Kulturnatt Kungälv

Kulturnatt Kungälv är en mötesplats för alla. Kom och upplev Kungälvs dans, teater, konst, musik och mat den 13 november.

Program:

Mimers hus

Jonathan Hilli: Vildvuxna visor och utbrytarkonst i musikform

17:00-18:00 Mimers Teater. Fri entré

Han har beskrivits som en framtidens viskonstnär och belönades med Manifestpris för debutalbumet Jordsånger (2018), och Nordiska folkhögskolans Hanne Juul-stipendium för förnyelse av visan (2020). Till Kungälv kommer Jonathan Hilli med uppföljaren Sånger att brinna till, med tio vildvuxna visor och utbrytarkonst i musikform. Jonathan Hilli är en prisbelönt finlandssvensk sångare, gitarrist och låtskrivare – en expressionist i ord och toner. Hans sånger kännetecknas av tätvävda textrader, innerlig och expressiv sång och uttrycksfulla arrangemang. Han är även verksam som teatermusiker och gitarrist i folk-rockgruppen WoodsFolk och indie-visgruppen Slaktarn och Soldanspojken. Jonathan Hilli gick Visskolan vid Nordiska folkhögskolan 2012-2013, och belönades med Hanne Juul-stipendiet 2020. Stipendiet instiftades av Nordiska folkhögskolan i samband med pedagogen, artisten och den mångåriga ledaren för Nordiska Visskolan, Hanne Juul, pensionerades, och ska gå till en visartist som utvecklat och förnyat visan som konstform. Detta är Jonathan Hillis stipendiekonsert.

Jonathan Hillis

Slagverksensemblen

16:00-16:30 Mimers techne scenen. Fri entré.

Kulturskolans slagverksensemble presenterar ett urval av sina projekt.

Med punk i blodet och e-noll i själen: En föreställning där musik möter litteratur

18:00-19:00 Mimers techne scenen. Fri entré.
Su Andersson är singer/songwriter och aktuell med albumet Train Stories vars låtar skrevs under tågresor genom 15 delstater i USA. Louise Halvardsson är författare och estradpoet. Hennes senaste roman är Punkpoet med svensk brytning.

Louise Halvardsson

Su Andersson

Konsert med berättande musik med Nordiska Visskolan

19.00-20:00 Mimers Techne scenen. Fri entré

Välkomna på konsert med deltagare från Visskolan på Nordiska folkhögskolan. Vi bjuder på sång och musik från våra olika repertoarer som vi har arbetat med under terminen. Kvällen innehåller egenskrivna texter, ny musik och nostalgi.
Välkommen!

Visskolan

Foto: Elektra Lundstedt

Kulturnatt på Biblioteket Mimers hus

15:30-21:00 Kungälvs Bibliotek. Fri entré

Försäljning av gallrade tidskrifter och böcker och boklotteri
16:00 - Vernissage för Kultlabs Konstgrupp som visar upp alster som de gjort i Kultlabs Öppna Ateljé. Kom och mingla! Bibliotekets öppettider under dagen är 11:00 till 21:00.

Modern nordisk konst: En föreläsning med Bera Nordal, VD på Akvarellmuseet

13:00-14:00 Mimers hus Hörsal 1. Fri entré.

Slöjdworkshop på Kulturnatten

16:00-20:00. Hörsal 1. Fri entré. Välkommen till Slöjdworkshop för mellanstadiet!

Jerker Fahlström Berättelser om gudar, hjältar och småfolk

16.00-17.00 Mimers Hörsal 2. Fri entré. Målgrupp: För hela familjen

Det finns berättelser som har kraft nog att leva i tusen år. Med sin berättarföreställning bjuder Jerker in till en gnistrande värld om vikingatidens gudar och hjältar. Sagor där han med sin briljanta finurlighet väver samman sagan med fakta om kläder, vapen och hur man levde.
Det är en föreställning som spelats runt om i världen. Jerker har bland annat spelat i: Texas, St Petersburg, Island, England, Skottland, Grönland, Färöarna och Orkneyöarna.

Jerker Fahlström

Jerker Fahlström Fara å färde – Från orienten till ishavet

18:30-19:30 Mimers Hörsal 2. Fri entré. Målgrupp: Vuxna

Under sina resor runt i världen har Jerker Fahlström samlat på sig ett stort antal historier. De vill han dela med dig! "Fara å Färde från Orienten till Ishavet". Är en otrolig men sann resa från hemstaden Göteborg till Mellan Östern, Kina, Grönland, Island. En del är självupplevda historier och andra är historier samlade från platsen han besökt.

Berättelserna varvas med humor och allvar: tex. om sin tid som FN-soldat då han skulle besöka Shejken i Rabbah, när han regisserade på Nationalteatern i Nuuk, Grönland och pulsande hemåt i den höga kritvita snön i natten och mötte shamanen under stjärnorna... Kanske också när han som viking fick uppleva när vännen Navahoindianen Gary stoppade regnet på Färöarna.
Ni får höra om eremiten Omar i Den himmelska vedergällningen, den Grönländska sagan om Havets moder och andra fantastiska historier.

Jerker Fahlström

Det gåtfulla Folket

16:00-21:00 Mimers Konsthall.
"Det gåtfulla folket" En utställning av Peter Reuterberg, som själv närvarar under kvällen. Välkomna på avslutningsvernissage!

Det gåtfulla folket

Bohus fästning

16:00-21:00 Fri entré

Missa inte Bohus fästnings bidrag till kulturnatta i Kungälv. Upplev nordens mäktigaste ruin i skenet av eldar och ljudet av musik på borggården.
Kulturen flödar i Kungälv denna afton och det vill vi uppmuntra med FRI ENTRÉ för både vuxna och barn eftersom vi tycker att kulturen ska tillgängliggöras för alla, stora som små. Ta gärna med ficklampa. Hjärtligt välkomna! Mer information 

Fästningsholmen

17:30-18:30. Fri entré.

Från Fästningsholmen via Gamla västra gatan till Kexfabriken.

Följ med på Historiska vandring från det ursprungliga Kongelf till den moderna staden. Begränsat antal deltagare. Information om bokning kommer strax.

Minilekland

16:00-21:00. Obs! Väderberoende event.
Allhyr ställer ut uppblåsbart minilekland på Fästningsholmen.

Bergfeltska trädgården

18:00-20:00 Fri entré

Utställning

Kom och hälsa på Kungälvs trädgårdsförening samt titta på en interaktiv konst-och slöjdutställning av kulturskolans skaparkurser. Inspirerad av gatukonst visar och använder eleverna konst och hantverkstekniker för att berika parken och tolka vårt tema "ljus och mörker".

Kulturskolans musikalteatergrupp

19:00 Kulturskolans musikalteatergrupp sjunger, dansar, gestaltar och framför egna dikter bland träden skuggorna och himlen. Ljus, mörker, dag och natt. Ta gärna med en ficklampa.

Kungälvs konstnärskollektiv hos Kakstadsfavoriter! Västra gatan 67

16:00-21:00 Fri entré

Pop-up-utställning

Kungälvs konstnärskollektiv har Pop-up utställning på Kakstaden Västra gatan 67. Kom och mingla och träffa alla i kollektivet! Var också med i den stora utlottningen av målningar och se på när vi sänder Live på Instagram. Vi bjuder på fika och trevligt sällskap! Välkomna!

Kungälvs Kyrka

18:00-21:30 Fri entré
I Kungälvs kyrka står portarna på vid gavel under kvällen. Kom in och lyssna på en konsert med Kulturskolans elever, följ med på en rundvandring i kyrkan, var med i en stilla sjungen kvällsbön, lyssna på körsång eller bara kom in och sitt i tystnad en stund. Öppet 18:00–21:30.

18:00 "Ljuset efter mörkrets inbrott" en Akustisk konsert med elever från Kulturskolan
19:00 Rundvandring i kyrkan
20:00 Musik med Kungälvs kyrkas kammarkör och Vokalerna
21:00 Completorium, en sjungen kvällsbön

Posttorget

17:00-19:00 Fri entré

Domingo Dansstudio

Dansuppvisning på Posttorget! kl.17.00-17:45 Se alltifrån tantbalett och belly dance till upplevelsedans och hiphop. Vid regn flyttas uppvisningen in i dansstudion. Senare visar Nordiska uppvisning performance art under kvällen (Exakt tid kommer snart).

Bohus Elfsborghs Caroliner

16:00-21:00 Fri entré

Mellan Mimers hus och Bohus fästning marscherar Bohus Elfsborghs Caroliner och besöker kvällens aktiviteter. Med mottot "Vi bevarar, vi förevisar, vi ger liv åt vår historia" bjuder denna grupp på en vandrande uppvisning man inte vill missa! Under kvällen kommer även excercisuppvisning ta plats (Tid kommer strax).

Västra gatan 68 (Gamla Dressman)

16:00-20:00 Fri entré

16:00-20:00 Kungälvs fotoklubb utställning.
Kungälvs Fotoklubb presenterar fotografier i Dressmans gamla lokaler.

Fotoklubben

16:15-16:45 DramaLama som är kulturskolans yngsta Teaterensemble gör pjäsen "Jag är Matteo" skriven av Johanna Svalbacke, en föreställning om att hamna utanför och att alltid känna att en gör nåt fel - men inte vet vad. Om att vilja försvinna. ca 30 minuter.

17:00-17:30 Ett urval av kulturskolans sångelever sjunger blandad repertoar. Varmt välkomna!

17:30-18:30 MASK bjuder på en impro-akt med stråkinstrument, dans och teater! Kom in och upplev något i stunden!

Nytorget

16:00-21:00 Fri entré.
Välkomna till Kulturnatten på Nytorget! Under kvällen kommer Eldfågel bjuda på eldshow, Kungälvs kommun kommer tända årets julbelysning, Mimers hus gymnasium har snickrat sittplatser. Titta på Streetart i samarbete med TUM och Kultlab på torget. Exakta tider för shower kommer snart.

Nordiska folkhögskolan

13:00-16.30 Fri entré.

13.00 har Bildskolan vernissage på skolan, ingång huvudentrén.
Utställningen är en del av GIBCA Extended, Göteborgs konstbiennal med titeln "The ghost ship and the sea change". Det bjuds på snacks och fika kan köpas. Guidad visning av utställningen med samling vid receptionen kl. 14 och kl. 15.

Filmvisning med deltagares filmer från Nordiska. Tider kommer snart.

Information

  • Plats: Kungälv: Mimers hus - Nytorget - Västra Gatan - Bohus fästning
  • Datum 13 november, kl 16:00 - 21:00