Starkt resultat för Kungälvs stadskärna

Undersökningen Cityindex 2023 visar att Kungälvs stadskärna presterar bättre än majoriteten av stadskärnor av jämförbar storlek.

Cityindex är en nationell rapport som beskriver omsättningsutvecklingen för detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiell service i Sveriges stadskärnor.  

Rapporten visar att Kungälvs stadskärna är särskilt stark inom dagligvaror, hem och fritid, kommersiell service som gym, vård och tandvård. Utifrån de områden som rapporten undersökt visar rapporten även att stadskärnan presterar bättre än majoriteten av stadskärnor av jämförbar storlek och att stadskärnan i dagsläget skapar 549 arbetstillfällen.

Olivia Widell Tengvall är näringslivsutvecklare i Kungälvs kommun och gläds av resultatet.

– Det är jätteroligt att Kungälv ligger över rikssnittet på städer i samma storlek i undersökningen. Det visar att Kungälvs näringsliv är starkt och fortsätter att växa.

Även kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S) ser positivt på rapporten.

– Trots tuffa tider går det bra för Kungälv. En ökad handelsomsättningen i stadskärnan med 11 procent 2022 är långt bättre än andra städer, det skapar jobb, trivsel och ökad attraktivitet, ett litet kvitto på att vi är på rätt väg.

Omdefinierad stadskärna 

Inom ramen för rapporten har Cityindex i år ändrat definitionen av Kungälvs stadskärna. Tidigare år har rapporten utgått från att Kungälvs stadskärna är området vid Västra gatan och Ytterbyvägen. I årets rapport har man definierat stadskärnan till Kongahälla-området.  

Orsaken till att man inom ramen för rapporten i år definierat stadskärnan annorlunda är att det nu finns fler boende i Kongahälla-området jämfört med området som definierades som den tidigare stadskärnan. 

Presentation för lokala företagare under Morronpasset 

Morronpasset är en mötesplats för företagsamma personer i Kungälv och på nästa träff den 23 november presenterar Linda Siverbo, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna GFR, rapporten om Kungälvs stadskärna i större detalj för kommunens företagare. Morronpasset äger rum på Club Evergreen den 23 november klockan 07.45. Ingen föranmälan behövs. 

Läs mer 

Bilden på sidan visar Kongahälla-området i Kungälv.

  Sidan skapades: