Låneregler

Lån

Det är gratis att låna böcker, musik, spel, film och tidskrifter och att använda bibliotekets datorer. Det du lånar kan du lämna tillbaka på alla bibliotek inom samarbetsområdet Bibliotek i Väst

Bibliotekskort

  • För att låna på biblioteket behöver du ett bibliotekskort och en pinkod.
  • Alla över 18 år måste legitimera sig för att få ett kort. Är du under 18 år krävs målsmans underskrift på en låneförbindelse.
  • Första bibliotekskortet är gratis.
  • Bibliotekskortet är en personlig värdehandling. Om du förlorar ditt kort är det viktigt att spärra kortet. Detta gör du genom att kontakta ditt bibliotek.
  • Du ansvarar för allt som lånas på ditt kort. Vårdnadshavare ansvarar för barnens bibliotekskort och lånen som görs på dessa.

Bibliotekskort för barn

Det finns inte någon åldersgräns för att ha ett bibliotekskort, de flesta får ett kort i sexårsåldern. Vårdnadshavare skriver på en låneförbindelse och ansvarar för lånen.

PIN-kod

Till bibliotekskortet väljer du en fyrsiffrig säkerhetskod, en pinkod. Du måste ha pinkoden för att kunna låna i våra automater för utlån.

Du använder också pinkoden när du loggar in på bibliotekets webbplats www.biv.se. Där kan du se dina lån, förnya dina lån, reservera böcker med mera. Du kan själv ändra pinkoden under Mina uppgifter när du är inloggad.

Lånetid

4 veckor – böcker, ljudböcker, musik, språkkurser
2 veckor – om det är kö
2 veckor – tidskrifter
1 vecka – dvd, snabblån/7-dagarslån

Datum för återlämning står på ditt kvitto. Du kan också se dina lån och datum för återlämning när du loggar in på ditt bibliotekskonto på bibliotekets webbplats, www.biv.se

Om du lämnar tillbaka för sent får du betala en övertidsavgift.

Om det inte är kö på det du lånat kan du låna om två gånger.

Reservera

Du kan reservera allt material inom Bibliotek i Väst och hämta det på ditt lokala bibliotek. Det kostar inget att reservera och du kan reservera både utlånat material och sådant som finns inne på biblioteket. När du fått ett meddelande via e-post eller brev är din reservation klar att hämta. 

Fjärrlån

Om det du söker inte finns inom Bibliotek i Väst kan vi kostnadsfritt hjälpa dig att göra ett fjärrlån.

Övertidsvarning

Biblioteket skickar ut en påminnelse till dig via e-post ett par dagar innan lånetiden har gått ut. Det är alltid ditt eget ansvar att följa bibliotekets regler och lämna tillbaka lånen i tid. Detta gäller även om du av någon anledning inte får övertidsvarningen och dina lån blir försenade.

Försenat material

Försenade lån kostar 10 kronor per påbörjad vecka och bok för dig som fyllt 18 år. Barnböcker ger ingen övertidsavgift.

Biblioteket skickar en påminnelse till dig om du inte återlämnar dina lån. Om dina lån trots påminnelsen inte återlämnas skickas en räkning på våra kostnader för att ersätta böckerna, övertidsavgiften samt fakturaavgift.

Ditt bibliotekskort spärras om du har en obetald räkning eller om dina avgifter överstiger 100 kronor. Obetalda räkningar följer kommunens regler för inkasso.

Om du har frågor om påminnelser och räkningar, kontakta det bibliotek där du lånat.

Information om personuppgifter

När du skriver på bibliotekskortet samtycker du till att dina personuppgifter hamnar i ett register.

Dina lån registreras i bibliotekets datasystem. Dessa uppgifter är konfidentiella, vilket innebär att ingen annan kan få reda på vad du lånat. Så snart lånet är återlämnat, eller eventuella skulder är betalda, raderas uppgiften i datasystemet.

Du har alltid möjlighet att få veta vad som finns registrerat på ditt bibliotekskort om du uppvisar legitimation eller bibliotekskort.

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter

Logga in 

ÅÅMMDDXXXX eller lånekortsnummer
PIN-kod (fyra siffror)

Avgifter

Övertidsavgifter:
10 kronor per bok och påbörjad vecka.
(Gäller böcker för vuxna och för låntagare från 18 år.)

Nytt lånekort:
20 kronor

Nonwoven-kasse
5 kronor

Fakturaavgift:
10 kronor

  Sidan uppdaterades: