Val 2022

Söndag den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Här kan du läsa vad som gäller inför valet. Här finns också information om var och när du kan förtidsrösta i Kungälvs kommun och när vallokalerna har öppet under valdagen.

Valresultat

Valresultatet är publicerat på valmyndighetens hemsida. Där finns uppgifter om andelen röster per parti samt mandatfördelning

Läs det fastställda valresultatet på valmyndighetens hemsida

Om valet

Demokrati bygger på att folket i fria allmänna val utser sina representanter. Genom att rösta kan du påverka det samhälle som du lever i.

I Sverige har vi så kallade proportionella val. Detta betyder att respektive parti blir representerat i riksdag, landsting, kommunfullmäktige och Europaparlament med det antal mandat (platser) som motsvarar det antal röster som partiet får i valet. Om partiet får till exempel 20 procent av rösterna, ska det också få cirka 20 procent av mandaten.

Vem får rösta?

För att få rösta måste du ha fyllt 18 år. Det gäller vid alla val. Dessutom finns särskilda regler för de olika valen:

Du har rösträtt till riksdagsvalet om du:

  • senast på valdagen fyller 18 år,
  • är svensk medborgare,
  • är eller någon gång varit folkbokförd i Sverige.

Vid val till kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige har du rösträtt om du:

  • senast på valdagen fyller 18 år,
  • är folkbokförd i kommunen eller länet,
  • är svensk medborgare, medborgare i annat EU-land, Island eller Norge. Är du medborgare i ett annat land måste du har varit folkbokförd i Sverige tre år före valdagen.

Foto: Fialotta Bratt

  Sidan uppdaterades: