För dig som är barn/ungdom

Att bli slagen, utnyttjad eller kallad för elaka saker är aldrig okej. Här hittar du information om vem du kan kontakta för att få hjälp om någon behandlar dig illa eller får dig att må dåligt.

Det är aldrig ditt fel om någon behandlar dig illa och du kan alltid få gratis hjälp av en vuxen. Våld kan innebära många olika saker och här är några exempel:

  • Fysiskt våld: Exempelvis att någon slår dig, kastar saker på dig eller på andra sätt gör så att du får skador på kroppen. 
  • Psykiskt våld: Exempelvis att någon kallar dig för elaka saker, skämtar om dig fast du bli ledsen eller säger att du är värdelös.
  • Sexuellt våld: Exempelvis att någon tar på dig på ett sätt som inte känns bra, tvingar dig att ta på dem. Som tvingar dig att se på porr eller tvingar dig att skicka foton eller filmer av dig själv. Det kan även vara att du får saker eller pengar om du gör dessa saker. Det kan också handla om att någon låtsas vara en person i din ålder för att få dig att göra saker. Eller skicka bilder även om du inte egentligen vill. På UMO:s webbplats kan du läsa mer om vad sexuella övergrepp och trakasserier innebär.
  • Digitalt våld: Exempelvis att någon kontrollerar vad du gör på din telefon. Eller att någon delar bilder på dig utan lov på nätet eller skickar elaka meddelanden till din telefon eller i sociala medier.
  • Hedersvåld: Om din familj försöker att kontrollera dig på olika sätt. Exempelvis genom att inte låta dig umgås med vilka vänner du vill, ha på dig de kläder du vill ha eller genom att försöka gifta bort dig. 
  • Andra former av våld: Det finns också andra former av våld. Det handlar exempelvis om att inte få mat när du är hungrig, medicin när du är sjuk, inte få träffa kompisar eller gå till skolan. Det kan även handla om att någon hotar med att något ska hända dig eller någon annan om du inte gör som de säger.
  • Vill du veta mer? Klicka här för att läsa mer på Jämställdhetsmyndighetens webbsida.

Viktigt att tänka på om du blir utsatt för våld

  • Det är aldrig ditt fel och du behöver inte skämmas för det som har hänt.
  • Det finns alltid någon vuxen som kan hjälpa dig. Du kan exempelvis prata med en lärare, kurator, skolsköterska, en annan vuxen du litar på eller någon av de som vi tipsar om längre ner på sidan. 
  • Det är bra att spara bilder på dina skador, meddelanden och screenshots på sådant som skickas till dig i sociala medier. Tänk på att den som skadar dig inte ska kunna komma åt det du sparar.

De här kan du kontakta i kommunen:

Socialtjänsten

Hos socialtjänsten kan du prata med en vuxen och berätta om någon är våldsam mot dig. De kan sedan hjälpa dig för att du ska slippa bli utsatt för våld och istället kunna känna dig trygg. 
Telefonnummer: 0303-23 93 77
Öppettider: Måndag-torsdag 09.00-16.30; fredag 09.00-15.00. OBS! Lunchstängt mellan 12.00-13.00.
Telefonnummer övrig tid: 031-365 87 00
Webbplats: Gemensam mottagning

Fältarbetarna

Fältarbetarna är personer som arbetar med att hjälpa dig som är barn eller ungdom och som behöver prata med någon vuxen. De finns på olika ställen exempelvis på skolor och ungdomsgårdar, men du kan också ringa till dem.
Telefonnummer dagtid: 0736-77 14 00
Telefonnummer efter klockan 17.00: 0702-31 98 45
E-post: faltassistenterna@kungalv.se
Webbplats: Fältarbete - uppsökande ungdomsverksamhet

Andra som du kan kontakta för stöd:

BRIS – Barnens Rätt i Samhället

Hos BRIS jobbar erfarna vuxna som du kan ringa eller chatta med anonymt om saker du känner att du behöver prata om. Det behöver inte bara handla om våld utan kan även vara andra frågor som du funderar över.
Telefonnummer: 116 111
Öppettider: Alla dagar, dygnet runt.
Webbplats: Prata eller chatta med en kurator hos BRIS

Kungälvs ungdomsmottagning

Ungdomsmottagningen är för dig som är under 25 år och där arbetar bland annat kuratorer, läkare, sjuksköterskor och barnmorskor. Du kan prata med dem om våld, men även allt från familjeproblem till sex- och samlevnad.
Telefonnummer: 010-473 38 70
Öppettider: Måndag 08.00-18.00; tisdag-fredag 08.00-16.30. OBS! Lunchstängt mellan 12.00-13.00.
Webbplats: Kungälv ungdomsmottagning 

Tjejjouren Väst

Tjejjouren Väst är till för dig som identifierar dig som tjej och vill chatta anonymt med någon. De har även en app som du kan ladda ner till din telefon som heter Stella.
Webbplats: Tjejjouren Väst

Unga relationer

På Unga relationers webbsida finns information och stöd till dig som är under 20 år och är utsatt för våld. Eller till dig som är kompis till någon som är det eller dig som själv är våldsam mot någon.
Webbplats: Ungarelationer.se

Läs mer:

Vill du veta mer om vad socialtjänsten är?

På webbsidan Koll på soc får du veta mer om vilka socialtjänsten är, hur de jobbar och på vilket sätt de kan hjälpa dig.
Webbplats: Koll på soc

Vill du veta vilken hjälp du kan få?

På webbsidan "Jag vill veta" får du lära dig mer om vilken hjälp du kan få om någon har utsatt dig för ett brott och du behöver hjälp.
Webbplats: Jag vill veta

  Sidan uppdaterades: