Jobba inom vård- och omsorg

Det finns många yrken inom området vård och omsorg. Arbetsuppgifterna varierar beroende på verksamhet, arbetsplats och målgrupp. Här kan du läsa om de vanligaste yrkena inom kommunens vård- och omsorgsverksamheter.

LSS/Funktionshinder

Som stödassistent kan du jobba i någon av våra 35 verksamheter, gruppbostäder och dagliga verksamheter. Här arbetar du med vuxna personer som har någon form av funktionsvariation, antingen i deras hem eller på deras dagliga sysselsättning. LSS-verksamheterna bygger på individens personliga beslut om insats. Du behöver kunna svenska språket för att kunna meddela dig med olika former av AKK (Alternativ och kompletterande kommunikation). Det är även nödvändigt med en god psykisk och fysisk kondition samt ett lågaffektivt bemötande och ett pedagogiskt förhållningssätt. Vanligtvis är det krav på körkort.

Stöd i ordinärt boende

Hemtjänst

I hemtjänsten har du ett meningsfullt, social och omväxlande arbete tillsammans med engagerade kollegor. Du träffar brukare i deras hem och i deras vardag. Vi arbetar med planerade besök i form av vård- och omsorgsinsatser. Det kan handla om morgonhjälp och förflyttning eller hjälp med måltider, dusch och toalettbesök. Det kan också vara städning, promenader, tillsyn och inköp. Vi utför även delegerade hälso-och sjukvårdsinsatser. Det kan också handla om ledsagning till och från sjukhus, rehab och vårdcentral.

Trygghetslarm och nattpatrull

Trygghetslarmet dag och kväll har som huvuduppgift att svara på och åtgärda larm. Arbetet utförs på egen hand med kollegor som stöd. Nattpatrullen utför främst planerade besök och åtgärdar larm. Vid arbete hos oss krävs det att du känner dig bekväm att röra dig ute i Kungälv på egen hand nattetid och att du har B-körkort.

Personlig assistent

Som personlig assistent ger du våra brukare stöd i allt från personlig omvårdnad till fritidsaktiviteter. Du arbetar i brukarens egna hem. Egenskaper som att kunna lyssna på andra och kunna ta egna initiativ är viktiga. Du är delaktig utifrån brukarens behov och önskemål. Rollen som personlig assistent ställer höga krav på förmågan att skapa goda relationer och ta ansvar.

Vård- och omsorgsboende

Vi har sex olika Vård- och omsorgsboenden i kommunen med inriktning på demens, somatik och psykiatri. Dina arbetsuppgifter innebär att ge våra hyresgäster omsorg, hjälp och stöd utifrån deras egna behov. Hos oss arbetar du med erfarna och härliga kollegor. Här får du garanterat ett arbete som är både roligt och stimulerande.

Korttidsenheten

Korttidsenheten har 19 platser och är organiserat direkt under Hälso- och sjukvårdsenheten. Vi arbetar i team tillsammans med biståndshandläggare, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor. Hos oss ges du möjlighet att träffa olika typer av människor som vi stödjer, men får också en bredd på arbetsuppgifterna. Den ena dagen är inte den andra lik. För att arbeta här behöver du ha antingen utbildning inom vård- och omsorg eller längre arbetslivserfarenhet. Du ges möjlighet att arbeta med en erfaren och sammansvetsad grupp som har kul på jobbet och nära till skratt.

 

Kristina Jönsson, administratör personlig assistans

Läs intervjun med den tidigare personliga assistenten Kristina Jönsson som numera är administratör inom personlig assistans. Hon berättar om fördelarna med att jobba i offentlig sektor, om en typisk arbetsdag och delar med sig av ett Kungälvstips.

Läs en intervju med Kristna Jönsson   Läs en intervju med Kristna Jönsson
  Sidan uppdaterades: