Ansök eller säg upp plats

Ditt barn kan tidigast börja förskola eller familjedaghem vid ett års ålder. Ansök senast fyra månader innan det datum du har behov av plats.

Kommunen har som uppdrag att erbjuda en plats inom fyra månader från den dagen då du har ansökt om plats. Gör gärna din ansökan i god tid, men vi börjar räkna kötiden tidigast fyra månader innan önskad placeringsstart.

Sök plats utan Bank-ID

Om du ändrar något i din ansökan inom fyra månader från önskad placeringsstart förlorar du din köplats. Kontakta barnomsorgshandläggare innan du ändrar din ansökan när det är mindre än fyra månader kvar tills det datum du önskat plats.

Läs mer om köregler

Ansökan för de med skyddad identitet

Om du eller ditt barn har skyddad identitet ska du ansöka om plats på pappersblankett.

Placering

Kungälvs kommun strävar efter att erbjuda plats på ditt förstahandsval av förskola eller pedagogisk omsorg. Om det inte finns möjlighet att ge ditt barn plats på förstahandsvalet eller på dina övriga val kommer du få erbjudande om plats på närmaste förskola med lediga platser.

Om ditt barn inte får plats på förstahandsvalet så kan barnet stå kvar i kö. Barnet kan då få en plats på förstahandsvalet tidigast nästkommande hösttermin. Om du tackar nej och avböjer placeringserbjudandet förlorar du din köplats och får ansöka på nytt.

För att vara garanterad en förskoleplats måste du välja minst ett kommunalt alternativ i din ansökan. Väljer du enbart att söka till fristående verksamheter ansvarar inte kommunen för att du får en förskoleplats.

Ditt placeringserbjudande skickas till din e-post

Din ansökan hanteras av handläggare tidigast fyra månader innan placeringsstart. Erbjudandet om plats skickas ut cirka två månader innan startdatum. Erbjudandet skickas till den e-postadress som du skrivit i ansökan. Har du inte uppgett någon e-postadress skickas erbjudandet om plats hem till din bostadsadress.

För att svara på placeringserbjudandet behöver du logga in i Edlevo-appen på din telefon eller en enhet som kan hantera appar.

Om du tackar ja till ditt förstahandsval

Om du tackar ja till platserbjudandet som varit ditt förstahandsval har du fått en plats på önskad förskola eller pedagogisk omsorg. Du kommer att bli kontaktad med mer information av den enhet som du accepterat platserbjudandet från.

Om du tackar ja till placering som inte varit ditt förstahandsval

Om du tackar ja till platserbjudande på en annan förskola eller familjedaghem än ditt förstahandsval står du automatiskt kvar i kö till den förskola eller det familjedaghem som du har önskat i första hand.

Du kommer att få ett nytt platserbjudande när det blir din tur i kön till ditt första alternativ. När du får det nya platserbjudandet kan du välja att behålla den plats du har eller acceptera platsen på den erbjudna förskolan.

Om du väljer att byta förskola behåller du den plats du har fram till att den nya förskolan eller familjedaghemmet kan ta emot er. Du behöver inte säga upp din nuvarande förskoleplats. Den avslutas samtidigt som den nya startar.

Om du tackar nej

Om du tackar nej till placeringserbjudandet förlorar du din köplats och får ansöka på nytt.

Uppsägning av plats

Uppsägningstiden är två månader och räknas från det att uppsägningsanmälan har tagits emot och registrerats. Du lämnar in din uppsägningsanmälan på blankett eller i Edlevo-appen

 
  • Om du flyttar till en annan kommun får du behålla barnomsorgsplatsen under uppsägningstiden.
  • Om du har delad avgift måste båda vårdnadshavarna säga upp platsen.
  • Om barnet ska byta till en annan kommunal förskola eller familjedaghem finns det ingen uppsägningstid och du behöver inte säga upp platsen.

Vanliga frågor och svar om ansökan om barnomsorg

När ska jag ansöka om plats för ett barn som ska flytta till Kungälvs kommun?

Om du och ditt barn ska flytta till Kungälvs kommun kan du göra en ansökan om plats i förskola eller familjedaghem så snart du vet vilken adress och vilket datum som flytten sker. Barnet måste vara folkbokfört i Kungälvs kommun på det datum som barnet ska börja på förskolan eller familjedaghemmet.

Kan barn som inte bor i Kungälvs kommun få plats på förskola eller familjedaghem?

Som boende i annan kommun kan plats erbjudas i förskola eller familjedaghem i mån av plats. Det är därför viktigt att du även gör en ansökan om plats i kommunen som barnet är folkbokförd.

Kan jag besöka en förskola eller ett familjedaghem jag är intresserad av innan jag ansöker?

Kontakta ansvarig rektor för den verksamhet du är intresserad av. I möjligaste mån bjuder vi in att besöka våra förskolor eller pedagogisk omsorg så att du kan träffa pedagoger, rektor och se verksamhetens lokaler.

  Sidan uppdaterades: