Vintercyklist

Projektet Vintercyklist riktar sig till dig som bor i Kungälvs kommun och vill anta utmaningen att cykla i vardagen även under vintern.

Bli vintercyklist via regionens projekt!

Är du en av dem som cyklar till och från jobbet under vår, sommar och höst men som ställer undan cykeln när det börjar bli mörkt och kallt? Skulle du vilja testa att cykla även under vintern? Anmäl dig till att bli vintercyklist! Att vara vintercyklist är att värna om miljön, plånboken och om sin egen hälsa. 

Kungälvs kommun valde ut 30 vintercyklister säsongen 2020/2021. När du har anmält dig kommer du få besked om du blivit antagen eller inte. 

Som vintercyklist får du:

 • Däckbyte och dubbdäck för att förbereda din cykel inför vintern (däckbyte till sommardäck ingår inte)
 • Reflex, reflexväst och cykelkarta
 • Inspiration och stöd

Du som blir utvald till vintercyklist åtar dig att:

 •  Medverka på ett startmöte där däckbyte sker.
 •  Cykla till och från arbetet minst 3 dagar i veckan under perioden 30 november till 5 april.
 •  Regelbundet rapportera hur mycket du cyklar under perioden via ett webbformulär som skickas ut och delta i utvärderingen av projektet.
 •  Lämna synpunkter på vad som fungerar bra och mindre bra med att cykla på vintern i Kungälvs kommun.

 

Anmälan

Anmälan är stängd för i år. Håll koll på denna sida i början på hösten 2021 för att anmäla dig till nästa års omgång av vintercyklister!

 

Tips till vintercyklister

 

Cykla med dubbdäck 

För att få bra grepp vid halt väglag så bör din cykel vara utrustad med ett par bra dubbdäck. Vill du bara ha ett dubbdäck ska du ha det på framhjulet där du lättare får tillbaks kontrollen på styrförmågan när det är halt.  

Tänk på att:

Förvara cykeldäck genom att hänga upp dem eller låta dem ligga ned. Vik inte ihop däcken när de inte används eftersom gummit riskerar att spricka. 

Var synlig 

Under vinterhalvåret är det mörkt ute, då är det viktigt att din cykel är utrustad med godkänd belysning och reflexer vilket lagen kräver.  

Krav på belysning och reflex

Fram på cykeln
 • Fast vitt eller gult ljus 
 • Vit reflex 
Bak på cykeln
 • Fast eller blinkande rött ljus
 • Röd reflex
På sidan av cykeln
 • Vit eller orange reflex  

 Använd reflexväst eller reflexer på rörliga delar såsom runt fotleder för att synas bra i trafiken. 

Vinterklädsel för cyklister

Under vintern är det bäst att följa "lager på lager-principen". Ju kallare det är desto fler lager. Fryser du lite när du börjar cykla har du troligtvis rätt med kläder. Man blir varm efter ett tag. Tår och händer är mest utsatta för kylan. Ha gärna ett par tunna vantar närmast huden och tjockare ytterst. Tjocka skor och skoöverdrag hjälper till att hålla värmen. Under hjälmen är det bra att ha en tunn mössa. 

 • Glöm inte cykelhjälmen – en billig livförsäkring.


Om projektet

Kungälvs kommun har deltagit i projektet Vintercyklist tre år i rad. Projektets mål är att inspirera människor att cykla året runt. Vintercyklist genomförs i samverkan mellan Västra Götalandsregionen Hållbart resande väst, Göteborgsregionen (GR) och deltagande kommuner. Under vintern 2019/2020 deltog 500 cyklister runt om i Västra Götaland och Region Halland. Många uppgav att det var givande att delta i projektet.

Vill du läsa Västra götalandsregionens slutrapport för projektet Vintercyklist 2019/2020? Besök VGRs hemsida. 
Västra götalandsregionen - webbplats 


Kontaktuppgifter projektledare

Ann-Charlotte Stålhandske
Trafikingenjör, Kungälvs Kommun
0303-23 92 34
ann-charlotte.stalhandske@kungalv.se

  Sidan uppdaterades: