Djurhållning och produktionsdjur

Du som bor inom område med detaljplan behöver tillstånd om du vill ha vissa djur som inte är sällskapsdjur. Här hittar du ansökan för tillstånd om djurhållning, lokala föreskrifter och taxor för handläggning.

När behövs tillstånd?

Du som bor inom område med detaljplan behöver tillstånd om du vill ha vissa djur, till exempel: häst, nötkreatur, get, får, gris, pälsdjur och fjäderfä som inte är sällskapsdjur.

Höns och tupp som vistas utomhus är inte sällskapsdjur. Höns som hålls i hönshus med inhägnad räknas inte heller som sällskapsdjur även om hönshuset finns på din villatomt. Höns med tupp i område med detaljplan är oftast svårt att lösa utan att grannar störs.

Se till att djuren inte stör dina grannar och att de inte kan förorena till exempel grannars tomter, sandlådor och på gångbanor. Det är också en bra idé att kontakta Länsstyrelsens enhet för djurskydd, för att höra om de har några råd om hur du bör sköta djuren.

 

Ansök om tillstånd

Fyll i och skicka in din ansökan.

Blankett för ansökan om djurhållning (pdf)

 

Hur mycket kostar det?

Du betalar en timavgift för vår handläggning av din anmälan. Den totala kostnaden beror därför på hur lång tid det tar för oss att handlägga din anmälan. Du kan själv påverka tidsåtgången genom att se till att din anmälan är komplett. Du får inte pengarna tillbaka om du får nej på din ansökan.

Information om taxor och avgifter

Lokal föreskrift

Kommunens lokala föreskrifter om människors skydd av hälsa och miljö (pdf) 

  Sidan uppdaterades: