Mat och måltider för äldre

Äldre personer behöver äta en välbalanserad kost. Med åldern kan aptiten minska och den som inte orkar äta så stora portioner som tidigare kan då behöva äta lite annorlunda.

Det är viktigt att alla som serveras måltider får god, näringsrik och säker mat. Måltiderna ska ge tillräckligt med energi och näring samt ha rätt konsistens.
När du blir äldre kan det bli svårare att äta maten. Du kan få problem med att tugga och svälja, och din lukt och smak kan försämras. Då är det extra viktigt att färg, form och andra små detaljer förstärker måltiden.

Äldre personer äter ofta mindre, men det är viktigt att de äter oftare. En bra fördelning kan vara tre huvudmål och tre mellanmål per dag.

Kostombud och samarbete

På våra boenden finns kostombud bland omvårdnadspersonalen. De samarbetar regelbundet med kommunens dietist och kökspersonalen för att diskutera och utvärdera måltiderna. Måltiderna utformas med fokus på tre viktiga delar:

  • Rummet – Miljön där maten serveras
  • Mötet – Samvaron under måltiden
  • Maten – Själva måltiden och dess innehåll

Måltidernas upplägg

  • Huvudmålet serveras vid lunchtid.
  • Kvällsmaten är en lättare varm måltid.
  • Frukosten är det tredje huvudmålet.

Mellanmål serveras tre gånger om dagen, varav ett kan vara en kvällsmörgås.
På helger och högtider serveras speciella måltider, såsom söndagsmiddag och högtidsmenyer. Varje dag avslutas med dessert.

Upplevelser runt maten

Aktiveringspedagogerna bidrar till måltidsupplevelsen genom att arrangera aktiviteter kring maten. Att baka och sprida doften i huset väcker både minnen och aptiten.

Kungälvs kommun har en kostpolicy

Målet med måltiderna inom våra verksamheter är står i den kostpolicy som Kungälvs kommun antagit. Äldreomsorgen har tagit fram riktlinjer som stöd för att målet uppfylls.

I kommunen arbetar vår kommundietist med att bland annat ge råd, stöd och ledning till olika yrkesgrupper runt mat, måltider och nutrition.

Tips och råd

Måltider och tillagning i kommunen

kvalitet

  • Maten lagas så långt det är möjligt från grunden med säsongsanpassade, färska råvaror.
  • All mjölk och allt kaffe som serveras är ekologiskt. Kaffet är även rättvisemärkt.
  • Andelen ekologiska livsmedel ökar kontinuerligt, vilket är ett mål för oss.

Tillagnings- och mottagningskök

  • Kommunen producerar sammanlagt cirka 7000 lunchportioner dagligen, varav 1000 är specialkost. Utöver lunch tillagas frukost, mellanmål och kvällsmat.
  • Thorildskolan, det största tillagningsköket, producerar både varm och kyld mat. Andra tillagningskök producerar enbart varm mat.
  • Tillagningsköken lagar lunchens huvudkomponenter (kött, fisk, sås) som sedan skickas till mottagningskök.
  • Mottagningsköken och avdelningarna ansvarar för beredning av frukost, mellanmål, kvällsmat och tillbehör som potatis, ris, pasta och grönsaker.
  • Mottagningsköken eller avdelningspersonalen ser till att maten serveras på ett aptitligt och trevligt sätt.

Äldreomsorgens måltider

  • Köken i äldreomsorgen lagar cirka 400 heldagsportioner.
  • Den varma maten skickas ut på vagnar från köket i samband med servering.
  • Vårdpersonalen beställer andra tillbehör och varor från köket, såsom bröd, smör, kakor och kaffebröd, 2-3 gånger i veckan.
  • Maten lagas från grunden med färska råvaror. All mjölk och allt kaffe som serveras är ekologiskt och rättvisemärkt.

Kontakt

Ring kundcenter och fråga efter kommundietisten eller måltidsservice 0303–23 80 00

  Sidan uppdaterades: