Tillgänglighet

Här har vi samlat information om hur tillgänglig vår webbplats är och hur du kan anpassa den efter dina egna önskemål. Du kan också ta del av vår tillgänglighetsredogörelse och rapportera problem som du upptäcker som inte har beskrivits här.

Det är viktigt att alla människor, oavsett funktionshinder och behov, kan ta del av informationen på vår webbplats. Kungälvs kommun arbetar löpande med att göra webbplatsen så tillgänglig som möjligt.

Anpassa webbplatsen

Alla har vi olika behov och våra designval kanske inte passar alla. Vi ger därför varje besökare möjligheten att anpassa webbplatsen utifrån de egna behoven.

Färgtema

Med hjälp av anpassafunktionen kan du som besökare själv ställa in det färgtema du tycker bäst om. Via olika teman byter du färg på bakgrunder, ikoner och textlänkar.

Textstorlek, radavstånd och typsnitt

Under anpassafunktionen kan du byta från standarstypsnitt utan seriffer till ett typsnitt med seriffer. Du kan också ställa in ett längre radavstånd samt större teckensnitt.

 

 Tillgänglighetsdatabasen

Via tillgänglighetsdatabasen kan du som har svårt att höra, se, röra dig, tåla vissa ämnen eller bearbeta information få hjälp innan du besöker någon av kommunens byggnader. Kungälvs kommun finns med i tillgänglighetsdatabasen och du hittar den via länken nedan. Du hittar också länkar direkt till en specifik anläggning i tillgänglighetsdatabasen på några av sidorna här på kungalv.se.

  Klicka här för att komma till tillgänglighetsdatabasen

Validering av webbplatsen

Vår webbplats uppfyller den standard som gäller för tillgänglighet på webben. Standarden har bestämts av W3C (World Wide Web Consortium) och WAI (Web Accessibility Initiative).

Snabbkommandon

På vår webbplats finns snabbkommandon som du kan använda för att hitta viktig information och nyttiga funktioner direkt. Hur du använder snabbkommandon varierar något mellan olika webbläsare och operativsystem, men i Windows håller du i de flesta webbläsare ner tangenten märkt ”ALT” på ditt tangentbord samtidigt som du trycker på den snabbtangent du vill aktivera. I Mac OS håller du ner tangenten märkt med ”CTRL” och trycker på den snabbtangent du vill aktivera. I flera webbläsare måste du trycka på ”Enter”-tangenten för att aktivera valet. Genom att trycka snabbkommandot talar du om för webbläsaren att sätta fokus på en speciell länk, för att sedan följa länken måste du trycka på ”Enter”.

Följande snabbkommandon kan användas på vår webbplats och är tagna från webbriktlinjer.se:

 • ALT+0 - Om webbplatsen
 • ALT+1 - Startsidan
 • ALT+2 - Nyheter
 • ALT+3 - Webbkarta
 • ALT+4 - Sök
 • ALT+5 - Vanliga frågor (FAQ)
 • ALT+6 - Hjälp/Anpassningar
 • ALT+7 - Kontakt
 • ALT+8 - Juridisk information
 • ALT+S - Hoppa över navigeringen och gå direkt till textinnehållet
 • ALT+N - Hoppa till navigeringen

Samma snabbkommandon används på många webbplatser inom offentlig sektor.

Pdf-filer

En del material på webbplatsen är publicerat i pdf-format. För att kunna läsa pdf-filer måste du ha ett program som heter Adobe Reader. Det är gratis och du kan ladda ner det från Adobes webbplats.

Ladda ner Adobe Reader (öppnas i nytt fönster)

Lyssnafunktion med hjälp av Talande Webb

Den här webbplatsen är ansluten till Talande Webb. Det betyder att du kan få texten uppläst samtidigt som du följer med i texten på sidan.

Så funkar Talande Webb

Med Talande Webb kan du peka och få allt innehåll uppläst samtidigt som texten markeras visuellt med textremsa, fokus/nedtoning eller läslinjal. Du kan själv ställa in hur texten ska visas, vilka typsnitt och färger som ska användas. Talande Webb läser webbsidor och pdf-filer och du kan spara uppläst tal som mp3.

Om du klickar på länken nedan öppnas ett verktygsfält som gör att du kan peka och få menyer och innehåll uppläst samtidigt som du får en visuell återkoppling.

Aktivera Talande Webb