Hjälp till att hitta olja längs kusten

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Även i Kungälv har man hittat olja som kan komma från det utsläpp som skedde i onsdags när ett fartyg tankades väster om Vrångö i Göteborgs södra skärgård. Du som privatperson kan använda strandstädarkartan för att rapportera om du hittar olja längs kusten. 

Olja förorenar just nu vikar och stränder i Göteborgs skärgård. Olja har påträffats på Öckerö och fler närliggande öar i Göteborgs skärgård. Det handlar fortfarande om mindre sjok och klumpar. Även i Kungälv har en mindre mängd olja hittats vid Klåverön och Äggdal. Personal från Kungälvs kommun är ute och sanerar.  

Om du är längs kusten och ser olja vid stränder eller i vattnet, rapportera det i Strandstädarkartan (infracontrol.com). Enklast är att ladda ner appen Strandstädarkartan till mobilen. Välj Städbehov i rullistan Ärendekategori, skriv ”olja” i ärendesbeskrivningen, ange position och ladda gärna upp en bild också. Viktigast är att du skriver OLJA i ärendet. 

Strandstädarkartan är ett digitalt kartverktyg från Västkuststiftelsen. Den finns både på webben och som app för att underlätta strandstädning. Rapporter därifrån kommer att tas om hand löpande, för att sanering ska kunna ske så snabbt som möjligt.

Den olja som hittats i Kungälv kan ha samband med oljeutsläppet väster om Vrångö i onsdags. Det skedde i samband med att ett fartyg tankades.

  Sidan skapades: