Avbrott och störningar

Här berättar vi om pågående avbrott och störningar i våra kommunala leveranser. Det finns också mer information om hur du kan agera för att påverkas så lite som möjligt av störningarna.

2020-07-07 Klockan 15:45

Försenade prover gör att svaret försenas - Kokningsrekommendationerna ligger kvar

En omgång med Vattenprover som skickas med bud till det auktoriserade laboratoriet i Linköping kom fram försent. Det betyder att provsvaren försenas och kommer tidigast under onsdagseftermiddagen. Vi kan bara beklaga detta men kokningsrekommendationerna i det röda området behöver ligga kvar tills dess vi får klara besked. Det kan verka lite fyrkantigt men vi vill verkligen vara säkra på att proverna är bra innan vi tar bort rekommendationen och öppnar upp ledningen från fastlandet ut till öarna. Vi hoppas ni kan ha förståelse för det.  

Det här gäller vid rekommendationen att koka sitt vatten.

För dig som vill veta mer om vad kommunen gjort och i vilken ordning fram till den 1 juli. så kan du läsa om det här. I övrigt uppdaterar vi alltid först på den här sidan.

Här finns vanliga frågor och svar om kokningsrekommendationen (uppdaterad 2020-07-04 14:45).  

Click here for information in various languages.

 

2020-07-06 Klockan 14:43

Fortsatt rekommendation i området men mycket talar för positivt besked under tisdagen

Provsvaren vi fått under måndagen är bra och mycket talar för att vi under tisdagen kommer kunna lyfta rekommendationen att koka sitt vatten i stora delar av området. 
Fram till det väntade beskedet under tisdagseftermiddagen vi vill uppmana alla på hela Koön, Marstrandsön och Klåverön att vara extra sparsamma med vårt kommunala vatten. Anledningen är att vi under ett dygn till förser hela området med vatten från Marstrands vattenverk enbart utan hjälp från fastlandet. Även den ledningen kommer tas i bruk igen under morgondagen om provsvaren fortsätter att vara så bra som de är nu. 

 

2020-07-05 Klockan 14:30 uppdaterad klockan 15:29

Spara på vattnet på Marstrandsön, Koön och Klåverön

Vi vill uppmana alla på hela Koön, Marstrandsön och Klåverön att vara extra sparsamma med vårt kommunala vatten. Anledningen är att vi just nu förser hela området med vatten från Marstrands vattenverk utan vatten från fastlandet. För en stund sen skickade vi SMS till de berörda. Bor du i området så tipsa också gärna dina grannar då vår SMS tjänst bara når telefoner som är registrerade på den aktuella adressen.

Samtidigt ligger kokningsrekommendationerna kvar som beslutades under lördagen (se inlägget som publicerades här 2020-07-04 Klockan 14:11). Är du det minsta osäker på om du även i fortsättningen ska koka ditt vatten eller inte, sök på din adress i kartan ovan. Är du innanför det markerade området så ska du fortsätta koka ditt vatten enligt rekommendationen.

 

2020-07-04 Klockan 14:11 uppdaterat klockan 14:44 (vanliga frågor och svar är uppdaterad)

Delar av Koön och hela Ytterby kan nu använda sitt vatten som vanligt igen - Men fortsatt rekommendation i det röda området på kartan

Hela Ytterby ut till delar av Vena kan nu börja använda sitt vatten som vanligt. Detta gäller också Koön söder om Södra Strandgatan/väg 168 och fastigheterna väster om Lilla varvsgatan i Marstrand och hela Klåverön. Är du det minsta osäker på om du fortsatt ska koka ditt vatten, sök på i kartan ovan. Är du innanför det markerade området så ska du fortsätta koka ditt vatten enligt rekommendationen.

 

2020-07-03 Klockan 15:16

Inga förändringar i området med rekommendationer under fredagen

Nytt möte kommer hållas under lördagseftermiddagen. För att släppa på rekommendationerna krävs två kvalitetssäkrade prov efter varandra hos ett godkänt (ackrediterat) laboratorium. Ett sånt prov tar tre dagar att bli klart. Kokningsrekommendationerna västerut i Kungälvs kommun gäller alltså enligt det markerade röda fältet i kartan. Arbetet med att spola rent ledningarna fortsätter och proverna förbättras allteftersom. 

 

2020-07-02 Klockan 14:05

Fler områden i Ytterby kan börja använda vattnet som vanligt igen

Nu tar vi bort kokningsrekommendationerna i Sparrås, Stället, Tornhaga, Björkås och Porten. Sök på din hemadress i kartan ovan för att se om du är utanför eller innanför det markerade röda området i kartan. Kokningsrekommendationerna blir kvar västerut enligt det markerade röda fältet i kartan. Arbetet med att spola rent ledningarna fortsätter och proverna förbättras allteftersom. 

 

2020-07-01 klockan 14:28 uppdaterad 2020-07-02 klockan 08:40 (vanliga frågor och svar)

Inga förändringar i rekommendationerna att koka vattnet

Provresultaten som nu kommer in hela tiden förbättras succesivt. Vi är på rätt väg men det tar tid att spola rent ledningarna då det måste göras försiktigt för att undvika andra problem. Exempelvis går det åt mycket vatten till spolningarna och vattennivåerna i våra vattentorn får inte påverkas för mycket. Använd kartan ovan och sök på din hemadress och se om du är innanför eller utanför det rödmarkerade området. För dig som vill veta mer om vad kommunen gjort och i vilken ordning har vi skapat en tidslinje. Du når den här.

 

2020-07-01 klockan 09:04 uppdaterad klockan 10:37

Kokningsrekommendationen är kvar - nya beslut väntas under dagen

Klockan 13:00 idag träffas krisledningsgruppen igen för att gå igenom de senaste provsvaren. Under gårdagen fick vi indikationer på att utvecklingen går åt rätt håll.  Det krävs två godkända vattenprover efter varandra från ett auktoriserat laboratorium för att vi ska kunna ta bort kokningsrekommendationerna. 

 

2020-06-30 klockan 14:20

Utvecklingen går åt rätt håll men kokningsrekommendationen blir kvar

Under tisdagen har ytterligare provresultat visat på att utvecklingen går åt rätt håll. Nu inväntar vi två efter varandra godkända resultat från ett auktoriserat laboratorium. Först därefter kan vi ta bort kokningsrekommendationen i fler områden. Det här gäller vid rekommendation att koka sitt vatten. Använd sökfunktionen i kartan och sök på din adress. Eller zooma in i kartan på ditt område. Avgränsningen styrs av hur våra vattenledningar är dragna i marken.
Här finns vanliga frågor och svar om kokningsrekommendationen.  

 

2020-06-29 klockan 14:03

Kokningsrekommendationen tas bort men bara i delar av Ytterby – Inom det röda området på kartan ska du fortsätta koka ditt dricksvatten

Använd sökfunktionen i kartan och sök på din adress. Eller zooma in i kartan på ditt område. Avgränsningen styrs av hur våra vattenledningar är dragna i marken.

Vi tar hela tiden nya prover och provsvaren visar att vi är på rätt väg men kokningsrekommendationen för kommunalt vatten som ska drickas ligger kvar inom det röda området på kartan tills vi är helt säkra på att vattnet är bra igen.

Nu spolas stora mängder vatten ut ur ledningarna genom att öppna vissa brandposter. I samband med det finns det en förhöjd risk för missfärgat vatten. Mer om missfärgat vatten hittar du här.

 

2020-06-29 klockan 09:36

Misstänkt felkälla är hittad, kokningsrekommendationen gäller inom det röda området på kartan

Det rör sig om en nyligen inkopplad ledning i Nordtagsområdet som nu är bortkopplad. Nu spolar vi rent ledningsnätet genom att öppna brandposter. Då det är mycket vatten i långa ledningar som ska spolas så tar det här lite tid. Vi tar hela tiden nya prover och inväntar svar. Kokningsrekommendationen ligger kvar tills vi är helt säkra på att vattnet är bra igen. Använd gärna vår sökfunktion i kartan ovan. Skriv in din hemadress och se om du är innanför eller utanför det röda området. Kartan är så exakt som det går att göra den.

I samband med spolningar finns det en förhöjd risk för missfärgat vatten. Mer om missfärgat vatten hittar du här.

 

2020-06-28 klockan 11.30 uppdaterad 2020-06-29 klockan 08:13

Rekommendation om kokning av vatten kvarstår

Vår rekommendation om kokning av vatten kvarstår för de områden som nämns i informationen nedan och som finns inom de markerade området på kartan. Felsökning pågår och vi tar nya prover. Om du bor inom det markerade området och inte fick något meddelande via din mobil eller fasta telefon under fredagen så vill vi be dig ta del av mer information om vår SMS tjänst här. Det går att koppla fler telefonnummer till din hemadress.

2020-06-26 klockan 13.20

Koka ditt dricksvatten - gäller i sydvästra Kungälv

Kungälvs kommun har tagit prover som visar förhöjda halter av bakterier i det kommunala dricksvattnet och vi rekommenderar alla boende söder om Marstrandsvägen, Ytterby (ej Tunge), Harestad, Kärna, Lökeberg, Klöverön, Hermansby, Flateby, Hallbjörtorp, Lycke, Brunnefjäll, Tofta, Tjuvkil, Instön och Koön att koka sitt vatten. Koka allt vatten som du ska dricka eller använda i matlagning. Rekommendationen gäller tills vidare.

Det var vid en rutinkontroll av vattnet som vi har fått ett vattenprov som visar förhöjda halter av bakterier i det kommunala dricksvattnet. Som en säkerhetsåtgärd rekommenderar vi alla i de ovan nämnda områdena att koka sitt vatten. Tänk på att även du som får vatten via en VA-förening kan ha kommunalt vatten. Kontrollera detta med din lokala förening. Rekommendationen gäller inte Marstrandsön eftersom det finns ett lokalt vattenverk med godkänt vatten. Det gäller inte heller de som har enskilt vatten/egen brunn. I kartan kan du se vilket området som berörs av kokningsrekommendationen. 

Detta ska du göra när dricksvattnet ska kokas

 • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
 • Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
 • Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till att

 • blanda saft eller andra drycker med vatten
 • brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
 • göra is
 • skölja frukt och grönsaker som inte kokas
 • borsta tänderna.

Okokt dricksvatten kan användas till att

 • tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta
 • tvätta händer och ansikte
 • duscha, men se till att små barn inte sväljer vatten. Undvik att bada
 • diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet
 • diska för hand, låt disken torka innan den används
 • tvätta kläder
 • städa och rengöra ytor
 • vattna blommor
 • spola toaletten.

Information på olika språk

Faktablad kokning av dricksvatten - svenska
Faktablad kokning av dricksvatten - somaliska
Faktablad kokning av dricksvatten - persiska farsi
Faktablad kokning av dricksvatten - franska
Faktablad kokning av dricksvatten - finska
Faktablad kokning av dricksvatten - engelska
Faktablad kokning av dricksvatten - arabiska
Faktablad kokning av dricksvatten - tigrinska
Faktablad kokning av dricksvatten - nordsamiska

Läs om rekommendationer för kokning av vatten på Livsmedelsverkets webbplats

 

Tips för att spara vatten

Oavsett varifrån du får ditt vatten, kommunalt eller egen brunn så är det alltid smart att snåla med vattnet. De flesta känner till de vanligaste tipsen, Duscha i stället för att bada, laga droppande kranar, stäng av vattnet när du skalar potatis eller borstar tänderna. Stäng av vattnet när du tvålar in dig med mera. Här kommer några tips av det lite ovanligare slaget. 

 • Ställ en kanna vatten i kylen. Då behöver du inte spola fram kallt vatten när du vill dricka. 
 • Spara regnvatten i en vattentunna. Då har du vatten till det viktigaste i din trädgård under torrtid.

För professionella vattensparare:

 • Fånga upp friskt sköljvatten i samband med matlagning. När du sköljer salladen, jordgubbarna med mera. Använd till att vattna blommorna.
 • Ställ ett par hinkar jämte dig i duschen och fånga vatten som sen går att vattna med.

 

Snabblänkar till mer information

Allmänt om missfärgat vatten

Tips för att spara vatten

SMS-tjänsten 

Allmänt om missfärgat vatten

Tefärgat, mörkbrunt till närmast svart. Missfärgat vatten kan se väldigt olika ut, och det allra vanligaste är att det missfärgas av mangan vilket inte är farligt men kan upplevas som lite obehagligt. Oftast räcker det med att spola en stund så försvinner missfärgningen. Om inte, anmäl det här. Det är viktigt att anmäla och vara så specifik som möjligt då den informationen ligger till grund för hur vi arbetar med problemet. Missfärgningar kan bero på flera saker. Exempelvis efter att man lagat en skadad ledning och vattnet släpps på igen. Om en vattenläcka är omfattande och mycket vatten rinner ut så kan vi behöva producera extra mycket vatten under en period. Det gör vi för att hålla trycket uppe i systemet, det kan också missfärga. 

Mangan finns kvar i ledningarna

Kungälv har genom åren haft en del problem med missfärgat vatten och en del områden är mer utsatta än andra. Det beror på att det finns mangan i vattnet från en av våra vattentäkter. 2017 åtgärdades detta genom att vi installerade ett speciellt filter i det vattenverket. Det betyder att inget nytt mangan tillförs ledningsnätet vilket är första steg för att problemen ska kunna börja minska. Men stora delar av vårt ledningsnät har en avlagring av mangan på insidan efter årtionden av manganhaltigt vatten. 

Vissa områden mer drabbade

Vid stora vattenuttag då vattnets hastighet i ledningarna ökar kan dessa avlagringar lossna och missfärga vattnet. Det kan alltså uppstå helt spontant. Vissa områden är mer drabbade än andra av detta. Om en brandpost öppnas vid en brand kan det också sätta i gång en serie missfärgningar. Det vi kan göra är att spola ledningarna. Vi stänger då av en sektion av ledningen, oftast nattetid och spolar ledningen med mycket högt tryck. Vattnet leds ner i dagvattenbrunnar eller ut i ett dike. Då spolar vi till vattnet är rent igen. 

Ofta kan vi göra en sån här spolning utan att allmänheten märker det mer än de som fått vattnet avstängt under natten. (De som får vattnet avstängt informeras alltid innan)

Varför informerar ni inte alla innan varje spolning? 

Vi spolar ledningar väldigt ofta i Kungälvs kommun, det är en del i vårt underhållsarbete. Vanligen märks det inte ens. Om vi skulle informera varje gång vi spolar någonstans skulle till slut ingen lyssna på oss. När vi ska spola informerar vi alltid de abonnenter som blir utan vatten under spolningen, via brev i brevlådan. I bland skickar vi också SMS* till ett avgränsat område om vi tror oss kunna förutse att missfärgat vatten kommer att sprida sig till ett större område. 

Får du missfärgat vatten så spola i kranen en stund så försvinner det oftast.
Om det inte försvinner, anmäl det här.  

 

Tips för att spara vatten

Oavsett varifrån du får ditt vatten, kommunalt eller egen brunn så är det alltid smart att snåla med vattnet. De flesta känner till de vanligaste tipsen: Stäng av vattnet när du skalar potatis eller borstar tänderna. Stäng av vattnet när du tvålar in dig med mera. Här kommer några tips av det lite ovanligare slaget. 

 • Ställ en kanna vatten i kylen. Då behöver du inte spola fram kallt vatten när du vill dricka. 
 • Laga droppande vattenkranar. Det försvinner långt mycket mer vatten än man kan tro den vägen. 
 • Spara regnvatten i en vattentunna kopplad till ett stuprör. Då har du vatten till det viktigaste i din trädgård under torrtid.

För dig som vill gå några steg längre:

 • Fånga upp sköljvatten i samband med matlagning. När du sköljer salladen, jordgubbarna med mera. Använd till att vattna blommorna.
 • Ställ ett par hinkar jämte dig i duschen och fånga vatten som sen går att vattna med. Endast fantasin sätter gränser.

 

Enskild vattenbrunn kan också påverkas vid torka

Var rädd om din brunn och håll koll på nivåerna. En överutnyttjad brunn utmed kusten kan få saltvatteninträngning som i värsta fall kan göra brunnen obrukbar. Vi har satt ihop ett antal sidor bara för dig med egen brunn (enskilt vatten). Du hittar dom här.  

 

SMS-tjänsten

Kungälvs kommun har en SMS-tjänst dit alla mobila och fasta telefonnummer som är registrerade på en adress i kommunen automatiskt är tillagda. Tjänsten används enbart till att informera om avbrott och störningar i kommunal verksamhet och när vi kan förutse att det finns risk för störningar. Mobiler registrerade utanför kommunen och kontantkortstelefoner är inte med i systemet från början.

Koppla fler telefoner till din bostadsadress

Vill du koppla ytterligare mobiler till en viss fastighet, exempelvis en jobbtelefon så fyll i formuläret under rubriken "Samhällsinfo via SMS" på den här sidan. När vi har information som vi snabbt behöver nå ut med till ditt område så skickar vi ett SMS till alla registrerade mobiltelefoner. 

  Sidan uppdaterades: