Här hittar du information om vad som kan hända om man låter matfett och matolja rinna ner i avloppet. Klicka på bilden för att se en film om hur en fettpropp i avloppet kan se ut.
Matfett räknas till smöret du steker i, till mat- och frityroljor av olika slag. Det kan också vara oljan i burken med tonfisk eller soltorkade tomater och det som blir över i långpannan efter en ugnsstekning.
Så minskar du fett i avloppet
- Minimera – använd bara så mycket matfett du behöver, moderna teflonstekpannor klarar sig ofta med matvarans egna fett.
- Återanvänd – överblivet matfett i stekpannan kan vara en bra grund till en sås.
- Återvinn – kör fettet till din närmaste återvinningscentral. Då förädlas ditt matfett till allt från tvål till biodiesel.
Så här återvinner du fett
- Torka ur stekpannan med hushållspapper och släng i restavfallet. Om du sorterar matavfall går det bra att slänga pappret med fett där också.
- Rinnande fett från matlagning kan hällas av i en flaska. När flaskan är full märker du den med "matfett" och lämnar den på din närmaste återvinningscentral. Tänk på att låta fettet svalna innan du häller det i flaskan.
- Större mängder matfett som exempelvis vid fritering hälls på dunk och lämnas in till din närmaste återvinningscentral. Märk dunken med "matfett". Verksamhetsutövare debiteras för sitt besök.
- Lämna aldrig dunkar eller flaskor med fett i avfallskärlen. Fett som lämnas i avfallskärl är ett arbetsmiljöproblem eftersom dunken trycks sönder och oljan hamnar på renhållningspersonalen eller ute i naturen. Du kommer debiteras en felsorteringsavgift om du lämar fett i det vanliga avfallet.
Här hittar du information om återvinningscentraler i kommunen
Företag och storkök ska ha fettavskiljare
Företag som hanterar livsmedel och storkök i Kungälv ska ha en fettavskiljare installerad som tar hand om fett innan det når avloppet. Företagare ska beställa tömning av sin fettavskiljare via kommunens kundcenter. Tömningen får endast utföras av kommunens entreprenör. Fettavskiljaren ska tömmas och underhållas enligt tillverkarens rekommendationer och kommunens regelverk med tömning när det behövs eller minst två gånger om året.
Mer information
Informationsbroschyr "Ett fett projekt"