Under oktober får Kärna och Ytterby ÅVC det nya systemet. I mitten på November är det dags för Munkegärde. 

Hjälp oss hitta det unika med Kungälv

För att få en bättre bild av hur vår omvärld uppfattar Kungälv och hur vi uppfattar oss själva startar nu Kungälv upp ett arbete med att ta fram ett platsvarumärke. Bakom satsningen står KMN - Kungälv Marstrand Näringsliv, lokala fastighetsägare, de kommunala bolagen och Kungälvs kommun.

Inbjudan till medborgarundersökning

1200 slumpvis utvalda Kungälvsbor fick under början av oktober en inbjudan till Statistiska centralbyråns medborgarenkät att svara på frågor om Kungälvs kommun. Är du en av dom? Då är det dags att leta upp inbjudan och följa anvisningarna.

Parkbänkar och bättre underhåll vid parkdialog i Marstrand

Den 18 april samlades intresserade på Rådhuset i Marstrand för en parkdialog. Nu har en sammanställning gjorts.

Tips för dig som har egen brunn och ont om vatten

Här får du som har egen brunn tips på hur du sparar på vattnet samt vad du kan göra om din brunn sinat.

Här får eleverna segla på skoltid

 play. Sedan 2012 får elever på Marstrands skola lära sig att segla på skoltid. I samarbete med Marstrands segelsällskap (MSS) får eleverna lära sig hur man beter sig på och i närheten av havet. Nu vill kommunen ta hjälp av Marstrands goda seglingsrykte för att öka tillväxten i området.

Kungälvs kommun köper inte tillbaka bostadsmoduler

De bostadsmoduler som kommunen i våras förlorade i en konkurs har legat ute till försäljning på exekutiv auktion. Kommunen har nu beslutat att inte lägga bud på dessa efter att ha övervägt alternativen och räknat på kostnaderna.

Kommunstyrelsens beslut – fortsatt kommunal förskola i Kareby

Karebys förskolor kommer fortsätta att bedriva sin verksamhet i kommunal regi. Det beslutade Kommunstyrelsen i Kungälv under onsdagen. Beslutet innebär att Kareby förskolor kommer att flytta in i nya lokaler i januari 2019 som planerat och att Kungälvs kommun kommer att vara huvudman för förskolan i Kareby.

Om krisen eller kriget kommer

Sista veckan i maj fick alla hushåll i Sverige broschyren Om krisen eller kriget kommer i brevlådan. Broschyren ska hjälpa oss att bli bättre förberedda på allt från allvarliga olyckor, extremt väder och IT-attacker till militära konflikter.

Undertak rasade in på Ytterbyskolan

Undertaksplattor i en korridor vid scenen på Ytterbyskolan rasade ner och aktiverade ett inbrottslarm under torsdagskvällen. En första inspektion visar att takets konstruktion av någon anledning gett vika för plattornas tyngd.

Fortsatt stora satsningar kräver planering och prioritering

Det byggs som aldrig förr i Kungälvs kommun. Men samtidigt som det satsas tvingas kommunen att skjuta vissa projekt på framtiden.
– Vi kan helt enkelt inte bygga överallt på samma gång, vi måste prioritera för att få en bra och hållbar tillväxt, säger Jenny Adler som är chef för sektor Samhälle och utveckling på Kungälvs kommun

Morronpasset – Landshövding Anders Danielsson listade utmaningar och spanade mot en megaregion

Vår landshövding Anders Danielsson gästade den 22 mars Morronpasset. Skåningen Anders har nu varit landshövding i sex månader. 

Västra parken ny busshållplats i centrala Kungälv

Nu flyttar busstrafiken i centrala Kungälv från busstorget och ut på Uddevallavägen. När Resecentrum öppnar den 29 april blir det en ny knutpunkt för kollektivtrafiken i Kungälv. Busstorget stängs då för trafik och den nya hållplatsen Västra parken tas i bruk.

Nya spännande utställningar på Strandverket, Marstrand

 play. Innan jul hann det svänga rejält om konsthallen Strandverkets framtid på Marstrand. Först kom beskedet att konsthallen läggs ner, men snart därefter blev det klart att verksamheten skall fortsätta. Detta innebar att förberedelserna inför säsongen 2018 kunde fortsätta med full styrka och snart väntar årets första vernissage. Ett nytt spännande utställningsår i de unika lokalerna på Marstrandsön har börjat! 

Årets UF-lärare vill göra Mimers gymnasium till Årets skola

Hej Bella Gillenäng, gymnasieläraren från Mimers gymnasium som blivit utsedd till Västsveriges bästa UF-lärare och som ska tävla i SM i Ung Företagsamhet i maj!

Var med och påverka lekplatsen i Västra parken

Västra parken i centrala Kungälv ska få sig ett rejält lyft. Det ska bli en modern stadspark full av liv där det finns något för både barn och vuxna. Nu behöver vi din hjälp för att bestämma hur lekplatsen i parken ska se ut. Här kan du rösta på ditt favoritförslag fram till den 19 mars.

Samtal med barn om naturvetenskap och teknik i barnböcker

All personal i Kungälvs förskolor samlades måndag 5 mars på Kvarnkullen för en studiedag om hur man undervisar om naturvetenskap och teknik i förskolan. Anna Backman, förskollärare, NT-utvecklare och kommunens andra doktorand föreläste om sin forskning. 

Hållbarhetsstipendiet 2017 gick till Städa Sverige

 play. 2017 års hållbarhetstipendium gick till Städa Sverige som tog emot priset på kommunfullmäktige den 1 februari. 
– Det känns fantastiskt roligt. Vilket erkännande för oss som organisation, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige

Bygglovenheten håller Öppet Hus

Inbjudan. Bygga nytt? Bygga om? Bygga till? Ställ dina frågor till oss!

Finansminister Magdalena Andersson (S) besökte Kungälv

 play. Måndag 5 februari besökte finansminister Magdalena Andersson (S) Kungälvs kommun. Temat för dagen var ”Sverige, utanförskapet och framtiden". Syftet med besöket var att lyssna på hur vi i Kungälv arbetar med frågor om social hållbarhet.

Välkommen på ett öppet möte med finansminister Magdalena Andersson!

Måndag 5 februari 2018 besöker finansminister Magdalena Andersson (s) Kungälv för att träffa företrädare för kommunen, flera lokala organisationer och andra samhällsaktörer. Temat för dagen är ”Sverige, utanförskapet och framtiden”

Höga betyg i Kommunkompassen

 play. Kommunkompassen som är ett utvärderingsverktyg från SKL, Sveriges kommuner och landsting, ger Kungälvs kommun höga betyg inom framförallt ledarskap och för hur man lyfter både medarbetare och den egna verksamheten.

Diseröds centrum – över tusen personer mötte upp

Så många har aldrig samtidigt varit i Diseröds centrum. Många vittnade om att detta måste vara alla tiders rekord. Även bygdens egen son Björn Gustafsson.
– Här måste vara några från Kungälv också. Så här många bor inte ens i Romelanda, säger Björn Gustafsson i sitt bejublade tal om sin uppväxt i Romelanda. 

Kexfabriken i Kungälv kan flytta sin produktion till Riga

 play. Enligt dagens besked från livsmedelskoncernen Orkla startas nu en process som kan leda till att Kexfabriken flyttar. Kungälvs kommun har idag i ett pressmeddelande kommenterat beskedet.

Första spadtaget för Ikano Bostad på Komarken

 play. I november 2015 skrevs avtalet på och nu i januari 2018 togs första spadtaget i det som ska bli 195 nya lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter, cirka hälften av varje. – Vi har plockat upp fasadfärgerna från husen på Västra gatan. Det här kvarteret skall bli Kungälvskt, säger Ikano Bostads projektledare Sara Edmark.

Nu blir Kungälvs kommuns anslagstavla digital

. Vid årskiftet trädde en ny kommunallag i kraft. Den innebär bland annat att alla kommuner måste ha en officiell anslagstavla på sin webbplats. Den fysiska anslagstavla som tidigare funnits i Stadshuset kommer nu istället flytta in på kungalv.se

Informationsmöte om kollektivtrafiksatsningar

Kommunen bjuder in till informationsmöte den 17 januari klockan 18:00 i Stadshuset om nuvarande och framtida satsningar på fria resor med kollektivtrafik för unga. 

Vinterbelysningen på Västra gatan monteras ner

Väggfästena för vajrarna som håller uppe ljustaket har visat sig inte hålla för påfrestningarna när snö och is fryser fast på kablarna.

Städa Sverige får hållbarhetsstipendium 2017

Städa Sverige – Idrottens Miljöorganisation utses till 2017 års hållbarhetsstipendiat med motiveringen: Med årets stipendium uppmärksammas ett av våra allvarligaste miljöproblem: Nedskräpningen av havet.

Månadsparkering blir dyrare

 play. Den första december höjs priset för månadsparkering i Kungälv till 400 kronor och boendeparkeringsbiljetten tas bort. De ökade intäkterna ska betala för nya parkeringsanläggningar.

Kungälv klättrar i webbranking

Kungälvs kommuns hemsida, kungalv.se, klättrar i ranking i den årliga undersökningen Information till alla, som utförs på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Det är innehållet på kommuners hemsidor som ligger till grund för undersökningen och Kungalv.se klättrar från plats 88 till plats 71.

Anmäl din förening och få nästa års pantpengar

Kungälvs Kommun har under året samlat in pantflaskor och pantburkar på Munkegärde återvinningscentral. Panten går till en sen tidigare utsedd välgörenhetsorganisation eller förening. Nu är det dags att byta förening.

Färre nyanlända 2018

Nästa år ska Kungälv ta emot 161 nyanlända i kommunen. Det är en minskning jämfört med de 169 personer som kom som nyanlända 2017.

Upptäck Överön

 play. Överön ligger i naturreservatet Nordre älvs estuarium, som förvaltas av Västkuststiftelsen. Med sin unika natur bjuder Överön på många upplevelser som gör det väl värt ett besök.

Svenskt Vattens vd berömmer Kungälv

 play. Branschorganisationen Svenskt Vattens företrädare lovordar Kungälvs satsning på kommunalt vatten och avlopp under ett besök på bygget av Kungälvs vattenverk i slutet av oktober.

Lärmässa på Mimers hus – Kungälvs Kommuns pedagoger lär tillsammans

Kommunens 1200 pedagoger samlades den 30/10 på Mimers Hus på lärmässan Kungälv delar, för att lära tillsammans och av varandra genom samtal, reflektioner, ett 60-tal seminarier och en mässutställning.

Bohuslän ska bli världens mest attraktiva skärgårdsdestination

Kommunerna Tjörn, Stenungsund, Orust och Kungälv har i samverkan handlat upp turismtjänster.
– Tillsammans ska vi nu öka attraktiviteten i våra kommuner ännu mer, i synnerhet öka exportmognaden för att underlätta för och locka utländska besökare, säger Kungälvs näringslivschef Robert Hallman.

Nu är det dags att spana efter öring

 play. I månadsskiftet oktober-november går öringen upp och leker i våra bäckar och då går det att få syn på dem. Som en del i Kongahällaprojektet har man nu gjort i ordning Komarksbäcken för att skapa en ny och bättre lekplats för öringen. 

Föreningsbidrag till verksamhet för ensamkommande

Staten har beslutat om ett tillfälligt bidrag till kommuner där det bor ungdomar som kommit som ensamkommande barn och väntat länge i asylprocessen. 

Kongahälla redo för lek

De nya husen runt Kongahälla börjar fyllas med liv och rörelse. På måndagen togs ytterligare ett steg när förskolan Kongahälla invigdes. 

Strandparken i Kungälv nominerad till Årets Park 2017

 play. Nu har de nominerade till utmärkelsen Årets Park 2017 presenterats. Strandparken i Kungälv är en av finalisterna som nu har chansen att ta hem den ärofyllda titeln.

Fortsatt stora satsningar men på färre platser

Nyhet.

Det byggs som aldrig förr runt om i Kungälvs kommun och intresset för att flytta hit är stort.  Men samtidigt som det satsas tvingas kommunen att skjuta vissa projekt på framtiden.
– Vi kan helt enkelt inte bygga överallt på samma gång, vi måste prioritera för att få en bra och hållbar tillväxt, säger Jenny Adler som är chef för sektor samhälle och utveckling på Kungälvs kommun.  

Upptäck Guddehjälm

 play. Bara sex kilometer från centrala Kungälv ligger Guddehjälms naturreservat. De senaste åren har lederna gjorts mer tillgängliga och grill- och fikaplatser har byggts.  Se gärna filmen för inspiration och passa på att göra ett besök i sommar!

Mindre brand på Munkegärdeskolan

En mindre brand utbröt i en del av Munkegärdeskolan under fredagen . Larm kom till räddningstjänsten klockan 11:23. 

Gammalt och nytt går hand i hand när Liljedal utvecklas

Nyhet. Kungälvs stadskärna ska få en starkare identitet och bli en mer levande plats. För att ta ett helhetsgrepp och bestämma en inriktning för hur området ska utvecklas har Kungälvs kommun tagit fram ett planprogram för Liljedalsområdet. En första version kom för drygt ett år sedan och det program som nu antagits av kommunfullmäktige är omarbetat utifrån inkomna synpunkter.

Thorildskolan öppen som vanligt trots branden

Branden på Thorildskolan under natten till lördag släcktes under morgonen. Det var alltså den gamla delen av skolan som brann, den del som skulle rivas inom kort.

Frågor och svar om planerna för Krukmakaregatan i Kungälv

Här svarar kommunens planhandläggare och programansvarig för Kungälv stad på frågor kring detaljplan Krukmakaregatan. Planen är ute på samråd till 2 juni och ett informationsmöte ska hållas 15 maj

Varning för ampuller längs västkusten

Det har hittats en ampull med okänt innehåll under en strandstädning på Sydkoster, i Strömstads kommun. Vi har fortfarande ingen säker kunskap om innehållet, men det kan i värsta fall röra sig om en cyanidampull sedan andra världskriget. Cyanid är ett dödligt gift. 

Oförglömligt möte på Solhaga

 play. Ett helt vanligt studiebesök från SFI blev till ett minnesvärt möte mellan nyanlända och de gamla på Solhaga.

Kraftig rökutveckling efter brand vid nya resecentrum

En så kallad svetsloppa orsakade en kraftig brand i cellplast i centrala Kungälv på tisdagen. 

Årets strandstädning har börjat

Under perioden 1 april till 7 maj städar cirka 700 personer från 27 olika idrottsföreningar Kungälvs kust., Kommunens hela kuststräcka, elva mil från Aröd till Överön, samt alla öar som man når via bil.

Tyst minut för offren

Nyhet. Med anledning av dådet i Stockholm i fredags kommer Kungälvs kommun hålla en tyst minut på måndagen den 10 april. 

Bilpool och sopsug snart verklighet på Kongahälla

Nyhet. Ända sedan stadsdelen Kongahälla började planeras har miljöfrågorna haft hög status. Ett gemensamt miljöprogram har tagits fram av kommun och byggherrar och två konkreta resultat av det är Kungälvs första bilpool och den sopsug som just nu byggs.

Framtidsverkstad vill ta Marstrand ett steg till

 play. I början av mars hölls en framtidsverkstad i Strandverket på Marstrand. Syftet var att skapa en samsyn kring vad Marstrand behöver utveckla för att komma upp i ”världsklass”.

Var med och hylla Kareby IS!

Välkommen!. Vi hyllar Kareby IS damlag, svenska mästare! Välkommen att vara med och gratta laget i stadshusets foajé fredag kl. 16:00. Det blir mingel, tal och förhoppningsvis en segerintervju med några av spelarna. 

Rörleveranser till Kungälvs vattenverk

 play. Ett vattenverk innehåller kilometervis av rör. De levereras i sektioner som är precis så stora att de går att lyfta ner i ett antal hål i vattenverkets konstruktion.

Kungälv förändrar mottagandet av ensamkommande

Sedan 2015 har antalet ensamkommande flyktingbarn som Kungälv tar emot minskat rejält. Då kom det 130 personer på ett år, i år enbart ett tiotal. Det minskade antalet i kombination med nya statliga ersättningsregler gör att Kungälv nu organiserar om mottagandet.

Stort intresse för trafik och byggprojekt

Trafikmöte. Tillfälliga rondeller, bilpoolen på Kongahälla och avstängningen av Kongahällagatan var några av de ämnen som berördes när kommunen bjöd in till allmänt trafikmöte i stadshuset. Ett möte som också filmades och sändes på både hemsida och Facebook för att fler skulle kunna ta del av informationen.

Politiken reagerar på händelserna i Komarken

 play. Under den senaste tiden har det bland annat förekommit stenkastning mot polisen i Komarken. Hör våra politiker berätta om sin inställning till händelserna i Komarken.

Bygg och hyr ut ett attefallshus

Nu finns möjligheten att bygga ett så kallat attefallshus på din tomt. Huset får vara 25 kvadratmeter och kan användas som extra bostadsyta.

Håll dig uppdaterad om trafikläget

Trafiknyhet. Nu ökar vi mängden trafikinformation till allmänheten och inför ett återkommande direktsänt trafikinformationsmöte i Stadshuset där man kan ställa frågor till kommunen, Trafikverket och Västtrafik. 

Gustaf Hjerpes torg får nytt liv till våren

 play. Det händer saker på Gustaf Hjerpes torg. Som ett led i att utveckla uteplatserna i stadskärnan tar kommunen tillsammans med handlare på plats ett första steg för att göra miljön lite trevligare.

Gråväderssensualism – Så ska turismen öka under lågsäsong

Under förra mandatperioden träffades en överenskommelse mellan alla kommunerna i Bohuslän. 
– Detta arbete resulterade bland annat i en varumärkesplattform för Bohuslän och en första gemensam handlingsplan. Vi har sedan dess fortsatt arbetet, säger Miguel Odhner kommunalråd (S). 

Färre flyktingar till Kungälv

Nyhet. Antalet nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd som kommer till Kungälvs kommun i år blir färre än planerat. Orsaken är minskad invandring och en ny modell för hur flyktingarna fördelas i länet

Nu byggs bostadsmoduler i Ängegärde

Nu händer det saker i Ängegärde. Fem bostadsmoduler med 30 lägenheter håller i rask takt på att monteras för nyanlända eller ungdomar.

Stort engagemang för förskolan i Kungälv

Det finns ett stort engagemang bland föräldrar och skolpersonal för förskoleverksamheten i Kungälv. I slutet av förra året skickades en enkät om förskoleverksamheten ut till föräldrar. Nu har enkäten sammanställts och svarsfrekvensen blev hög, hela 79 procent av föräldrarna svarade.

Nu satsar Kungälv mot Årets stadskärna

 play. Tillsammans med näringslivet och fastighetsägarna i staden vill Kungälvs kommun fortsätta att utveckla Kungälvs stadskärna. Vi siktar högt och planerar att kandidera till Årets stadskärna 2020. Men det är det som ska hända på resan dit som är det viktiga!

Positiva reaktioner på H&Ms satsning i Kungälv

Nyhet. När köpcentret Kongahälla shopping öppnar sina dörrar 2019 kommer H&M att vara en av de största aktörerna. Företaget öppnar butik med både kläder, smink och heminredning. En nyhet som många i Kungälv väntat på, inte minst stadens ledande politiker.

Tillgänglighet i fokus när SKL undersöker kommunsidor

 play. Kungälvs kommuns nya hemsida placerar sig på plats 91 av Sveriges alla 290 kommuner i en undersökning gjord av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Undersökningen visar att den allra viktigaste informationen är tillgänglig, även om antalet informationssidor bantats kraftigt sen nylanseringen för drygt ett år sen.

Dialogmöte startar utveckling av Komarken

Hur kan vi tillsammans utveckla Komarken? När kommunen tillsammans med andra aktörer i området bjöd in till dialogmöte tog cirka 80 personer tillfället i akt och samlades på Sandbackaskolan.

Gör rätt med använt matfett

 play. Nu är det slut med stopp i köksvasken på grund av matfett som stelnar i avloppsrören. Hämta din miljötratt gratis från kommunens återvinningscentraler eller i stadshuset. 

Multikompetent team - Bryggan i förskolan

Nyhet. Nu breddas och förstärks kompetensen på fyra förskolor i Kungälvs kommun. Det har pratats om behovet av tidiga insatser under flera år, både här och i hela landet. Kungälvs kommun gör nu slag i saken och inför ett multikompetent team i förskolan.
– Vi har just döpt oss till "Bryggan i förskolan", säger Anki Isberg, som är en av de tre resurserna i projektet.

400 000 kronor till kulturskolan

 play. Kulturskolan i Kungälv har blivit beviljade 400 000 kronor av Statens kulturråd. Pengarna ska användas till att bredda verksamhet med skapande ämnen.

Morronpasset 13 oktober – Stort intresse för läget i region och kommun

Västsvenska handelskammaren stod för temat under Morronpasset den 13 oktober. Markus Ottemark, Karin Eldh, Jeanette Andreasson och Magnus Svensson från Västsvenska Handelskammaren fanns på plats.

Cykelvänligast i Kungälv

Årets titel som den cykelvänligaste arbetsplatsen i Kungälvs kommun gick till Swedbank. 

Frågor och svar kring revisionsrapporten om volontärsresor

 play. Den revisionsrapport om feriejobb och volontärsresor som nyligen presenterades har fått stor uppmärksamhet i media. Det har dykt upp frågor bland annat på sociala medier som bland annat handlar om handkassan och inköpta hygienprodukter. 

Kommunalt VA i privat regi

Kommunen ger nu möjlighet för privatpersoner att bygga ut sitt kommunala vatten och avlopp (VA) i egen regi och på så sätt skynda på processen. Möjligheten till det här gäller fastigheter som ligger i de områden där kommunen sedan tidigare har planer på att bygga ut kommunalt VA men där väntan kommer att bli lång. 

Öka din trygghet - hyr en flytväst i sommar

Varje år omkommer cirka 100 människor i drunkningsolyckor och lika många behöver slutenvårdas på sjukhus. De flesta av dessa sker under sommarmånaderna och sker i samband med bad och båtutflykter. 

Första spadtaget för Kungälvs vattenverk

 play. I förra veckan togs det första symboliska spadtaget för Kungälvs vattenverk som ska ligga utmed Göta älv strax norr om Kungälv. 

Nu skriver vi samhällskontrakt – för ett socialt hållbart Kungälv

 play. Många pratar om samverkan, nu gör vi det tillsammans. Torsdag 23 juni undertecknades ett samhällskontrakt av Kungälvs kommun samt ett imponerande antal representanter från samhällets övriga aktörer. En unik symbolisk handling i syfte att skapa ett socialt hållbart samhälle för medborgarna i Kungälvs kommun. 

Renoveringen av Thorildskolan - frågor och svar

Sedan augusti 2015 pågår en omfattande renovering av Thorildskolan och den nya skolan beräknas stå klar till hösten 2017. Renoveringen har väckt en del frågor och det har kommit kritik mot att bygget stör arbetsron på skolan. Här svarar Cristine Lysell, verksamhetschef för Kungälvs grundskolor, på frågor om renoveringen.

Hur ska kulturen i Kungälv se ut?

 play. Hur ska kulturen i Kungälv egentligen se ut? Vi ställde frågan till två av Kungälvs politiker.

Bevattningsförbudet hävs

Kungälvs kommun vill rikta ett stort tack till alla som avstått från att vattna sina gräsmattor trädgårdar med kommunalt vatten under förbudet. Tack även till er som hjälpt till att sprida informationen om det här. 

Sjupunktsprogram ska få Kongahällaprojektet i balans

Kommunstyrelsen antog under sitt möte tisdagen 24 maj, enhälligt, ett sjupunktsprogram med åtgärder för att komma till rätta med det prognostiserade underskottet på 170 miljoner.

Avtalet klart: NCC bygger Kungälvs vattenverk

Inom kort inleds bygget av Kungälvs vattenverk utmed Göta älv norr om Kungälv. Kontraktet mellan Kungälvs kommun och NCC Sverige AB är påskrivet och samarbetet som pågått sen sommaren 2015 går nu in i ett nytt skede.

Ekonomin för projekt Kongahälla, så här ser läget ut just nu

Kongahällaprojektet i Kungälv och framförallt ekonomin kring bygget har de senaste dagarna debatterats och ifrågasatts. Det framstår som att Kongahällaprojektet ligger på omkring 170 miljoner kronor minus, vilket inte stämmer.

Håll koll på langarmyterna - som vuxen gör du skillnad

 play. De allra flesta storasyskon och kompisar som bjuder minderåriga på alkohol tycker inte att det är langning. Men det är olagligt att ge bort, låna ut eller sälja alkohol till någon som inte har fyllt tjugo år. Och ja, det kallas langning

Trettio barn tog första spadtaget på Sparråsskolan i Ytterby

 play. play

Park anläggs vid Tvetendammen

 play. play

Mer bin i Kungälv

Bina i kommunens visningskupa i Bäckparken börjar vakna och inom kort sätts fler bisamhällen upp i Kungälvs centrum.

Ekebo motivationsboende flyttar till Munkegärde

Ekebo låg från början på ängen mellan sjukhuset och motorvägen men när den nya påfarten till Kongahälla nu ska byggas måste hela fastigheten flyttas. På Ekebo finns 14 platser för Kungälvsbor som av olika anledningar behöver stöd. Kvinnor och män, unga och gamla.

300 nya bostäder byggs tillsammans med Förbo

 play. play

Mer ekologiskt i Kungälv

Kommunfullmäktige antog under 2015 ett mål om minst 25 % ekologiska livsmedel i kommunens Måltidsorganisation senast 2016. En sammanställning av inköpen för 2015 visar att målet nåddes redan under 2015, då andelen hamnade på 25,0 %

Kungälvs förskolor allt hälsosammare

Kungälvs förskolor jobbar sedan 2015 aktivt med "Giftfri förskola". All personal i förskolan har utbildats om kemikaliers risker och var faror kan finnas i förskolan. – Det handlar om att identifiera gifter i mat, utklädningskläder, material, plast, madrasser, med mera, säger förskolechef Peter Schmidinger.

Upprustningar i Kastellegårdsskogen

Kastellegårdsskogen mellan Ytterby och Kungälv är ett av kommunens mest besökta närströvområden. Nu har en ny parkering anlagts längs Klevevägen och delar av spåret som tidigare var blöta och svårframkomliga har förbättrats.

Flyktingmottagande och nybyggen heta frågor 2015

 play. play

Efter viten - flera nya boenden på gång framöver

 play. play

Nytt resecentrum ett lyft för hela Kungälvs kommun

 play. play

Kareby IS hyllades på fullmäktige

 play. play

Ny lag tvingar Kungälvs kommun ta större ansvar i flyktingmottagandet

Den så kallade Bosättningslagen trädde i kraft den 1 mars och innebär att kommuner måste ta emot ett förutbestämt antal flyktingar varje år. Syftet med lagen är att förbättra nyanländas etablering i samhället och att vissa kommuner inte ska kunna avstå.

Björn Eriksson på Morronpasset – Var är Riksidrottsförbundet och vart är vi på väg

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson gästade Morronpasset 17 mars 2016. Björn är tidigare mest känd som rikspolischef, generaltulldirektör och landshövding men är numera pensionär.

Nytt SM-guld för Karebys bandydamer – Kungälvs kommun gratulerar

 play. play

Paradisparkens pergola flyttas

Efter att ha tagit del av medborgarnas synpunkter flyttas rosenpergolan från Paradisparken.

Sociala investeringar blir nu konkreta insatser och resurser

Nu startar flera projekt som ska leda till ökad social trygghet och utveckling. - De kommer noga att följas upp så vi kan se vilka effekterna är, och hur de kan föras in i kommunens ordinarie verksamhet, säger Lars Berfenhag som är utvecklingsledare inom skolan.

Kungälv en av de första att erbjuda feriejobb under alla skollov

Maria Pehrson är ny projektledare för sommarjobben i Kungälv. Och hon rivstartar med att lansera en nyhet som få andra kommuner kan matcha. Och fler nyheter planeras.

Samarbete med privata aktörer ska ge snabbare planprocesser

 play. play

Stort  intresse för frågor om stadskärnan

Billiga bostäder för ungdomar, fler butiker och en strandpromenad längs älven var några av de önskemål som lyftes när kommunen hade öppet hus om stadskärnan. – Jag har nyligen flyttat till centrum och är jätteintresserad av att få veta mer om allt som är på gång, säger Margaretha Ljungberg, en av besökarna.

500 meter VA-ledning i ett drag

 play.

Ny kostym för Match Cup – lovar publiken ännu mer dramatik

Ingemar Allén, känd röst från morrongänget, numera kommunikationschef på företaget Aston Harald, gästade morronpasset 25 februari tillsammans med Erica Berghagen, projektledare på Brandspot. Värdar för dagen var Länsförsäkringar och många företagare passade på att mingla och nätverka över en bra frukost på Evergreen.

Idrottsföreningar bjuds in till "speeddejtning"

 play. play

Bred politisk enighet i flyktingarbetet

 play. play

Skolinspektionen positiv till Thorildskolans åtgärder och avslutar ärendet

Skolinspektionen har nu gjort en uppföljning av de brister som framkom vid inspektion av Thorildskolan i april 2015. Uppföljningen bygger på en redovisningar av de åtgärder som Kungälvs kommun vidtagit sedan dess. Tillsynen av Thorildskolan i Kungälvs kommun är därmed avslutad.

Bostäder och folkliv i fokus när Liljedal ska utvecklas

Fler människor i rörelse, moderna lokaler och centrala bostäder. Det är några av målsättningarna för kommunens arbete med området Liljedal i centrala Kungälv. – Än så länge är planerna på ett tidigt stadium, därför är det oerhört värdefullt att få in synpunkter, säger Monica Wincentson, översiktsplanerare.

Kommunen tar avstånd från aktion på badhus

 play. webbtv

Hon blir ny hamnchef i Marstrand

Eva-Lena Hessel Rydqvist tar över rodret efter Lars Remler som går i pension. Hon är ny på posten men har 10 år i verksamheten. Nu vill hon öka förståelsen för hamnverksamheten och behålla de goda relationerna med Marstandsborna.

Sportlovsaktiviteter i Kungälv

Det händer mycket i Kungälv under sportlovet. Här hittar du länkar till sportlovsaktiviteter.

Kungälv får beröm för satsning på rörlig bild

Kungälvs kommuns satsning på professionell webbtv för att informera invånarna om kommunens verksamheter, uppmärksammas nu av Sveriges kommunikatörer.
– Vi tror på den här satsningen och detta är en bekräftelse på att vi tänker rätt, säger Susanne Junkala, kommunikationschef på Kungälvs kommun. 

Stort strömavbrott drabbade Kungälv

Stora delar av Kungälv och även delar av Göteborg var utan ström under flera timmar på måndagen. Även fjärrvärmeleveranserna drabbades av störningar efter strömavbrottet.

Året i Kungälvs parker

Vi summerar 2015 och berättar om nya projekt, som Magasinsplatsen, nya gestaltningen av parken i Kongahälla och Diseröd bland annat

Årets nätverkare och andra vinnare på årets första morronpass

Årets nätverkare 2015, Lasse Nilsson, var en av vinnarna på årets första Morronpass. Ny lokal för i år, Club Evergreen, levererade och drygt hundra av Kungälvs företagare kom för att mingla och nätverka.

Chatta om ungdomar och droger i Kungälv

Är du en orolig förälder eller kamrat? Eller ung och orolig för dig själv? Eller bara allmänt intresserad av hur vi arbetar förebyggande med drogproblematiken i Kungälvs kommun? Nu kan du ställa frågor på vår chatt, 25 januari kl 18.30 – 20.00

Allt fler ungdomar har jobb i Kungälv

 play. webbtv

Viktig information angående snöläget

Det har kommit stora mängder snö i Kungälv under natten till tisdagen. Våra snöröjare har varit ute hela natten och de jobbar vidare med full styrka. Vissa skolor är stängda och skolskjutsar har svårt att ta sig fram.

Stort intresse för att veta mer om handelsplats på Kongahälla

Hösten 2018 öppnar Adapta Fastigheter sin handelsplats på Kongahälla. Just nu pågår ett intensivt arbete med både byggnadens utseende, innehåll och koncept. – Vi tror på Kungälv och möjligheterna här, därför vill vi skapa en anläggning som är attraktiv för både Kungälvsborna och för fler människor i regionen, säger Håkan Olsson på Adapta Fastigheter.

Johanna Blom får kommunens hållbarhetsstipendium

NO-läraren på Ytterbyskolan och grundskolans NT-utvecklare Johanna Blom tilldelas kommunens hållbarhetsstipendium på 10 000 kronor för 2015. – Det är bra att kommunen uppmärksammar vad elever och lärare gör inom natur och teknik. Det är för få elever som väljer natur. Och så ser det ut i hela Sverige, säger Johanna.

32 ton skräp samlades in från Kungälvs stränder 2015

Årets framgångsrika strandstädarår kan nu sammanfattas. Totalt insamlad mängd blev 32 200 kg, mer än det dubbla jämfört med 2014. Det motsvarar 161 personers totala mängd hushållsavfall, så det blir en hel del säckar.

Så många av kommunens tak är lämpliga för solceller

Kungälvs kommun har kartlagt möjligheten att placera solceller och solfångare på de egna lokalerna. Av kommunens 130 lokaltak bedöms 22 vara lämpliga för placering av solceller.

Skyddsvärda träd kartlagda

Gamla stora träd är viktiga att bevara. De är livsmiljö för en mängd arter av insekter, lavar med mera. Med stöd av länsstyrelsens LONA-bidrag har Kungälv genomfört en inventering av skyddsvärda träd i och runt våra tätorter.

Förundersökning läggs ned

 play. webbtv

Vem är hon egentligen, mamman på vår hemsida?

Tusentals människor möter henne på vår hemsida, en leende ung mamma som bär på sin dotter i olika miljöer i vår kommun. Vem är hon?

Därför togs beslutet om ett konstverk framför Stadshuset

 play. webbtv

Många var nyfikna på nya motionscentralen

Söndagens invigning av nya motionscentralen blev en publikfest. Det vackra vädret lockade mängder med folk till Fontin och många av dem passade på att ta en titt på caféet och i omklädningsrummen.

Nu börjar bostäderna byggas på Kongahälla

Det var en glädjens dag för många i Kungälv, när det första spadtaget togs för det första husbygget på Kongahälla. – Vi har stått kvar sen starten, säger Lennart Kristensson, en mycket glad före detta ordförande för Kungälvsbostäder. Det är roligt att se att det efter alla turer äntligen är igång.

Skulpturen Bulb invigd

 play. webbtv

Fuglesang trollband elever på Mimers gymnasium

 play. webbtv

Lyckad chatt om flyktingmottagandet

 play. webbtv

Ikano Bostad bygger 500 lägenheter i Kungälv

Fredag 20 november tecknade Kungälvs kommun ett samarbetsavtal med Ikano Bostad för att skapa 500 nya bostäder under perioden 2017-2022. Ikano Bostad och kommunen kommer att arbeta tillsammans med den sociala hållbarheten.

Nu kör vi igång med en ny kommunikationskanal - Chatt

Vi vill förbättra vår direktkontakt med dig som medborgare. Därför startar vi nu upp en ny kommunikationskanal, chatten. Premiär 30 november om flyktingmottagandet i kommunen.

Hur mår näringslivet – Mårten Westlund om allt spännande som sker

Mårten Westlund, handelskammarens kommunikationschef började verkligen från början när han gästade Morronpasset. – Redan 1661, fyrtio år efter att Gustav II Adolf grundlade Göteborg bildades handelskammaren.

Nytt hus läker Strandgatan

Det fattas ett hus på Strandgatan mitt emot Liljedalskvarteret. Men nu är det dags. En ny detaljplan har varit ute på samråd och synpunkterna håller som bäst på att sammanställas.

"Vår beredskap bedöms som god"

Onsdagen den 18 november höjdes den nationella beredskapsgraden i Sverige från nivå 3 till nivå 4; det vill säga ”Påtaglig förhöjd hotbild”. Redan då inledde kommunen dialog och samverkan med polisen.

Tyst minut hölls för offren i Paris

För att hedra offren för fredagens terroristattacker i Paris hölls klockan 12 på måndagen en tyst minut i Stadshusets i Kungälv. Så här säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner om det som har hänt:

Extern utredning avslutad – handlingsplan klar

 play. webbtv

Se hur Kongahälla växer fram

 play. webbtv

”Bohus fästning ska vara djärv och nyskapande”

Stämningsfulla julmarknader, en app som berättar fästningens historia på flera språk och utställningar med svärd och rustningar från filmer och tv-serier. Bagahus nya vd Maria Patriksson har stora planer för Bohus fästnings framtid.

Morronpasset – Morgondagens marknadsplats är digital

Malin Sundström, handelsforskare vid SIIR, gav under Morronpasset en dramatisk bild av den pågående köprevolutionen, som hennes bok så passande också heter.

Kalkning med helikopter i Svartedalens naturområde

Under v 44-45 kalkas sjöar och våtmarker inom markerat område med hjälp av helikopter.

Efter dådet i Trollhättan - hör några reaktioner från Kungälv

 play. webbtv

All personal i förskolan får utbildning om gifter

Kungälv har beslutat utbilda all personal i förskolan om gifter i verksamheten. Nu har sista gruppen lyssnat till Per Rosander från Ekoplan.

Artrika vägkanter i Kungälv

Trafikverket har under två år inventerat samtliga vägkanter ibland annat Kungälvs kommun. Resultatet finns nu samlat i en rapport som beskriver vilka vägkanter som klassas som artrika.

Stor satsning på vidareutbildning av Kungälvs lärare

 play. webbtv

Stadsbiblioteket tillbaka i Mimers hus

Nu är stadsbiblioteket tillbaka i Mimers Hus igen! Ombyggnaden pågår fortfarande på entréplanet, men man når biblioteket via en tillfällig entré på långsidan till vänster om huvudentrén, nära gymnasiets bamba.

Ny stadsdel planeras vid Mimers Hus

 play. webbtv

Stort intresse för att ta emot fler flyktingar i Kungälv

Resultatet av kommunens vädjan på Facebook till privatpersoner och företag om att hyra ut boende till flyktingfamiljer blev långt över förväntan. Nu har kommunen en lång rad nya kontakter som man utreder så fort det bara går.

Missa inte torsdagens fullmäktige – för första gången i Stadshuset

Webbtv. Webbtv

Lättare för anställda att resa miljövänligt

 play. Webbtv

Inget vite – Skolinspektionen positiv till Thorildskolans åtgärder

Skolinspektionen inspekterade Thorildskolan i april i år och 28 april kom ett föreläggande om vite på 700 000 kronor om inte åtgärder från skolan redovisats senast 28 augusti.

Författare fick kulturpriset – Brodyr och manifestation gav kulturstipendium

Till pristagare 2015 utses författaren Kenneth Gustafson för sitt engagerade arbete att i sina böcker skildra Bohusläns historia.

Flyktingar behöver boende

Har du en lägenhet eller fastighet att hyra ut till en flyktingfamilj, inte bara över vintern utan på längre sikt? Då är vi intresserade av att komma i kontakt med dig.

Höstpremiär för Morronpasset – Bohus fästning ska förlänga säsongen

Torsdag 24 september var det höstpremiär för Morronpasset – hotellfrukost och mingelplatsen för företagare, politiker och kommuntjänstemän i Kungälvs kommun.

Marknadsdagarna – mycket kommer att byggas

Efter mingel i den vackra foajén samlades ett 70-tal inbjudna gäster från byggbranschen, till marknadsdag i Stadshusets nya sessionssal.

Välbesökta Bodagar i stadhuset

 play. Webbtv

Kungälvs kommun är stolta över att medverka till forskning om toleransarbetet

Statsminister Stefan Löfven invigde nyligen Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Institutets uppdrag tar sitt ursprung i Kungälvs Toleransprojekt. Samarbetet mellan Kungälvs kommun och Göteborgs universitet innebär att universitetets forskare kommer närmare kommunens verklighet.

Åtgärder skall vända negativ ranking i Sveriges Kommuner och Landstings (SKL:s) mätning Insikt

SKL, Sveriges kommuner och landstings, mätning Insikt har nyligen presenterats. Kungälvs kommun hamnar på plats 190 av 193 kommuner. Insikt intervjuar företagare som haft kontakt med kommunen i ett ärende under 2014.

Ökat flyktingmottagande i Kungälv

 play. Webbtv

Kungälv fortsätter klättra på Svenskt Näringslivs ranking

Årets ranking över kommunernas företagsklimat presenterades idag. Den visade upp glädjande siffror för Kungälv. För andra året i rad klättrar Kungälvs rejält.

Här är den – premiär för Kungälvs nya hemsida

Efter ett och ett halvt års arbete är det äntligen dags för lansering av Kungälvs kommuns nya hemsida www.kungalv.se.

Två dagar med fokus på bostäder i Kungälv

För första gången någonsin arrangerar Kungälvs kommun i slutet av september en bomässa i stadshuset i Kungälv. Där visar kommunen upp några av sina projekt men även bostadsföretag, mäklare och banker finns på plats för att berätta om vad de har på gång vad gäller boende i kommunen.

Många Kungälvsbor vill hjälpa flyktingarna

I fredags skrev vi om behovet av gode män till ensamkommande flyktingbarn. Texten som ingick i en artikel om vad kommunen gör och vad du själv kan hjälpa till med när det gäller flyktingkatastrofen.

Nya trottoarpratare underlättar för synskadade

Kommunfullmäktige beslutade på sitt septembermöte att trottoarpratarna får vara kvar. Beslutet är ett resultat av det dialogarbete som pågått mellan KMN (Kungälv, Marstrand marknad och näringsliv), funktionshinderrådet, politiker och tjänstemän från Kungälvs kommun.

Stort intresse för Stadshusets invigning

 play. Webbtv

Mingel och många frågor om Kongahälla

Ett stort intresse och många frågor. Så kan man summera måndagens öppet hus om Kongahälla. Och för de som missade det finns mycket av informationen att ta del av i stadshuset ett tag till.

Ny bok tipsar om utflyktsmål i Svartedalen

Nu presenterar vi en ny bok som beskriver naturen, kulturen och friluftslivet i Svartedalen och visar på olika besöksmål i området.

Känslosam invigning av Segerstedtinstitutet

 play. Webbtv

Se motionscentralen Kotten ta form

 play. Webbtv

20 år med Toleransprojektet

 play. Webbtv

Segling och sol lockar tusentals till Marstrand

 play. Webbtv

Kungälv viktig del i ny satsning mot rasism

 play. Webbtv

Nu börjar ombyggnaden av Thorildskolan

Thorildskolan kommer att utrymmas i etapper och tillfälliga paviljongbyggnader kommer att användas under byggtiden.

Ny aktör för handelsanläggningen i Kongahälla

Parallellt med att markarbeten på Kongahälla pågår för fullt, kliver nu ett nytt bolag in i projektet. Det är Adapta Fastigheter AB som kommer att bygga och förvalta handelsanläggningen längs E6.

Tjuvkil får vänta till finansieringen är klar

 play. Webbtv

Årets Nationaldagsfirande bjöd på sol

 play. Webbtv

Kommunen tänker grönt när Kongahälla byggs

När det nya bostadsområdet i Kongahälla nu börjar ta form, är det en grönare och mer hållbar stadsdel som växer fram. Förutom handelsområde och 900 bostäder, så kommer även träd och växter att få en mer framträdande roll i det nya området.

Här invigs fågelholkarna i Bäckparken

 play. Webbtv

Fästningsholmen förbereds för större arrangemang

 play. Webbtv

Barn och unga bjuds in att forma nya Mimers

 play. Webbtv

Stort intresse för naturvetenskap på Mimers Hus Gymnasium

 play. Webbtv

Västsvensk världskonstnär smyckar Kungälvs nya stadshus

 play. Webbtv

Barnens holkar blir utställning i Bäckparken

 play. Webbtv

Björkängens förskola invigd

 play. Webbtv

Pristagare minglade i stadshuset

 play. Webbtv

Marstrand är en kung mindre

 play. Webbtv

Kungälvs nya majoritet presenterar sig

 play. Webbtv

Arkeologer testar marken framför VA-ledningar

 play.

Drömmar kan bli verklighet

 play. Webbtv

Strandverket får kulturpriset 2014

 play. Webbtv

Missa inte Kulturskolans hyllning till rockens stora

 play. Webbtv

Uppånervända världen – nygammal gatsten läggs vid stadshuset

 play. Webbtv

Äldres mat på agendan när minister besökte Kungälv

 play. Webbtv

Kommunen fick träd med ungdomars drömmar

 play. Webbtv

Första spadtaget på Kongahälla

 play. Webbtv

Orienterande eldsjälar får ungdomsledarstipendium

 play. Webbtv

Ny lekplats i Ytterby namngavs av barnen

 play. Webbtv

Populärare än någonsin att söka en vårdutbildning på vuxenutbildningen

 play. Webbtv

Unika vandringsleder på Koön invigda med pompa och ståt

 play. Webbtv

Rosor och pergola ska pryda Paradisparken i Marstrand

 play. Webbtv

Kommunens första utkiksplats för alla invigd

 play. Webbtv

Samförstånd och diskussion när unga mötte Kungälvs politiker

 play. Webbtv

Nu får eleverna säga sitt till Kungälvs politiker

 play. Webbtv

Succéallsång för barn på Mimers teater

 play. ”Alla barn skall ha det bra”, sjunger 250 andraklassare i kör på Mimers teater. Kompande av ett rövarband av proffsmusiker. Låten har de själva skrivit text till i ett projekt mellan kulturskolan och grundskolan.

Fastighetsbolag vill satsa stort i Kungälv

 play. Webbtv

Tankar och visioner om Kongahälla

 play. Webbtv

Kungälvs elever bättre än snittet

 play. Webbtv

"Ankeborg" har fått fontän

 play. Webbtv

Kungälvs kommun bygger energieffektiv förskola i Munkegärde

 play. Webbtv

Dom ger klartecken för bygge på Kongahälla

 play. Webbtv