Vandringsleder

Här hittar du information om olika vandringsleder i Kungälvs kommun.

 Teckenspråk:


Du har alltid nära till natur och bad i Kungälv. Här finns många badplatser att välja mellan, havsbad, sjöar eller bassäng – både inomhus och utomhus.

För dig som vill vandra finns vackra Bohusleden som sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i Norr. Det finns flera fina naturområden i Kungälv. Den mest kända är Svartedalen. Här finns gott om fiskevatten och sjöar att paddla i.


Bohusleden

Belysning: Nej.
Toalett: Ja. Det finns en toalett på Kottens motionscentral i Fontinskogen.

Bohusleden är en 37 mil lång vandringsled som slingrar sig mellan Lindome och Strömstad. Av Bohusledens 27 etapper går två delar genom Kungälvs kommun. Bra startpunkter är Motionscentralen i Fontin och Grandalen.

  • Fontin - Grandalen, 19 kilometer
  • Grandalen - Bottenstugan, 7,5 kilometer

Läs mer på Bohusledens webbplats

Kastellegårdsskogen

Belysning: Ja, en kortare slinga på Kastellegårdsleden är belyst.
Toalett: Nej.

Kastellegårdsskogen är ett populärt strövområde mellan Komarken och Ytterby. Här finns ett stort antal större och mindre stigar, utsiktsplatser och fornlämningar. 

Marstrand

Belysning: Nej.
Toalett: Nej.

Vandra på Marstrandsön

En bit bort från bebyggelsen på Marstrandsön finns flera vandringsleder med inbjudande klippor. Här kan du se Jättegrytan, passera Hummernäsan och sluta med ett dopp vid Svarte Udde. Eller så kan du utforska Grottan, Offerstenen, Nålsögat och se Kattegatt möta Skagerrak vid Skallens fyr. 

Vandra på Koön (PromeMare)

På Koön finns tre vandringsleder som du kan utforska.
Hundar ska hållas kopplade i och omkring vandringslederna.

Läs mer om PromeMare i dokumentet Vandra på Koön - Karta och folder

Gröna leden (cirka 2,5 kilometer)

Du tar dig enkelt fram med rullstol eller barnvagn på den Gröna leden som är Koöns lättaste vandringsled. Längs leden finns en utsiktsplats med gillmöjligheter. Från utsiktsplatsen har du en vacker utsikt över Hakefjorden. Varma sommardagar kan du söka skugga på den tillgänglighetsanpassade sittplatsen som du når via en liten bro över bäcken.

Blå leden (cirka 5 kilometer)

Den blå leden går över berg och på stigar längs med Älgöfjorden. Leden passerar Smörsundsdammen som är reservvattentäkt för Marstrand. Här kan du slå dig ner och grilla i det tillgänglighetsanpassade vindskyddet. Du kan också ta ett friskt havsbad nedanför campingen.

Gula leden (hette tidigare svarta leden) (cirka 5 kilometer)

Den gula leden bjuder på utmanande bergsterräng. Här passerar du militära lämningar och flera utsiktsplatser med fantastiska vyer. En av utsiktsplatserna når du enkelt via den asfalterade gångstigen. Utsiktsplatsen har ett brett trädäck och en grillplats. 

Läs mer om tillgänglighet på Tillgänglighetsdatabasens webbplats:

Svartedalen

Belysning: Nej.
Toalett: Ja. Toalett ligger vid Bottenstugan och vid Klarevattnet som även har handikappanpassad toalett.

Svartedalen är ett stort frilufts- och naturområde mellan Kungälv och Stenungsund med många promenadstigar och vandringsleder. Här finns rastplatser med vindskydd, utsiktsplatser och badplatser, kanotvatten och goda möjligheter till fiske. Genom Svartedalen går Bohusledens etapp mellan Grandalen och Bottenstugan.

Trankärrsslingan

Belysning: Nej.
Toalett: Ja. Det finns en toalett på Kottens motionscentral i Fontinskogen.

Trankärrsslingan är en 4 kilometer lång slinga med varierande djur-och naturliv. Längs med slingan hittar du utsiktsplats och Trankärrs Gård som har anor från 1500-talet. Området är känt för sitt rika fågelliv, här kan du bland annat se tranor, hackspett, sjärtmes och morkulla. 

Läs mer om området runt Trankärrsslingan och titta på karta över slingan här

  Sidan uppdaterades: