Djurhållning och produktionsdjur

Du som bor inom område med detaljplan behöver tillstånd om du vill ha vissa djur som inte är sällskapsdjur. Här hittar du ansökan för tillstånd om djurhållning, lokala bestämmelser och avgifter för handläggning.

När behövs tillstånd?

Om du bor inom område med detaljplan behöver du tillstånd om du vill ha vissa djur.

Exempel på djur som du behöver tillstånd för:

  • häst
  • nötkreatur
  • get
  • får
  • gris
  • pälsdjur och fjäderfä som inte är sällskapsdjur.

Höns och tupp som vistas utomhus räknas inte som sällskapsdjur. Höns som hålls i hönshus med inhägnad räknas inte heller som sällskapsdjur även om hönshuset finns på din villatomt. Höns med tupp i område med detaljplan är oftast svårt att lösa utan att grannar störs.

Se till att djuren inte stör dina grannar och att de inte kan förorena grannars tomter, sandlådor eller gångbanor. Det är en bra idé att kontakta Länsstyrelsens enhet för djurskydd för att höra om de har några råd om hur du bör sköta djuren.

Ansök om tillstånd

Fyll i och skicka in din ansökan om tillstånd för djurhållning.

Hur mycket kostar det?

Du betalar en timavgift för vår hantering (handläggning) av din anmälan. Den totala kostnaden beror därför på hur lång tid det tar för oss att handlägga din anmälan. Du kan själv påverka tidsåtgången genom att se till att din anmälan är komplett. Du får inte pengarna tillbaka om du får ett nej på din ansökan.
Information om taxor och avgifter

Lokal bestämmelser

Kommunens lokala föreskrifter om människors skydd av hälsa och miljö (pdf) 

  Sidan uppdaterades: