Projektet Vintercyklist riktar sig till dig som bor i Kungälvs kommun och vill anta utmaningen att cykla i vardagen även under vintern.
Bli en vintercyklist!
Är du en av dem som cyklar till och från jobbet under vår, sommar och höst men som ställer undan cykeln när det börjar bli mörkt och kallt? Skulle du vilja testa att cykla även under vintern? Anmäl dig till att bli vintercyklist! Att vara vintercyklist är att värna om miljön, plånboken och om sin egen hälsa.
Är du en vinter-cyklist?
Anmäl dig här och få dubbade däck till cykeln. Vi väljer ut 30 stycken som blir säsongens vintercyklister 2024/2025. Anmälan är öppen fram till den 29 september och är ett samarbete mellan kommunen och Västtrafik.
Som vintercyklist får du:
- Däckbyte och dubbdäck för att förbereda din cykel inför vintern (däckbyte till sommardäck ingår inte)
- Reflex, reflexväst och cykelkarta
- Inspiration och stöd
Du som blir utvald till vintercyklist åtar dig att:
- Medverka på ett startmöte där däckbyte sker.
- Cykla till och från arbetet minst 3 dagar i veckan under perioden 1 december till 29 februari.
- Regelbundet rapportera hur mycket du cyklar under perioden via en app/webbformulär.
- Lämna synpunkter på vad som fungerar bra och mindre bra med att cykla på vintern i Kungälvs kommun.
Tips till vintercyklister
Cykla med dubbdäck
För att få bra grepp vid halt väglag så bör din cykel vara utrustad med ett par bra dubbdäck. Vill du bara ha ett dubbdäck ska du ha det på framhjulet. Då får du lättare tillbaks kontrollen på styrförmågan när det är halt.
Tänk på att
Förvara cykeldäck genom att hänga upp dem eller låta dem ligga ned. Vik inte ihop däcken när de inte används eftersom gummit riskerar att spricka.
Var synlig
Under vinterhalvåret är det mörkt ute, då är det viktigt att din cykel är utrustad med godkänd belysning och reflexer vilket lagen kräver.
Krav på belysning och reflex
Fram på cykeln
- Fast vitt eller gult ljus
- Vit reflex
Bak på cykeln
- Fast eller blinkande rött ljus
- Röd reflex
På sidan av cykeln
- Vit eller orange reflex
Använd reflexväst eller reflexer på rörliga delar exempelvis runt fotleder för att synas bra i trafiken.
Vinterklädsel för cyklister
Under vintern är det bäst att följa "lager på lager-principen". Ju kallare det är desto fler lager. Fryser du lite när du börjar cykla har du troligtvis rätt med kläder. Man blir varm efter ett tag. Tår och händer är mest utsatta för kylan. Ha gärna ett par tunna vantar närmast huden och tjockare ytterst. Tjocka skor och överdrag på skon hjälper till att hålla värmen. Under hjälmen är det bra att ha en tunn mössa.
Och glöm inte cykelhjälmen – en billig livsförsäkring!
Om projektet
Kungälvs kommun har deltagit i projektet Vintercyklist flera år i rad. Projektets mål är att uppmuntra människor att cykla året runt. Vintercyklist genomförs tillsammans med med Västtrafik.